Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik werk 36 uur per week. Mag mijn werkgever mij een 3-urige dienst inplannen?

Drie uur is het minimum aantal uren dat een dienst mag duren. Het kan dus inderdaad zijn dat je een keer voor drie uur wordt ingepland, maar dit gaat wel op basis van billijkheid en redelijkheid. Het zou niet redelijk zijn om een werknemer dagelijks drie uur te laten werken. Maar meestal gaat het hierbij om een vergadering die eens in de zoveel tijd plaats vindt.

Carel vd Bergh - jurist Nu'91

Gerelateerde tags

23 reacties

 • Connie Belfort

  Waar in de CAO VVT kan ik iets vinden over minimale arbeidstijd per dienst?
  Ik hoor collega 's vertellen dat dit 3 uur is.

 • jgm - keizers

  Nou, Carel van de Berg van Nu91, er is nog heel veel werk aan de winkel voor
  de vakbonden!
  Hoe flexibel moet de werknemer zijn!

 • jacquelinexxs

  Vraagje moet een werkgever drie uur per dag deel betalen als je werkt van 7.00/9.30 uur en van 19.00/21.20 uur 2X per dag gebroken dienst.
  Of een enkele dienst minder dan 3 uur ik heb contract 24 uur per week.

 • no-profile-image

  Boze werknemer, Heidi

  Ik werk 16 uur, mag mijn leidinggevende mij een dienst geven van 3,5 uur?  alvast bedankt

 • no-profile-image

  pietje

  Hallo. ik heb maar een 6 uren contract maar ik werk maar steeds voor 2 uurtjes. Mag dit wel als ik een 6 uren contract heb?? zo ja, hoeveel uren contract moet ik hebben waardoor ik langer dan 2 uur moet werken?

 • no-profile-image

  Lonneke

  Ik ga 3x per dag op route bij BZ, ik vind dat geen probleem. Maar woon wel vlakbij dus ben zo weer thuis. Als ik een half uur zou moeten reizen zou dan niet leuk zijn.

  3x 1.5 uur, heerlijk!

 • no-profile-image

  Jannique

  Ik ben de afgelopen jaren lid geweest van FNV. Is er iets verbeterd in de zorg?

  Niets. Weggegooid geld. Nu heb ik de hoop opgegeven want we moeten net zoals de artsen massaal een vuist maken en het werk neer leggen. De clienten lijden het hele jaar al en de familie zal erachter staan. Directies kunnen je niet ontslaan want zij zijn van verzorgende afhankelijk.

 • no-profile-image

  anneke

  Beste collegae: wordt wakker; wordt lid van een vakbond en ga stemmen, dan pas kun je een vuist maken, niet met achter over hangen en kijken wat er gebeurdt. De werkgevers organisatie de rijksten zijn de baas in Nederland, niet deze zwakke regering, maar jij als je , je sterk maakt door te stemmen en lid te worden van een vakbond.

 • no-profile-image

  anneke

  En u als vakbondsman - jurist zou daar op tegen moeten zijn. De slaventijd is voorbij. ORT er af en ga zo maar door. Ook de vakbonden zijn schuldig dat het zover is komen. Nogmaals bij de laatste CAO: loonschaal 70; 2000 euro bruto er op vooruit. Loonschaal 25; 350 euro er bruto op achteruit. Waneer stopt deze waanzin dat de managers hun zakken kunnen blijven vullen, en u meneer de jurist; wat verdient u?

 • no-profile-image

  anneke

  Ach ja, dat het zover heeft kunnen komen hebben we ook aan de vakbonden te danken. Werkgevers en vakbonden zijn steeds meer bondgenoten. Beiden zouden zich moeten schamen tegen over de bewoners(klant) en de werknemer. Geen klant en geen werknemer: de werkgever kan ook zijn uitkering ophalen. Geen leden, geen vakbonden. Beiden vergeten dat wij als verzorgende het werk doen en niet zij. En geen werkgever- manager die een dienst gaat doen van 3 uur of minder. Alles draait om geld: de bewoner en de medewerker zijn beiden het slachtoffer van ordinaire bezuinigingen, van het rechtse kabinet die er alleen op uit is om de euro en Europa te redden. Maar dat is nog nooit gelukt, zal nu ook niet lukken en onder tussen betalen de middenklasse en de onderklasse, de rekening. Dus ga eeens met z'n alleen stemmen op LINKS

 • no-profile-image

  Marian

  Massale aantallen verzorgenden zijn gevlucht voor de kuren van de slechte planners.

  Arbeidsvreugde moet bovenaan staan.

  Het zou in het belang van de bewoners moeten zijn dat zij gerespecteerde hulpverleners aan hun bed krijgen inplaats van uitgebuite krachten die aan het eind van hun latijn zijn.

 • no-profile-image

  mini

  Dat zou kunnen betekenen dat je bijv.6 achtereen ingezet kan worden.Dat kan niet de bedoeling zijn! Er komt nog bij dat dit waarschijnlijk piektijden zijn die dan ingezet worden,als je dat 6x in de week doet,weet je zeker dat je bijv; rug ,schouder en nek klachten gaat krijgen.(op onze afdeling gaat bijna iedereen met passieve lift of stalift)

 • no-profile-image

  Hehennie

  Hoe hebben we het toch met zijn allen voor elkaar gekregen dat het niet meer mogelijk is om volledige werkweken of werkdagen te draaien in de zorg. Is het nu echt niet mogelijk om een instelling financieel zo in te richten dat mensen normale dagen kunnen werken. De meeste zorgvraag is in de ochtendpiek en in de avondpiek. Maar als je mensen hele dagen kunt laten werken dan blijft er tijd over voor extra aandacht en leuke dingen. Daar word het beroep ook weer wat aantrekkelijker van.

 • no-profile-image

  Melanie

  @Anita: de reiskosten worden door je werkgever betaald? En waar haalt de werkgever het geld vandaan? Volgens mij toch echt uit de indicaties van de cliënten...

 • no-profile-image

  Tanja

  @ Nurse dat mag wel bij de thuiszorg dit staat nog apart vermeld in het CAO!!. In de V&V mag dit juist weer niet, mits de werknemer dit wel wilt.( ik heb het over de gebroken diensten)Volgens mij moet de werkgever je minimaal een dienst van 3 uur geven, word je minder ingepland mag je toch 3 uur werktijd rekenen. Toch iets om uit te zoeken.

 • no-profile-image

  Nurse

  Fijn dat de reiskosten betaald worden door de werkgever. Maar het blijft vreemd dat er diensten korter dan 3 uur ingeroosterd worden of de gebroken diensten (waar zeker sprake van is als je smorgens een paar uur en smiddags een paar uur wordt opgeroepen) Want dat mag volgens de CAO VVT niet. Thuiszorg valt onder die CAO.

 • no-profile-image

  Anita

  @nurse; De reiskosten (km-vergoeding) en reistijd worden betaald door mijn werkgever (Sensire) dus dit wordt niet op de klanten verhaald. Ik vind het werken in de thuiszorg wel heel erg leuk en zal niet meer terug willen naar het verzorg of verpleeghuis (van een andere organisatie) waar ik jaren gewerkt heb. Veel meer zelfstandigheid en collegialiteit is er in de thuiszorg dan werken in een verpleeghuis etc. De meeste collega's komen uit de intramurale zorg en willen niet meer terug.

 • no-profile-image

  Nurse

  Hoe zit dat met de reiskosten als je wel 3 x per dag naar je werk moet voor 1,5 uur werken??  Vreemd dat er dus, ondanks de arbeidstijden wet en de CAO nog instellingen zijn die mensen gerust 3 kortere diensten geven. Mag dat zomaar?

 • no-profile-image

  Patricia

  Ik werk bij Buurtzorg, ook wij hebben helaas routes van 1.5 uur of 2 uur. Ik ga soms 3x per dag naar mijn werk. Ik vind dat weet je als je inde thuiszorg gaat werken!!

  Ik vind het niet erg, doe gewoon van alles tussen door.

 • no-profile-image

  Anita

  In ons thuiszorg team draaien we vaak s'middags een dienst die korter is dan 2 uur ( 12.00u - 13.30u) en dan later in de middag nog een korte dienst bijv, van 15.15 u - 16.15 u. Je hebt dan tevens bereikbare dienst van 12.00u - 18.00 u. In de tussenntijd heb je dus vrij en dat wordt niet betaald. (Behalve per uur bereikbaarheid 3 minuten betaald.) Dat er geen meer uren werk is komt doordat mensen die thuis wonen dan geen zorg nodig hebben. enige jaren terug deden we in deze daluren de begeleiding (met zorgvrager wandelen, een spelletje doen, samen boodschapjes halen etc.). Maar door bezuinigingen wordt er bijna geen begeleiding meer geïndiceerd. Dus ik verwacht dat in de thuiszorg deze korte diensten blijven. Ik vind dat wel jammer dat ik vaak op pad moet voor mijn contracturen van 32 u per week maar ik heb het geluk dat ik werk en woon in de plaats waar ik woon. Ik kan dus thuis met de telefoon op zak allerlei dingen doen terwijl collega's die verder weg wonen op kantoor zitten te wachten tot het weer tijd is voor de volgende zorgvrager of dat ze een oproep krijgen.

 • no-profile-image

  janneke

  mag de werkgever je ook voor 2 uur laten komen werken? Uitgezonderd de werkbespreking!

 • no-profile-image

  Jolanda

  Ik heb ook een contract van 36 uur. Ik wordt vaak voor korte tijden ingepland, zo ook vanmorgen 3:45 gewerkt , en vanmiddag 2:00 uur. Is niet leuk als je zoveel werkt. Dan is het beter te gaan werken in een verzorgings of verpleeghuis, ik ben daarom nu aan het rondkijken, waar ik betere werktijden krijg. Het gaat tenslotte allemaal om geld, en een ieder moet naar zichzelf kijken. Thuiszorg is leuk voor huismoeders die een paar uur in de week willen werken.

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Een vergadering van 3 uur??Daar hebben we op de werkvloer geen tijd voor.Bovendien vallen dat soort lange vergaderingen buiten het rooster/contract.In de thuiszorg heb je 2 uur per periode voor overleg enz.Er word hier trouwens gesproken over een dienst ,geen vergadering.En 3 uur mag ,maar wel erg weinig als je 36uur werkt.Kan er beter een klein contract worden ingepland of een 0 uren/flexer.

Of registreer je om te kunnen reageren.