Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik werk 10 uur in de week en moet met de kerst ongeveer 12 uur in 2 dagen werken. Beide kerstdagen dus! Wat staat hierover in de CAO? Volgens mij moet je de feestdagen naar je contracturen werken?

Hiervan staat niks over in het CAO. Zorginstellingen hebben hierop meestal een instellingenbeleid. Die luidt als volgt: als een werknemer met kerst werkt (Eerste en Tweede Kerstdag) dan is hij met Oud en Nieuw vrij (Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag). Een werkgever kan dus van je vragen om twee kerstdagen te werken, maar dat betekent dus wel dat je met Oud en Nieuw vrij bent. Al hebben niet alle instellingen een dergelijk instellingenbeleid, eigenlijk is dit een ongeschreven regel. Dus als je beide kerstdagen werkt, kun je aangeven dat dat betekent dat je niet met Oud en Nieuw zult werken. In dit geval is het dus wél mogelijk dat je beide kerstdagen werkt.

Carel vd Bergh - jurist Nu'91

Gerelateerde tags

11 reacties

 • no-profile-image

  Anita

  In ons team (thuiszorg) zijn de feestdagen verdeeld na grote van je contracturen. Je werkt of met kerst of met oud/nieuw, pasen of pinksteren, hemelvaartsdag of koninginnedag. Bij een arbeidscontract van 32 uur of meer, werk je 2 ochtenden en s'middags 2 uurtjes en 1 avond, bij 24 uur of meer dan wordt je beide dagen ochtend en 2 dagen bereikbaarheid, of 2 ochtenden en 1 avond ingeroosterd, 20 uur dan 1,5 dagen en bij minder dan 20 uur 1 dag. Alle teamleden zijn hier tevreden mee. De feestdagen worden al bijna 1 jaar van te voren ingepland. Zodat je weet waar je aan toe bent. Invalkrachten kunnen aangeven welke diensten ze eventueel willen werken. ochtend of avond of middagdienst met de bereikbaarheid.

 • no-profile-image

  Elisabeth ostify

  Werk 24 uur per week in de thuiszorg.Heb dienst met kerst ,Had voor 2de kerstdag de vrije hand gegeven ,mits ik kerstavond vrij kon zijn.En wat gebeurd er .24/12 ochtend /avond(9,5uur) ,25/12 ochtend(5uur) en 26/12 ochtend /late middag(8uur).Bijna 24 uur in 3 dagen dus.En wat krijg je als antwoord :kan niet anders ,ruil maar.En dat gaat dus niet ,want we hebben al tekort aan personeel.Maar mijn contract ophogen naar 28uur vanwege mijn scheiding dat kan niet.Heb al heel wat overuren ,en mijn verlofuren komen ook niet op omdat je geen vrij kan krijgen en maar moet ruilen.Ondertussen zitten degene die dit allemaal zo leuk hebben ingeroosterd lekker thuis met alle feestdagen ,mijn dank is groot ,lang leve de zorg.

 • no-profile-image

  Ik

  @ maaktnietuit:het is normaal dat ook als er niemand aanwezig is op de groep er wel iemand nacht of avonddienst heeft. In geval van calamiteiten is er altijd dus 1 persoon aanwezig. Denk hierbij ook eens verder dan alleen maar je eigen groep. Stel dat er bij je collega op de andere groep wel mensen zijn zal er, gezien de feestdagen, met een minimale bezetting gewerkt worden. In geval van nood kan je dan inspringen. En als de eerste rond 5 uur smorgens pas binnenkomt moet er toch iemand aanwezig zijn om de deur te openen. Ook kan het zijn dat er ineens iemand eerder thuis komt, waar ben jij dan??

 • no-profile-image

  jette

  Wij gaan na de drukte van de zomervakantie met het hele team om tafel en regelen onderling de feestdagen. Wij hebben nooit een tekort .

 • no-profile-image

  maakt niet uit

  Mijn vraag is als volgt. Ik moet oudejaarsavond werken terwijl geen van de bewoners thuis zijn. De eerste zal er in de loop van de ochtend (5 uur) zijn. Is dit gebruikelijk?

 • no-profile-image

  lamy

  Ik zit in een team van 4pers als 1ste nachtdienst en we hebben al jaren een afspraak dat je kerst of oud en nieuw werkt en het jaar er op ben je vrij .want we doen alleen nachtdienst en werkt goed Je weet dan al wanneer je moet werken elk jaar

 • no-profile-image

  Rilana

  @blondie...Ik ben het helemaal met je eens dat het nietklopt, maar volgens de cao mag het wel. Een late dienst en de dag erna een vroege. Ik heb het ook gehad en het is idd niet erg prettig. SOmmige mensen vroegen zelfs of ik in huis geslapen had omdat ik er weer was.... Ik werk het liefst met kerstmis. Ook dit jaar is dat het geval. Ik werk 24 december van 15.15 tot 19.15, 1 kerstdag van 7 tot 15.30 en 2de kerstdag van 7 tot 11. Heerlijk toch? Veel succes alle collega's die met kerst werken.... Heb er wel weer zin in, want het is toch een fijne tijd...

 • no-profile-image

  blondie

  ik heb een contract van 28 uur en heb aangegeven met kerst te willen werken. dit jaar valt het in het half in het weekend dus moet ik zaterdag ook werken. dat vind ik op zich niet erg maar ik vind het niet helemaal eerlijk dat ik de zaterdag avonddienst heb van half 3 'smiddags tot 11 's avonds en dan de dag erna (1ste kerst) weer om 7u 'sochtends moet beginnen. gelukkig hoef ik dan maar tot half 2 dat scheelt wel... en dan 2de kerst ook om 7u beginnen en dan tot half 4. ik vind het gewoon schandalig eigenlijk dat ik dan de mensen die ik op bed leg 'savonds er 'sochtends weer uit mag halen... als je door diensten ruilen zo uitkomt is het je eigen fout maar op die manier ingepland worden moet niet kunnen vind ik!!!

 • no-profile-image

  greta

  Bij ons worden feestdagen zo veel mogelijk naar rato ingeroosterd. Dus grote contracten vaak twee 8 uurs diensten en kleinere contracten vaak één of twee 5,5 uurs diensten. Eigenlijk vind ik die verdeling niet meer dan billijk!

 • no-profile-image

  lia

  Wij werken wel in blokken dus of kerst of oud/nieuw werken.

  Aangezien wij allemaal part-timers zijn hebben we onderling de afspraak dat we met feestdagen allemaal max 5 uurs diensten draaien.

  Dit ook omdat je ook naar rato extra verlof in je verlofmandje krijgt.

 • no-profile-image

  Ineke

  Bij ons worden kleine contracten ook beide kerstdagen ingepland. Je draait een korte (5½ uur)en een lange dienst(7½uur)Op de andere dagen in december wordt dit weer verrekend.

  Dit omdat de grote contracten niet alleen maar de volle uren moeten draaien. Dit allemaal in teamoverleg.

Of registreer je om te kunnen reageren.