Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ik ben verzorgende ig. Er wordt van mij verwacht dat ik ramen lap en lamellen was. Valt dit onder onze functie omschrijving?'

'Als een verzorgende IG de ramen lapt of de lamellen schoonmaakt, dan is dit een duur huishoudelijk klusje. De huishoudelijke taken van een verzorgende IG beperken zich in het algemeen tot het huishoudelijk schoonmaken en opruimen van de gebruikte benodigdheden voor bijvoorbeeld de ADL.

 

Niet slim

Voor verdere huishoudelijke klussen ben je eigenlijk te duur. Je organisatie kan je dat wel vragen, maar dat lijkt me dan niet zo slim van hen. Of zijn er andere omstandigheden in het spel die wel aanleiding geven tot het verrichten van deze huishoudelijke activiteiten?'

Sietske Posthuma, docent verpleegkunde ROC ASA

35 reacties

 • no-profile-image

  Marion de wit

  Ik werk als avondhoofd in een verpleeghuis en kreeg vorige week de opdracht om het kantoor schoon te maken van waaruit mijn team werkt! Afstoffen, deuren schoonmaken, vloer dweilen. Nu ben ik op zoek naar informatie en ervaring van anderen!

  Ik ben bereid om alle schoonmaak werkzaamheden die voortvloeien uit mijn werk als verpleegkundige op me te nemen maar deze opdracht gaat mij te ver!

 • no-profile-image

  Truus

  De medewerker wonen wordt NIET uit hetzelfde potje betaald als de verzorging. Dus....

  en Thera, een mailtje naar de vakbond doet wonderen in jouw geval.. en hebben jullie geen ARBO ?????? En OR ?? kom op, laat van je horen in je eigen organisatie.. je weet dat het niet klopt..dus maak je samen sterk en laat van je horen !!

 • no-profile-image

  Thera

  Ik ben verzorgende IG wij maken bedden op, dweilen, wc schoon ik vind dit prima, maar nu wil mijn werkgever ook hebben dat ik de TL inbouw lampen aan het plafond , en de airoroosters, brandmelders schoonmaak. en ook nog op een gammele niet goed gekeurde HH trap, ik weiger dit.

  Volgens mij hoort dit bij het pand onderhoud!

 • no-profile-image

  sugga mama

  doe rilext mensen sommige dingen mogen wij niet doen als schoonmakers want dat moeten hun kinderen doen dus maak geen problemsne mensen

 • no-profile-image

  Rilana

  VIG&L.LVPK: Ik ben het met je eens, en ik weet zeker dat er mee mensen zo over denken. Ik heb geleerd voor het beroep VERZORGENDE IG en dan vind ik het NIET mijn taak om de ramen te lappen of om de lamelllen te poetsen, sorry, daar ben IK veel te duur voor, daar moeten ze "maar" een huishoudelijke hulp voor inzetten, die werken voor een veel lager uurloon, maar zijn net als iedereen aan het werk voor hun centen...TOCH...;)

 • no-profile-image

  VIG&l.l.VPK

  Dat mag jij vinden Tim, maar in mijn ogen is jou voorstelling van zaken veel te idealistisch, zo kan er niet worden gewerkt. Ik probeerde met mijn metafoor alleen duidelijk te maken hoe vreemd het eigenlijk is. Dat het niet jouw mening is, is iets anders. Ik vindt het niet meer dan logisch dat elk beroep zijn eigen taken/verandwoordelijkheden heeft. Tuurlijk vindt ik dat spullen t.b.v. verpleging zoals bijvoorbeeld waskommen / medicijnwagen schoongemaakt moeten worden maar dat is iets anders dan een heel 'huishouden' met eten koken/ wassen/ ramen lappen e.d. Ik vindt dat dat weinig met het vak verpleging te maken heeft. Als al zo een model ingevoerd wordt, laat het juiste werk wel door de juiste mensen doen of gaan de schoonmakers dan ook ineens medicijnen delen ? In mijn overtuiging jaag je mensen juist uit het vak door dit soort vreemde toestanden. Waar leg je dan de grens ? Lijkt mij een zeer slechte zaak VIGers / vpk,s in te zetten als veredelde housekeepers. Volgens de huidige regelgeving werkt dit ook niet, de ZZP indicatie is bedoeld voor ZORG, niet voor huishoudelijke hulp. Daar is extramuraal het WMO voor uitgevonden en dient tegenwoordig aanbesteed te worden. Ik respecteer de collega,s die het werk wel met alle liefde doen en die het prettig werken vinden, maar met mij zijn er ook vele die er net zo over denken als ik. Dat wordt in nederland dan als arogant gezien want stel je voor...

 • no-profile-image

  Tim

  VIG&l.l.VPK, je weet een mooie weergave te geven van een werker die volledig is opgeslokt door een bureaucratisch/medisch model. Schandalig hoe je de vergelijking maakt met een monteur: je werkt wel met mensen, niet met objecten!  Maar even on topic:  Ik vind deze discussie wel goed, het roept namelijk eigen ervaringen op binnen een grijs gebied.

  Ik vind dat als iets vies is, en je wilt het gebruiken je het dan schoon kan gaan maken, ongeacht opleidingsniveau. Ik ben een fel tegenstander van de "dat staat niet in mijn takenpakket-mentaliteit". Het zit 'm in een common-sense gedachte: vind jij het vies, dan maak je het schoon. Zorg is niet alleen lichamelijk, ook geestelijk: deze verschuiving hebben we allemaal meegemaakt. Als je iets voor de cliënt kan doen in zijn eigen omgeving/huiskamer wat een bijdrage levert tot het kwaliteit van leven, dan moet je dat doen. De cliënt vraagt niet de wereld van je; die vraag alleen even de lamellen of de WC. De tijd is geld-gedachte is zo kil als maar kan: als het goed is staat in een taakomschrijving of profiel dat je altijd uit moet gaan van kwaliteit van leven en respect naar de cliënt toe dus het is wel degelijk te verantwoorden. Helaas werkt het in de realiteit niet altijd zo; de hele zorg kampt met een verantwoordingsprobleem en verprotocolisering. Daar zit men in vast en het vraagt een enorme verandering om dat nog los te weken.

 • no-profile-image

  mij

  In grotere organisaties wordt niet voor niets huishoudelijk personeel, helpenden , vig-ers en verpleegkundige apart ingezet. Ze hebben andere uurlonen en een verpleegkundige die "een plee poetst" is nu eenmaal veel duurder als iemand van de huishouding. (en een ViGer, en helpende) Anders hadden ze in een grotere organisaties toch gewoon allemaal verpleegkundige ingezet. Maar om de kosten te drukken wordt een zo "goedkoop" mogelijke medewerker ingezet. Straks met het kleinschalig wonen zul je zien, als de kosten te hoog worden sta je als helpende in zo'n woning en moet je een VIG-er of verpleegkundige voor een handeling gaan bellen (of hem uitvoeren terwijl je dit eigenlijk niet mag) Uiteindelijk draait het altijd om het geld.

 • no-profile-image

  VIG&l.l.VPK

  Ik vindt dat die taken niet thuishoren bij de VIGers, die hebben andere taken en werkzaamheden zoals bijvoorbeeld de EVV / coördinerende taken. Daar hoort zoals mijn voorganger ongenuanceerd schrijft geen plee schoonmaken bij. Een ieder zijn taak. Een zorgmannager gaat ook niet zelf een rooster maken, maar laat dit aan teamleiders / roostermakers over om maar eens een voorbeeld te noemen.  Ik ben ook geen voorstander van het kleinschalig wonen, m.i. wordt je dan meer ingezet als een huisvrouw en komt de verzorging / verpleging erbij i.p.v. dat je wordt ingezet als proffecioneel VIGer / verpleegkundige. Vakinhoudelijk vindt ik het ook buiten gewoon onaantrekkelijk en niet interessant. Lijkt mij dat dit soort zaken goed opgeleid vak-personeel demotiveert. Aan een automonteur wordt ook niet gevraagd de auto volledig te wassen en in de was te zetten en helemaal uit te poetsen. Dus waarom de VIG-er wel ?

 • no-profile-image

  Bedservice verpleeghuis

  Ik werk op een bedserviceafdeling van een verpleeghuis in Nederland. Wij gaan over op kleinschalig wonen. Ik vind persoonlijk dat je als team veel meer samen kan werken. Als iemand verzorgende ig-er is, waarom zou je niet eens een plee pot kunnen schoonmaken? Overigens ik wil ook verder als verzorgende ig-er , en wat maakt mij dan uit of ik moet wassen, strijken en misschien die pleepot ook moet schoonmaken? Als je er tijd voor hebt wat is dan het probleem? Natuurlijk moet het niet ten kostte gaan van de bewoners bewoners gaan natuurlijk altijd voor. Familie zou wel zelf kunnen wassen en strijken. Dementerenden in eerste fase zou je zelf kunnen proberen te stimuleren om ook wat te doen. Maar als dementerende in fase 5 komen kan dit natuurlijk niet meer. Bij ons gaan ze dus bezuinigen op bedservice personeel. Bedservice personeel krijgt een opleiding tot helpende aangeboden. Dat betekend dat de helpende deze taken er bij moet gaan doen. Let maar op.. de helpende krijgen dan de verzorgende opleiding aangeboden en zo verder. Kleinschalig betekend alle taken verrichten van huishoudelijk medewerkster tot verzorgend/verpleegkundig en dit is inderdaad kostenbesparend want je kunt met minder personeel gaan werken. Want die verpleegkundige mag namelijk veel meer handelingen verrichten. Want waarom zou je als baas huishoudelijk medewerkers in dienst hebben, helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen? mvidate

 • no-profile-image

  jennifer

  Zolang het niet ten koste gaat van professionele zorg,is het heus niet erg wat licht huish klussen te doen,ramen lappen en lamellen vind ik wel erg ver gaan.

  Ik heb zelf als leerling in een verpleeghuis gewerkt,nou ik vond het niv erg laag als het ging om benaderingswijze naar dementerenden,en dan spreek ik mij nog voorzichtig uit!

  Ook technische vaardigheden als compressief zwachtelen,op juiste wijze medicatie toedienen enz vond ik slecht.

  Vaak werd er niet gezwachteld(geen tijd!!!!) . Slechte kennis dus ook bij personeel! Laten bedrijven eerst maar eens aandacht schenken aan dit soort problemen.

  Want straks hangen overal prachtig schone lamellen,voor prachtig gewassen ramen, maar ondertussen worden de bewoners wel verwaarloosd op zowel medisch,psychisch,als ook op sociaal gebied!!!!!

 • no-profile-image

  Carla

  Wij moeten zelfs de kamers van de bewoners schoon maken. Ik werk op een pg afdeling. Volgens mijn leidinggevende kan wel een huishoudelijkmedewerkster ingezet worden, maar dan gaat er een ft van de begroting en lopen we dagelijks met 1 verzorgende of helpende minder. Dus ik voel met je mee. Weet ook niet wat je er verder mee kan.

 • no-profile-image

  Linda

  Ik wil even reageren op het inzetten van mantelzorgers.

  Een jaar of 15 tot 20 geleden had je een heleboel mantelzorgers.

  Van de dertig bewoners waren er wel 20 die mantelzorgers hadden. Vaak waren dit dames

  Maar toen besloot de regering dat ook vrouwen moesten gaan werken om economische redenen. Oke vooruit.

  Maar omdat de dames allemaal moesten gaan werken, verdween daar ook mee de mantelzorg.

  Dus vandaag de dag is het inzetten vanmantelzorg zeer problematisch omdat iedereen werkt en na het werk heeft men vaak geen zin en een eigen prive leven.

  Dit kun je de mensen ook niet kwalijk nemen.

  Dus begin maar niet over het inzetten van mantelzorgers, want dat gaat je echt niet lukken.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Ik denk dat als je kleinschalig woont en bezig bent met het stimuleren van bewoners dat daar ook best het lappen van een raam bij kan horen. Anders wordt het als het een trugkerende klus is omdat de directie bezuinigd op ramenwassers.

  Waar wij met zijn allen voor op moeten passen is dat we er taken bij nemen en daardoor dan nog maar weer sneller gaan werken. De tijd moet ergens vandaan komen. en als wij het toch weer rondbreiien (tenkoste van de bewoner en onszelf) denkt hogerhand zie je wel, het kan er best bij.

  Verkoop maar eens nee ,geen tijd gehad. sorry maar helaas. Misschien dat ze dan eens denken he het lukt ze echt niet.

 • no-profile-image

  seilena

  Soms vraag ik me af waarom mensen voor een bepaald beroep kiezen als alles ze teveel is. De vorige week klaagde een medewerkster van de huishoudelijke dienst bij haar meerdere omdat er een afwasje was blijven staan van de vorige dag.

  Ik heb als verzorgende 3-ig een keer het vloerkleed staan schrobben dat de avonddienst niet had schoongemaakt(begrijpelijk). Die bewuste medewerkster van de huishoudelijke dienst vond dat de ontlasting was aangekoekt en stelde dus de verzorging verantwoordelijk. Zij kon maar niet begrijpen dat de avonddienst dat niet even had kunnen doen. Aangezien ik verantwoordelijk ben voor de bewoners op die etage heb ik het maar gedaan. Al dat geklaag neemt zoveel tijd in beslag en daar schieten we niet veel mee op. Praat met elkaar en doe!!!!!!

 • no-profile-image

  esther

  werk al jaren in instellingen en nog steeds blijf ik erbij dat de mantelzorg meer betrokken/ en gevraagt moet worden bij de zorg van een ap van een client/bewoner ook al is het kleinschalig of groot...wij hebben als verzorgende onze taken en dat is ZORG ook mantelzorg kan meer komen te betekenen door de hh over te nemen, maar goed er word liever commentaar door familie en buro mensen geleverd, terwijl niemand helaas in de gaten heeft dat wij dit wel allemaal doen voor hun pa of ma, tegen een mager loon , hoge werkdruk , vele dagen achter elkaar , veel papier werk , lichamlijk zwaar , veel geklaag maar niet bij de Directeur!! en dan snapt niemand dat de zorg steeds ONAANTREKKELIJKER word.

 • no-profile-image

  Monty5

  De huishoudelijke taken als afwassen en dergelijke zeg ik wel ja op maar als ik ook de ramen moet gaan lappen dan stop ik met werken want dat kan ik thuis ook wel doen daar ga ik niet voor in de zorg werken.

 • no-profile-image

  Arja

  als je als z-verz op kleinschalig wonen werkt hoort daar ook het huishouden bij.is ook niet mijn keus maar is wel de nieuwe zorgtoekomst,ongeacht welk diploma je hebt

 • no-profile-image

  Jolanda

  Overal wordt geroepen dat er te weinig IG-ers zijn. Dat die specifieke zorg niet goed geleverd kan worden en daarom worden daar gekwalificeerde mensen voor ingezet, zelfs als het moet voor ingehuurd. (ZZP-ers) Als ik als IG-er ook de ramen zou moeten lappen, kom ik niet aan mijn eigen taken toe, die taken die mijn werk net aantrekkelijk maken. Anders had ik de helpende opleiding wel kunnen gaan doen.

  Ik persoonlijk zou niet de ramen lappen, daar ik vind dat ik daar niet de aangewezen persoon voor ben. En een hh hulp per dag langer in te zetten is goedkoper dan dat ik langer blijf.

 • no-profile-image

  jennifer

  Als je een goede werkgever hebt,dan wordt

  je als Verzorgende IG er niet (continue) als huish hulp ingezet. Ieder zijn vak,en huish hulp is ook een pittig beroep.

  Maar er moet wel duidelijk zijn bij welke professional welke verantwoordelijkheden horen.

  Ik vind de functie van verzorgende IG anders zwaar ondergewaardeerd worden.

  Ik ben blij dat ik bij een werkgever werk waar ik mijn kwaliteiten als verzorgende IG wel kwijt kan,die verantwoordelijkheden mag én kan dragen.Anders had ik net zo goed de opleiding voor glazenwasser kunnen volgen. Ik ben echt niet bang om huish werkzaamheden te verrichten, maar als Vig er heb je genoeg andere taken,als die tenminste opgepakt worden!!

  We vinden kwaliteit van zorg toch zo belangrijk met z'n allen??

  Zullen we dan maar beter onze aandacht richten op directe zorg/prevéntie/kwaliteitsverbeteringen!

  Laat het ramen lappen maar over aan de professionals op dát gebied!!!!!!

 • no-profile-image

  Ideemajeur Irene de Groot

  Beste allemaal,  Het was gisteren voor mij de eerste keer dat ik een reactie gaf op TVVonline.

  Een vraag die wordt gesteld heeft naar mijn idee altijd een positieve intentie. Nu is het nog niet zo gemakkelijk om in een paar zinnen over te brengen waar het nu precies omgaat. Vandaar dat we snel overgaan tot een primaire reactie. In deze reactie zit doorgaans snel een oordeel of verwijt, jammer.

  Achter deze vraag zit vast een hele andere vraag, alleen komen wij als volwassen mensen niet meteen met de boodschap waar het werkelijk omgaat.

  Misschien is de insteek interessanter om ons af te vragen hoever we moeten of kunnen gaan in het cliëntgericht handelen? Of hoe flexibel zijn we in de onderhandelingen met een cliënt ten aanzien van de ZZP.

  Misschien is het thema ramenlappen dan geen discussie meer, alleen een gegeven dat het bij het cliëntgericht werken hoort.

 • no-profile-image

  ab klink

  Wat een felle reacties op een simpele vraag. Alle verpleeg en verzorgingshuizen gooien de facilitaire dienst er uit en laat de rest deze werkzaamheden doen. Aan het eind van het jaar is het budget niet overschreden en krijg de manager zorg een dikke bonus. Die dan ten koste gaat van de patienten die te weinig goede zorg krijgen. En zo hoort dat niet. Nooit gehoord van het onlangs gehouden onderzoek naar de bezetting van die tehuizen? toch maar eens het nieuws bij houden en dan pas reageren fel of niet.

 • no-profile-image

  Marianne

  Wat een felle reactie zeg, in de zorg wordt toch voldoende de mouwen opgestroopt dacht ik zo. Maar het feit is dat door bezuinigingen de zorg steeds meer taken erbij krijgt. Als er al tijd over is??? kan je misschien ook wat extra aandacht aan de client besteden dat is namelijk ook zorg!!

 • no-profile-image

  sjan

  diep triest dat je daar een antwoord op wilt hebben, laat maar hopen dat je later zelf nooit zorg in welke vorm dan ook en van wie (ig, of !!!) dan ook nodig zult hebben ik hoop je nooit als collega te mogen ontmoeten want zulke collega's die bang zijn om hun handen uit de mouwen te moeten steken daar hebben ze kantoren voor gemaakt ,ik wens je geen succes.

 • no-profile-image

  Silvia

  Misschien is er geen werk voor de IG-er, dan kan ze beter haar handen laten wapperen. Het is ook een zorgvraag, dus!

 • no-profile-image

  Anne

  Waarom zouden wij,de ziekenverzorgende i.g geen ramen kunnen lappen?

  Het is wat anders als je alleen maar deze soort taken moet doen,maar voor 1 keer?

  ik werk als i.gér in de nachtdienst,en wij moeten ook huishoudelijke taken doen,geen ramen lappen,waar ze overdag niet aan toe komen,of kunnen doen

  Niemand is ooit slechter geworden van poetsen!

 • no-profile-image

  anita schepers

  wij lappen ook wel eens de ramen hoor wij hebben nm kleinschalig wonen en onder wonen valt ook een stukje huishouden zoals je thuis doet dus ja af en toe hoort het binnen kleinschalig wonen erbij

 • no-profile-image

  Sietske

  Hallo Ruud, ik ben het inderdaad met je eens dat er veel verschillende zorgverleners langskomen en dat dat erg vervelend kan zijn voor de zorgvragers. En in kleinschalige woonvormen is de bezetting over het algemeen krap en doe je als verzorgende ook samen met de bewoners het huishouden. Soms zal de keus dan zijn om als VIG-ger huishoudelijk werk te doen. Tijdens mijn weekenddiensten in de thuiszorg maak ik ook regelmatig ontbijtjes klaar, ik zou het ook erg onpractisch vinden als ik alleen de insuline zou toedienen en iemand anders moest dan komen om het ontbijt te verzorgen. Het blijft soms een dilemma hoe de zaken afgestemd moeten worden. De keus moet wel altijd clientgericht zijn, dat is natuurlijk onze professionaliteit.

  Groet,

  Sietske

 • no-profile-image

  Jacqueline

  Zoals al eerder gezegd is, dat een verzorgende-ig te duur is voor dit soort taken. En als de organisatie daar op zou letten, zulen ze nooit een ig-er huishoudelijk werk laten doen.

 • no-profile-image

  Ideemajeur Irene de Groot

  Wat zou er mis mee zijn als een verzorgende IG ramen lapt? Niemand in een organisatie zal zich kunnen houden aan de functieomschrijving. Organisaties zijn altijd in beweging en vragen flexibiliteit. Een functieomschrijving is eerder een leidraad. Het gaat pas kwalijk worden wanneer je zaken opgedragen krijgt waar je niet bekwaam- of geregistreerd voor bent. We kunnen zeker aangeven dat je hier als IG’er te duur voor zal zijn. Alleen is het misschien eerlijker om te zeggen dat je aan deze klussen geen zin hebt en veel liever met een cliënt gaat wandelen of werkt aan een zorgleefplan.

  Vanuit het cliënt gericht werken lijkt het mij geen discussiepunt. We dragen allemaal bij aan kwaliteit van zorg toch?

 • no-profile-image

  Linda de Wit

  Ook ik ben verzorgende Ig en daarbij ook nog eens Evv-er. Ik werk in een kleinschalige woonvorm

  Waar ik werk is er maar 3 uur per dag een woonassistente aan het werk, dus huishoudelijke taken zoals wassen, strijken gordijnen hangen en zo moeten wij ook doen.

  De woonass kan dit niet in 3 uurtjes, maar ook wij kunnen dit eigenlijk niet erbij hebben, maar voor de bewoners en familie en ook je zelf wil je het netjes houden.

 • no-profile-image

  ineke

  het wordt steeds gekker in de zorg.straks moet een verzorgende ig ook nog een dementeren client meenemen naar huis voor oppas.  succes met de zorg.

 • no-profile-image

  Corrie Bijkerk

  Persoonlijk zou ik alleen die hh taken verrichten die voortvloeien uit mijn werkzaamheden.

  Daar horen de ramen lappen dus niet bij.

 • no-profile-image

  Thomas v.d. Veer

  Ik werkte in het verleden in een woonzorgcentrum als teamleider en daar was het beleid dat je 2 app. p.d. moest schoonmaken, elk 20 min. En dan had je weleens vrouwelijke collega's die zg. te druk hadden en dan kwam ik de volgende dag dan kon je wel even die app. ook nog schoonmaken.

  En dan heb je wel eens genoeg van de 'zorg'

  Sterkte ermee!

 • no-profile-image

  Ruud Dirkse

  Dag Sietse,  Ik wel een nuancering maken bij je reactie. Veel thuis wonende mensen met dementie zien heel verschillende zorgverleners langs komen en dat is niet goed voor hen. Te vergaande taakuitsplitsing is hier mede de oorzaak van. Volgens mij kan een verzorgende IG betrokkene tegelijkertijd goed begeleiden en stimuleren zelf nog zoveel mogelijk te doen. Daar is dat hun vakmanschap ook voor nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.