Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Als een mantelzorger binnen de instelling insuline spuit, wat zijn dan de juridische plichten van de instelling als het mis gaat? Ligt de verantwoordelijkheid bij de instelling of de mantelzorg?

'Laten we er hierbij vanuit gaan dat de mantelzorger naaste familie is. Als een familielid of een partner van de cliënt al jarenlang als mantelzorger insuline spuit, dan is het eigenlijk bijna logisch dat deze het voort kan zetten in een zorginstelling. Het is dan ook niet in het belang van de cliënt om de mantelzorger het insuline spuiten te ontzeggen. De instelling kan zelf bepalen of ze het insulinespuiten voort laat zetten door de mantelzorger of niet.

 

Wat de rechtsvervolging betreft: familie van cliënten zijn geen verpleegkundigen. Zij zijn dus zijn niet big-geregistreerd. Maar zij zijn wel degelijk aansprakelijk als er iets misgaat, hier is het civielrecht, of -als er moedwillig bijvoorbeeld een verhoogde dosis is gegeven-  het strafrecht van toepassing.

 

Toch betekent dit niet dat de zorginstelling zelf geen verantwoordelijkheid draagt als het misgaat. Er is een gedeelde verantwoordelijkheid, van mantelzorger én zorginstelling. Als een zorginstelling besluit om de mantelzorger het insuline-spuiten te laten doen, dan moet de instelling er ook zeker van zijn dat deze mantelzorger bekwaam genoeg is voor deze handeling. Dit kan de instelling zelf toetsen. Het insuline spuiten kan de eerste keren bijvoorbeeld onder toezicht van een deskundige verzorgende gebeuren, die kijkt of de mantelzorger bekwaam genoeg is om het alleen af te kunnen.

 

Als een zorginstelling besluit dat de mantelzorger bepaalde handelingen mag verrichten, dan is het wel praktisch dat op papier bepaalde regels opgesteld worden, waaruit opgemaakt kan worden wanneer een mantelzorger bekwaam genoeg is om bepaalde handelingen te verrichten. Mocht er ooit iets fout gaan, dan kan de zorginstelling teruggrijpen naar deze regels, en aantonen dat het alles heeft gedaan om de zorg voor de cliënt zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

Het is ook mogelijk om als zorginstelling de mantelzorger bekwaam te laten verklaren door een arts. Verder kan de instelling periodiek met de mantelzorger evalueren hoe de verzorgende handelingen -in dit geval het insuline spuiten- gaan, en dit op schrift stellen.'

Carel van den Bergh - jurist Nu'91

3 reacties

 • no-profile-image

  verpleegkundige i.o. in VVT

  Ik ben hier niet voor, op het moment dat een zorgvrager is opgenomen behoren de risico en voorbehouden handelingen (let op injecteren is een voorbehouden handeling) primair bij de verpleging van de instelling te liggen. Dit omdat zij (lees wij) veranwoordelijk hiervoor zijn.  In een ZH gaat een verpleegkundige buitendienst toch ook geen venvlons prikken als zijnde mantelzorger bij eigen fam ? Vanwaar deze discussie wel in de verpleeg/verzorgingshuizen ?  m.i. een onnodige discussie, mantelzorg en familie bij de zorg betrekken is priema en zelfs zeer wenselijk, maar er zijn grenzen! De stap wordt m.i. ook erg klein om ook bij andere mensen te prikken 'want de broeders en zusters hebben het al zo druk'

 • no-profile-image

  G.N.

  Interessante vraag, ik ga er zeker eens op door. Zijn er cijfers bekend van fouten met insuline door mantelzorg vergeleken met de fouten met insuline door VenV?

 • no-profile-image

  Els Dik

  Voor het systematisch beoordelen of een client (met behulp van) mantelzorger nog zelf in staat is zijn of haar medicatie te beheren en toe te dienen is de BEM ontwikkeld. (Beoordeling Eigen beheer van Medicatie). Meer informatie op www.medicijngebruik.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.