Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

In onze zorginstelling kan je je heel moeilijk ziek melden. Nu moet een collega met rugklachten tóch werken. Is dit normaal?

Nee, de aanpak van de leidinggevende is niet normaal. Je collega kan haar vakbond inschakelen voor haar belangenbehartiging. Ook kun je naar de Ondernemingsraad om te vragen of zij voor een goede ziekmeldingsprocedure kan zorgen, met scholing voor leidinggevenden rond ziekmelding. Ook kan de OR een aanpak voor werkdruk en het voorkomen van ziekteverzuim aan de werkgever vragen.

Beantwoord door: Monique Verkerk - V&VN

10 reacties

 • i L

  Bij 'ons' kun je niet eens ziek melden . Als de leidinggevende vind dat je nog prima kunt werken , dan heb je maar te gaan . Ook met aangepast werk krijg je meestal alleen maar minder fijne reacties van collega's omdat je niet boventallig bent en de anderen dus harder moeten werken. Dus de al hoge werkdruk wordt nóg hoger .

 • no-profile-image

  Pech gehad

  Ik heb na het behalen voor mijn diploma C verzorgende de diagnose poly artrose gekregen, dwz ingezakte wervels onder in de rug, artrose in de handen en in de nek. Ik heb aangepaste werkzaamheden gevraagd, geen transfer clienten en geen steunkousen aan-en uittrekken, dit op advies van reumatologe en bedrijfsarts. Ik heb deze aangepaste werkzaamheden opgebouwd vanaf 3 uur per dag tot mijn wekelijkse contracturen tot 20 uur per week. Maar werkgever wil niet met mij doorgaan, want lastig met inplannen, en overbelasting van collega's, dus ik kan nu op zoek naar een andere baan buiten de zorg. Ik kan nog een heleboel betekenen in de thuiszorg, en ik wil heel graag blijven werken als verzorgende, echter wil werkgever daar niet aan. Zo kan het dus ook nog gebeuren. Geen onwil van mijn kan !!

 • no-profile-image

  mini

  Ben wel van mening dat er goed naar de situatie gekeken moet worden,wat kan iemand nog en wat niet en hoe is dat in de praktijk te gebruiken.En ik vind dat er een soort van richtlijn/protocol moet zijn voor leidinggevenden om een procedure te volgen dit in goede banen te leiden,en juist beter samen werken met de bedrijfsarts deze is objectiever!!

 • no-profile-image

  mini

  Mijn ervaring met het ziekmelden (in deze door schouderklachten)is;dat er wel een vrij negatieve mentaliteit heerst over het wat langer "ziekzijn"/aangepast werk doen.(vooral door directe collega's)Mijn inziens komt dat doordat de werkdruk bij ons erg hoog ligt en als er dan ook nog iemand ziek is /of niet volledig meekandraaien,weer meer druk bij hen komt te liggen.Wat in wezen waar is,doordat er geen andere mensen worden ingezet voor de uren dat je er niet bent of niet in de zorg meekan werken.(bezuinigen)

 • no-profile-image

  Joke

  Ik vind dit alles heeel kort door de bocht, niet iedereen met rugklachten kan aangepast werk doen. Bij een spitaanval kan je je eigen billen nog niet eens afvegen. Ik spreek uit ervaring. Ik zit nu al 1,5 jaar thuis na een heiligbeenbreuk met vreselijke pijnen. Ziekmelden is soms geen keus maar een nood.

 • no-profile-image

  bloem

  Door bovenstaande reacties, zie ik dat de omgeving, mn de collgae al anders reageren op een ziektemelding. Dit is nu, is mijn ervaring de tendens in de zorg. Eigen verantwoording om je ziek te melden en de druk nog eens verhogen door je collega\\\'s in te schakelen. Totaal een fout beleid, m.i.

  Staat overigens ook haaks op het door moeten werken. Maak het dan ook mogelijk.

  Ik heb de ervaring dat de OR, geen eigen mening heeft in ziektebeleid en doorverwijst naar de leidinggevende, wat geen zin heeft. De vakbond inschakelen, geeft m.i. een vervelende sfeer, die het werkklimaat niet ten goede kome. Kort gezegd: Ik weet niet wat te doen, het is een mentaliteitverandering, die heel snel plaats heeft gevonden. En waar je vraagtekens?? bij mag hebben. Afbraak van het sociale systeem!

 • no-profile-image

  Hatta

  Niet in staat om je eigen werkzaamheden uit te voeren betekent nog niet dat je 'ziek' bent en ben het er mee eens dat aangepast werk prima kan, dit in overleg vaak ook met de bedrijfsarts. Vaak zie je namelijk dat men van het werk verzuimt maar dat thuis de zorg voor huishouden en kinderen wel doorgaat..

 • no-profile-image

  Nurse

  Het wordt wel erg kort door de bocht gesteld hier zeg. Er staat wel erg weinig informatie in deze vraag. Om wat voor werk gaat het precies, is dit aangepast werk? Is diegene al bij een (bedrijfs)arts geweest? Wat voor rugklachten zijn het... enz enz... Straks gaan een hoop mensen zich melden bij de vakbond met rugklachten omdat ze moeten werken.... Eens met Liesje, iemand met rugklachten kan aangepaste werkzaamheden doen. Hoeft niet perse thuis te zitten.

 • no-profile-image

  Gerard

  Ziek zijn betekent nog niet dat je moet verzuimen, dit is een keuze. Misschien heeft de leidinggevende een prima scholing ziekteverzuim gehad en speelt deze in op de mogelijkheden die de zieke werknemer wel heeft.

 • no-profile-image

  Liesje

  Iemand met rugklachten kan wellicht wel aangepaste werkzaamheden doen, elke klacht betekent toch niet dat je dan maar thuis op de bank moet gaan zitten?!

Of registreer je om te kunnen reageren.