Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mag een helpende-plus medicatie uitzetten en geven?

'In de taakomschrijving van de helpende staat niets over het uitzetten van medicijnen. In de thuiszorg verricht de helpende wel ADL-handelingen, en hier komt het ook wel voor dat de helpende medicatie aanreikt die al is uitgezet (door de apotheek, in een baxterrol). Dit is het meest praktisch: anders moet er nl. nog iemand komen (Niveau 3 of 4) om de medicatie aan te reiken. In dit geval is het volgens mij nog steeds niet duidelijk wie er nu verantwoordelijk is voor een foutief gegeven medicijn. Er zijn instellingen die hun helpenden een extra opleidingstraject aanbieden: helpende-plus. meestal gaat het dan om zaken als het delen van medicijnen en eenvoudige wondzorg. Wel zou ik als helpende-plus altijd naar de financiële kant van deze zaak vragen. Zie verder mijn eerdere antwoord op een vergelijkbare vraag: Ik ben helpende plus, mag ik medicijnen delen en insuline toedienen?'

Sietske Posthuma, docent verpleegkunde ROC ASA

11 reacties

 • fast2easycare

  helpende plus mag diverse handelingen doen als deze de cursus gevolgd heeft. ( heeft dan de certificaat van de desbetreffende handeling) Doordat je de desbetreffende handelingen vaak verricht wordt je dan bekwaam in. (nogmaals ) Door de cursus die je volgt wordt je dan bevoegd en ingeval het je dagelijkse handeling is, raak je zo-ie-zo in bekwaam. Je heb ook vig-er die technische handelingen alleen in de praktijkruimte hebben gedaan, maar nooit in het echt. deze zijn dan niet bekwaam, wel bevoegd. hiermee schieten we niet op, want je mag de desbetreffende handeling toch niet verrichten.
  Voor wat betreft een helpende; deze kan even goed bevoegd en bekwaam zijn.

 • fast2easycare

  helpende plus mag diverse handelingen doen als deze de cursus gevolgd heeft. ( heeft dan de certificaat van de desbetreffende handeling) Doordat je de desbetreffende handelingen vaak verricht wordt je dan bekwaam in. (nogmaals ) Door de cursus die je volgt wordt je dan bevoegd en ingeval het je dagelijkse handeling is, raak je zo-ie-zo in bekwaam. Je heb ook vig-er die technische handelingen alleen in de praktijkruimte hebben gedaan, maar nooit in het echt. deze zijn dan niet bekwaam, wel bevoegd. hiermee schieten we niet op, want je mag de desbetreffende handeling toch niet verrichten.
  Voor wat betreft een helpende; deze kan even goed bevoegd en bekwaam zijn.

 • no-profile-image

  keuf

  Het is jammer dat er geen strengere controle is op bekwaamheid. Ik heb nu al een paar keer meegemaakt dat een VIG een vlindernaaldje of intramusculair moet spuiten en totaal niet weet wat ze moet doen, en dat ik als helpende plus het moet vertellen. Jammer dat er niet gekeken wordt naar ervaring,als je je zelf moet injecteren subcutaan en intramusculair kan je het ook bij een ander hoeveel mensen zijn er niet diabeet. Net zo goed als je klein wondje,als je zelf kinderen hebt ga je voor elk dingentje niet naar de SEH.

 • no-profile-image

  Nurse

  Een baxtersysteem is ook niet waterdicht. Dar sluipen ook geregeld fouten in. Je moet goed controleren op de vorm, hoeveelheid, tijdstip. Daarnaast vraag ik mij serieus af of men wel weet wat men geeft aan de client qua medicijnen. Waar ze voor zijn en wat zijn de bijwerkingen enz.

 • no-profile-image

  mini

  Nee,dat mag volgens mij niet.

  Bij ons op de afdeling in elkgeval niet.

  En ook geen insuline toedienen.

 • no-profile-image

  caro

  Ben je gek geworden. Een plusser mag alleen medicijnen geven uit een baxtersysteem dus een gesloten systeem. Medicatie uit een doosje geven mag zelfs niet. Je kan ook niet verwachten dat je uit een plus cursus van een aantal weken leert wat een nivo 3 in 3 jaar leert. Insuline spuiten is helamaal onverantwoord. Dit mag in feite alleen en 3 ig er.

 • no-profile-image

  Manuela

  Als helpende plus mag je wel insuline spuiten en medicatie toedienen. Hier ben je als plus\'er toch voor geschoolt... Als het goed is...

 • no-profile-image

  Anita

  In de thuiszorg waar ik werk mogen helpenden geen medicatie aanreiken of uitzetten. Er werken bij mij in het team alleen geschoolde verzorgenden niveau 3, viggers en verpleegkundigen. De helpenden die wel bij onze organisatie werken doen alleen lichte ADL werkzaamheden zoals een wasbeurtje bij de wasbak, steunkousen aantrekken, maaltijdverzorging of begeleiding bij een douchebeurt.

 • no-profile-image

  Heleen

  Bij ons mogen helpende zelf sondevoeding geven en toedienen.

  Medicatie geven/insuline spuiten.

  ACT zwachtelen mogen ze ook.

  Wij als verzorgende mogen katheters zetten zuurstof toedienen dat mogen zij nog net niet.

  Ik vind het onverantwoord.

 • no-profile-image

  Nikita

  Bij ons mag je als helpende Plus geen medicatie doen. Alleen nivo 3 of hoger mag dit.

 • no-profile-image

  Annigjen

  Als helpende plus mag je medicijnen geven maar geen insuline toedienen. Als het fout gaat ben jij wel verantwoordelijk. Pas dus op met wat je doet

Of registreer je om te kunnen reageren.