Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Door personeelsgebrek moet ik in de weekenden achterwacht zijn. Werkgever wil hier geen vergoeding voor betalen. Mag dat zomaar?'

Een werkgever moet óf een bereikbare dienst opleggen, of niet. Een bereikbare dienst is een dienst waarbij je een telefoon of pieper bij de hand hebt waarmee je bereikbaar bent, en wanneer je wordt opgeroepen, ben je bereid om te komen werken. Volgens de cao moet werkgever voor zo'n bereikbare dienst een vergoeding betalen.

 

Bereikbare dienst

Als een werkgever je vraagt om bijvoorbeeld in het weekend bereikbaar te zijn, moet je hem vragen: 'Betekent dit dat ik een bereikbare dienst draai?' Als hij dit bevestigt, dan kun je hem zeggen dat hij je dan volgens de cao een vergoeding moet betalen. Als je werkgever zegt dat het níet om een bereikbare dienst gaat, en hij je hiervoor dus ook niet gaat betalen, dan kun je ook de telefoon laten liggen als hij belt. Je bent niet verplicht om hem op te nemen, want je draait geen bereikbare dienst. Als je werkgever je maandag aanspreekt met 'ik heb je wel vijf keer gebeld', kun je antwoorden: 'Oh? Maar ik wist niet dat ik dit weekend een bereikbare dienst draaide.'

 

Verplichtingen

Wanneer je een bereikbare dienst draait, heb je twee verplichtingen: je moet bereikbaar zijn, en je moet direct kunnen komen werken, als je wordt opgeroepen. Dit moet wel incidenteel zijn, bij bijzondere gevallen. Als bijvoorbeeld heel veel collega's tegelijk ziek zijn. Een structureel personeelsgebrek in het weekend mag geen reden zijn voor bereikbare diensten. Als je bijvoorbeeld drie keer per maand een bereikbare dienst moet draaien, kun je aan de bel trekken bij de ondernemersraad. Deze kunnen vervolgens de werkgever aanspreken op het personeelsbeleid. De werkgever moet bijvoorbeeld meer gebruik maken van uitzendkrachten, of strakker roosteren.

Carel van den Bergh - Jurist NU'91

Gerelateerde tags

8 reacties

 • Mariella Vrijenhoef

  Graag jullie advies : ik zou voor breikbaarbeidsdienst ingepland staan het komend weekend. Ik wist dat niet. Nu kwam ik er gisteren (vanwege mijn vakantie )achter dat er 4 juli een mail rond is verstuurd dat ik dit weekend moet werken. Bij ons is bereikbaarheidsdienst van 7-7.30 u in de ochtend vanwege een evt. Ziekmelding. Dit is niet overlegd en daarbij al 3 weken geleden geregeld. Dat mag toch niet zomaar ?? Ik heb allerlei afspraken staan dit weekend.

 • no-profile-image

  Nurse

  De ondernemingsraad is er voor de mederwerkers. Als blijkt dat de CAO niet goed wordt nageleefd dient een OR actie te ondernemen richting de bestuurder. Je mag zonder eerst naar een leidinggevende gesproken te hebben wel direct naar een OR stappen. Deze kan dan advies geven wat je kan doen. Ook kan de OR onderzoeken of de klacht specifiek op 1 afdeling voorkomt of structureel binnen de organistatie voorkomt.

 • no-profile-image

  Mij

  In de thuiszorg draaide wij een rooster van bereikbaarheidsdienst, elke dag 1 van ons inzetbaar voor ons team of als het nodig was voor een van de andere teams. Je kon gebeld worden van 7 tot 9 uur. Niet gebeld= 15 min betaald (30 in het weekend) en de rest van de dag gewoon vrij. Nu ik voor de zelfde werkgever in een verpleeghuis werk wordt de nachtdienst van 8,5 uur ook 8,5 uur uitbetaald, gewoon volgens CAO. Trouwens de huidige CAO is op internet te vinden, niet echt vlot leesvoer, maar wel heel goed om een keer door te kijken.

 • no-profile-image

  liana

  Wij krijgen bij de thuiszorg doordeweeks als je bereikbarheidsdienst hebt een kwartier tijd die je mag schrijven en in het weekend mag je een half uur schrijven als je bereikbaarheidsdienst hebt.

 • no-profile-image

  tobi zorgtekorten.hyves.nl

  ja bij ons deden zedit ook

  ik heb geweigerd

  omdat er geen betaling voor stond

  kijk maar in het cao

  daar staat het duidelijk in vermeld

 • no-profile-image

  Magda

  dit moeten we ook in de nachtdienst wat irene schrijft,dus geen 1/2 pauze zonder de pieper,maar dit wordt ook niet betaald.81/2 uur werken en 8 uur betaald

 • no-profile-image

  Mariet.

  Jammer dat Carel meteen naar de OR stuurt. Communicatie hoort eerst in de lijn. Dus ga eerst naar de leidinggevende en dan naar de afdeling HRM en vervolgens pas de stap naar de OR. De OR is geen klachtenbureau.

 • no-profile-image

  Irene

  Geldt dit ook voor lunchpauzes ?

  Telkens een half uur met pieper

  en sleutels gaan eten wordt nu niet

  vergoed..mág dit onbetaald blijven

  of kan ik meer werktijd declareren

  danwel in tijd opnemen ??

Of registreer je om te kunnen reageren.