Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Van onze werkgever moeten we de teennagels van bewoners knippen. Wij doen dit liever niet en zijn hierin niet getraind. Wat nu?

Het knippen van (teen)nagels is een onderdeel van de persoonlijke verzorging. Maar het is ook een handeling die vereist dat mensen hierin getraind zijn. Zorgvragers kunnen ernstige problemen ondervinden van verkeerd geknipte nagels.

 

De werkgever mag van zijn verzorgende eisen dat deze de teennagels knippen. Hij moet dan wel zorgen dat deze verzorgenden een gedegen scholing op dat gebied krijgen. Want, zoals de wet BIG al zegt: ‘onbekwaam maakt onbevoegd'. En als verzorgende ben je zelf verantwoordelijk aan te geven dat je iets niet kunt, en dit dus ook niet te doen zolang je er niet in opgeleid bent.

Daniëlle van Eerden - CNV Publieke Zaak

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    tanja de Vries

    het is zeer onwenselijk als verzorgenden of verpleegkundigen de teennagels gaan knippen van clienten. Ik zelf ben vig 3 en gediplomeerd pedicure met specialisaties voor reumatiche voet en diabetische voet. Voordat je jezelf pedicure mag noemen, moet je eerst een pittige opleiding volgen op niveau 4.

    Aangezien sommige voeten specialistische zorg nodig hebben, denk aan clienten met reuma of diabetes, zou ik me daar als verzorgende niet zomaar aan wagen. Omdat er op dit gebied heel veel (onbedoeld) mis kan gaan...

Of registreer je om te kunnen reageren.