Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wat zijn de observatiepunten van een verzorgende of helpende betreft medicijnen uitdelen?

'Gelukkig gaat het meestal goed, maar cliënten krijgen niet altijd de juiste medicatie. Soms krijgen ze hun medicijnen in de verkeerde dosering. En soms zijn medicijnen niet goed voorgeschreven of worden ze verwisseld. Verder kunnen bijwerkingen van bepaalde medicijnen leiden tot gezondheidsproblemen.

 

Ook als je zelf geen medicijnen uitdeelt of toedient is het belangrijk om alert te zijn bij medicijngebruik. Zowel bij een juiste als onjuiste behandeling met geneesmiddelen doen zich onbedoelde en ongewenste effecten voor. Het komt voor dat klachten niet verminderen - zelfs verergeren -  en dat vervelende bijwerkingen ontstaan. Medicijnen kunnen het risico op vallen vergroten en eetgedrag beïnvloeden. In het ergste geval kan onjuiste medicatie de dood tot gevolg hebben.

 

Wees daarom alert! Je hoeft geen arts te zijn om een aantal symptomen en bijwerkingen van juist of onjuist medicijngebruik te herkennen.

  • Heeft je cliënt last van onverklaarbare misselijkheid, braken of diaree? 
  • Heeft je cliënt huiduitslag?
  • Is je cliënt ineens minder mobiel?
  • Is je cliënt in korte tijd afgevallen of aangekomen? 
  • Overziet je cliënt zijn/haar medicijngebruik niet meer?

 

Is het antwoord ja, trek dan aan de bel.'

Monique Verkerk - Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN)

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    kevin

    willen jullie alles weten over seks en willen jullie je partner verassen met de beste techniek? neem dan even een kijkje op www.infooverseks.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.