Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Hoe ga je om met een bewoner die soms slaat /schopt, maar ook spuugt. Soms denken we dat dhr dat ook heel bewust doet.'

'Aan je vraag zitten verschillende kanten. Allereerst is je opmerking van belang dat jullie soms denken dat de bewoner bewust het probleemgedrag vertoont. Probleem van zo'n gedachte is dat je de bewoner eerder voor diens gedrag aansprakelijk stelt, meent dat hij of zij anders zou moeten kunnen. Niemand is een klier voor haar plezier. Voorkom dat je met zijn allen bozer en meer gefrustreerd raakt van dit gedrag dan onvermijdelijk is. Daarmee belast je jezelf onnodig extra, het gedrag zelf is al vervelend genoeg.

 

Babytaal

Er kunnen heel uiteenlopende drijfveren zijn die aanzetten tot ongewenst gedrag en die de bewoner niet of minder onder controle heeft: ontremming, angst, pijn, onbegrip, hallucinaties en wanen bijvoorbeeld. Ook de omgang kan uitmaken, zo blijkt uit onderzoek dat als verpleeghuis bewoners met babytaal worden bejegend, het probleemgedrag met bijna de helft toeneemt.

 

Alternatieven 

Bij de verzorging is het goed om te letten op handelingen die afweer of spanning veroorzaken (bijvoorbeeld de douchekop op het hoofd richten, voeten wassen), en daarvoor prettiger alternatieven verzinnen (zoals de haren met een washand wassen, de voeten laten weken in plaats van wassen). Agressief gedrag, en vaak ook spugen, kan ook een reactie op ervaren krenking zijn. Een insteek kan dan zijn om te bezien hoe je de bewoner vooraf controle kan geven, en het gevoel dat hij of zij gezien wordt en een aandeel te geven (hoe klein ook) in wat gebeuren moet. Bijvoorbeeld door hem te vragen iets voor je vast te houden, tussendoor steeds gerust te stellen of keuzes te geven.

 

Video Interactie Begeleiding

Een insteek kan ook zijn om heel goed te gaan kijken hoe de contacten lopen, en wat de prikkels zijn die het gedrag uitlokken. Via Video Interactie Begeleiding kunnen contacten worden opgenomen, en worden bekeken wat daarvan goed ging (en dus vaker mag gebeuren) en wat anders kan. Het is sowieso een goed idee om na te gaan wanneer en bij wie het gedrag niet of minder voorkomt, en te bezien waaraan dat kan liggen. Kijk ook buiten het team naar mogelijke disciplines die mee kunnen denken. Soms lukt het dit soort gedrag te verminderen of zelfs uit te laten doven, maar helaas niet altijd. Kortom: de bewoner is het meestal niet ‘schuld', maar je mag evenmin zeggen dat dergelijk probleemgedrag met de juiste omgang altijd te voorkomen is.

 

Werk van maken 

Maar goed: als je er samen werk van maakt, probeert het gedrag te verhelderen en nieuwe aanpakken een kans hebt gegeven, heb je gedaan wat mogelijk was. En mag je, ook al heb je je doel niet bereikt, toch wel een beetje trots op jezelf en elkaar zijn.'    

Ronald Geelen - verpleeghuispsycholoog

Gerelateerde tags

15 reacties

 • no-profile-image

  Vicky

  Agressie, verbaal/mentaal heeft vaak een reden. Bij een p.g. bewoner kom je er moeilijk achter, maar het gebeurt we regelmatig dat je merkt dat bewoner de regie zelf in hand wil houden en... dat kost tijd.

  Neem die tijd, vraag dan of hij hulp nodig heeft.

  Wat erg fijn is is de VIB. Hierboven beschreven. Je ziet dan dingen terug van moment naar moment, je ziet wat je goed doet maar ook hoe het anders zou kunnen. Leerzaam en waar nodig zeker gebruik van maken!

  Logisch toch als je met 2 om het bed goemorgen wenst en gelijk gaat wassen of je uit bed getrokken word.. Ik zou dat zeer bedreigend vinden en een stok in bed klaar leggen, zou er ook op los slaan/ schelden, spugen

 • no-profile-image

  mia

  hebben jullie niks onthouden van de opleiding? geen nep nagels, verhoogt de kans op bacteriën, kleed je netjes zodat er geen inkijk is van broek en decollete.

 • no-profile-image

  liz

  @wilhelmus

  Nu moet je wel niet de hele verpleging over een kam scheren!!

 • no-profile-image

  wilhelmus

  Ben het volkomen eens met de opmerkingen van TRUI.Heb zelf een verpleegkundige van een klein-schalige thuiszorginstelling in Arnhem aan mijn bed gehad , die tijdens de verzorging het bovenste knoopje van haar blousse los deed,omdat zij het zo warm had.Gevolg: een prachtig uitzicht van "Berg en Dal. Vind dit ook ongehoord. Normen en waarden staan niet meer hoog in het vaandel bij veel personeelsleden.Klagen bij leidinggevende had geen zin.Mijnheer heeft zelfs nog de politie naar mij toegestuurd,omdat ik zijn instelling in een kwaad daglicht had gezet bij buren en kennissen.Heb geen hoge pet meer op van de verpleging.Ik vraag mij wel eens af of het personeel allemaal wel gediplomeerd zijn.

 • no-profile-image

  liz

  ok,maar dan moet iedereen ook zijn eigen nagels op normale lengte hebben

  en trouwens,ik heb zelf ook geen nepnagels!

 • no-profile-image

  Djoi

  @Liz, nepnagels oo op normale lengte zijn een bron voor bacterien. Volgens de WIP richtlijnen mag je zelfs geen nepnagels hebben. zie : http://www.wip.nl/free_content/Richtlijnen/111Persoonlijke%20hygiene%20medewerkers.pdf

 • no-profile-image

  Nurse

  Ongewenst gedrag van bewoners moet je bespreekbaar maken in het team. Kijken waar het gedrag vandaan komt, wanneer het voorkomt en hoe kan je het ongewenste gedrag laten afnemen. Niet gelijk grijpen naar de kalmerende, sederende middelen.

 • no-profile-image

  liz

  degene wat als`1e heeft gereageerd heeft zich waarschijnlijk vergist met het onderwerp wat onder het bericht staat,de gerelateerde berichten

  Maar ja als er dan een reactie wordt gegeven,die verkeerd staat betekent toch niet dat er niemand meer mag reageren,

  @nurse

  Zelf geef je ook geen antwoord wat gerelateerd is naar het bericht van als een bewoner slaat/schopt

  Dus met zijn allen zitten we fout door op de vergissing te reageren!

 • no-profile-image

  Ty

  Net als nurse vraag ik mij af waarom hier op een gerelateerd bericht wordt gereageerd. Het stuk hierboven gaat over een bewoner die slaat en schopt, niet over kunstnagels. Deze vraag is bij het desbetreffende bericht allang beantwoord.

 • no-profile-image

  liz

  Nou nou,je kunt ook nepnagels hebben op een normale lengte,zonder gekke fratsen evt erop

  En terug naar het uniform,wij dragen die ook nog steeds,wel in een leuk kleurtje,maar zelf in uniform lopen mensen met een string erboven uit,of met een decollete

  Heeft niks met uniform te maken,maar met de persoon op zich!!

 • no-profile-image

  trui

  iemand met nepnagels hoort niet in de verzorging thuis,das voor je vrije tijd en hopelijk zijn er nog leidinggevers die daar iets van durven zeggen.net als over blote ruggen,zorgvrager heeft geen behoefte aan bilspleet en of een string die boven bovenbroek uit komt

  over waarde en normen gesproken

  toch voor iedereen maar weer uniform terug in de verpleeghuizen !!

 • no-profile-image

  Nurse

  Wat hebben nepnagels met dit stuk over 'Hoe ga je om met een bewoner die soms slaat /schopt, maar ook spuugt. Soms denken we dat dhr dat ook heel bewust doet.' te maken??? Dat ontgaat mij even....

 • no-profile-image

  sjan

  NEE bij mij op de afd. werkte ook een verz.ig met lange nep nagels , en die roepen dan ook nog dat er te weinig wordt gedaan aan hygiene, zou zeggen verbeter de hygiene en vooral begin bij je zelf.

 • no-profile-image

  annamay

  nou wat denk je zelf??, je komt in aanraking met allerlei bacterien!!!

 • no-profile-image

  Erna

  Nee,geen nep of lange nagels.

Of registreer je om te kunnen reageren.