Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik ben jarenlang werkzaam in de nachtzorg. Nu wil de stichting na reorganisatie dat wij ook overdag werken. Kan dat zomaar?

‘Als er sprake van zeer ingrijpende gevolgen in een grote zorginstelling, spreken we over een reorganisatie. Hiervoor zal een sociaal plan moeten worden afgesloten. Dit wordt door de bonden en werkgever onderhandeld. Er worden hierin onder andere afspraken gemaakt over herplaatsing, en wie er boventallig is.

 

Convenant

Wanneer dit een kleine instelling  betreft, gaat het niet om een reorganisatie, maar een beleidswijziging. Dit betekent dat er geen sociaal plan komt, maar dat er wel een convenant gemaakt wordt. Dit doet de ondernemersraad.

 

Ledenraad

Bij de onderhandelingen tussen de werkgever en bonden over het sociale plan, kunnen de werknemers zelf ook input leveren. Als de bonden een principeakkoord hebben bereikt leggen ze dit voor aan de medewerkers door middel van een ledenraadpleging. Wordt het principeakkoord daar niet gefiatteerd dan zal er opnieuw moeten worden onderhandeld.'

Carel vd Bergh - Jurist Nu'91

7 reacties

 • no-profile-image

  ikke

  goh, ik lees dit net, waar ik werk hebben ze dat ook onlangs zomaar geregeld. Ik ga toch eens kijken of dit dus rechtmatig is. Ik weet alleen niet wat nu precies een grote of een kleine instelling is.

 • no-profile-image

  ...

  Het lijkt mij dat dhr. vd Bergh deskundig is op dit onderwerp, gezien hij een jurist van de vakbond is.

 • no-profile-image

  elisabethcb

  Waarom wordt hier niet op gereageerd door deskundigen ??

 • no-profile-image

  kitty

  Ben ook al 8jaar werkzaam in de nachtdienst en na een functioneringsgesprek, waar mijn leidinggevende heeft aangegeven dat hij niets op mijn werk heeft aan te merken, maar schijnbaar door mijn regelmatig optreden tegen de organisatie en degeneratie van de ouderenzorg, wordt zoals ik al in een andere reactie heb gezegd op een subtiele manier buitengewerkt. Het gaat hier namelijk niet om een reorganisatie,maar om het buitenwerken van mondig personeel, waar hij het niet mee eens is. Na 8jaar wil hij me dus in de dagdienst zetten, en een grondige verklaring heeft hij hier niet voor.

 • no-profile-image

  tobi

  bij ons werd vorig jaar een nieuw beleid ingevoerd

  en daar moeten wij beschikbaar zijn van 7 tot 23 uur

  dus niet alleen meer avonddiensten

  wij hadden een ploeg die alleen avonddiensten kon werken

  en alles liep eigelijk heel goed

  maar nu moesten ze dus opeens ook overdag werken

  moeders met kleine knderen namen dus onslag of gingen in de flexpool

  want er werd bij gezegd

  dit is ons beleid

  en degene die het niet aanstaat zoekt maar een andere baan

 • no-profile-image

  Nurse

  Bij beleidsaanname van personeel zijn werkgevers zo slim om alleen het aantal contracturen te melden. Dat je dan als personeel je voorkeur hebt voor bepaalde diensten of tijden is terzijde. Zodra er wijzigingen binnen de organisatie plaatsvinden zal je je weer moeten inzetten om deze werktijden/ diensten te verkrijgen. Je zal dus in gesprek moeten met je leidinggevende wat je wensen zijn en of dit past binnen het rooster. Verworden rechten bestaan niet in de ogen van de werkgever.

 • no-profile-image

  Carolien

  Geldt dit OOK voor

  mijn werkkring zijnde

  ik al ruim 8 jaar altijd

  ' op donderdagavond en

  eens per maand wisselend weekeinde ?

  Contract staat alleen 10 uur per week

  maar niet exact welke dagen ..

  Kan ik mij beroepen op verworven rechten

  na al die jaren ??

Of registreer je om te kunnen reageren.