Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mag een verzorgende niveau 3 ogen druppelen?

Ja, dat mag, als je bekwaam en bevoegd bent. Bekwaam ben je als je de vaardigheid beheerst en weet wat je moet doen, bijvoorbeeld in welke volgorde verschillende druppels moeten worden gegeven, hygiënische maatregelen, enz. Je moet handelen volgens protocol.  Bevoegd ben je als de opdracht voor het toedienen van medicatie via oogdruppels door de arts is gegeven, én als je jezelf bekwaam acht. Als je het nog nooit hebt gedaan (dat kan, als het tijdens je opleiding en verdere carrière nog nooit is voorgekomen), dan mag je het alsnog leren: eerst onder begeleiding en later zelfstandig.

Sietske Posthuma, docent verpleegkunde ROC ASA

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Anna

  Er zit wel degelijk verschil tussen een ziekenverzorgende en ziekenverzorgende i.g

  Ik mag als i,ger veel meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren

  Simpel voorbeeld: Catheter inbrengen,Mag ik wel,ziekenverzorgende niet,Hetzelfde geldt voor I.M injecteren

  Dus er is wel degelijk verschil in handelingen die wij mogen doen en een ziekenverzorgende niet!

 • no-profile-image

  manon

  ik ben zelf \"oud\" opgeleid en ben dus ziekenverzorgende volgens mijn organisatie is een vig-er het zelfde opgeleid maar waar het in de kern om gaat is ben je bevoegd en bekwaam. zo niet laat je dan scholen door een interne cursus of een bevoegde bekwame collega, dus ja het mag mits bevoegd bekwaam.

 • no-profile-image

  VIG&vpk i.o.

  Die scheidlijn is er niet meer, iedereen op niveau 3 wordt nu als het goed is geschoold tot IGer.

  Nurse heeft wel gelijk dan de oude ZV (=ziekenverzorgende) opleiding hetzelfde is als nu de VIG, een \'normale\' verzorgende is inderdaad net iets anders.



  Nu zal het met ogendruppelen wel los lopen, ogen druppelen is geen voorbehouden handeling, daarmee is niet gezegt dat deze handeling niet risicovol is. Hangt af van de druppels en wat erin zit opgelost en wat het doel van de oogdruppels is.

  We moeten dit soort handelingen ook niet meer maken dan het is, het gaat over oogdruppels, niet over het intuberen van een patient!



  Terugkomend op het stuk van Hans 21-maart 2012

  De BIG is een kwaliteitswet die de voorbehouden handelingen regelt om de patient te beschermen tegen ondeskundig handelen. Een verzorgende die een suprapubisch kan / mag verwisselen, een helpende die mannen katheteriseert ben ik in mijn hele carriere niet tegen gekomen. Lijkt mij dat deze ook niet bekwaam zijn omdat dit nooit in die opleidingen behandeld zijn, zeker in ieder geval de helpenden niet, en dan nog ken ik geen enkele instelling die het voor zijn rekening neemt dat bijvoorbeeld een helpende met katheters rondloopt. Een helpende die ogen druppelt daarin tegen...ben ik wel vaker tegen gekomen. Als men weet wat die doet heb ik er niets op tegen.

 • no-profile-image

  kaatje

  een verzorgende niveau 3 is NIET hetzelfde als een VIG'er. het is namelijk zo dat een VIG'er een uitgebreidere opleiding heeft gehad en meer handelingen mag uitvoeren, dat de verzorgende 3

 • no-profile-image

  Nurse

  Ziekenverzorgende staat qua niveau gelijk aan een VIG. Alletwee niveau 3 .Als je je diploma behaald hebt weet je ook welke handelingen je geleerd hebt op school en welke je dus bevoegd voor bent om uit te voeren in de praktijk. Het ligt echter aan de instelling waar je werkt of je alle handelingen ook MAG uitvoeren. Dat staat ook beschreven in voorbehouden handelingen protocol die iedere instelling heeft. Op de handelingen wordt je ook getoetst, dat staat in datzelfde protocol. Ik snap niet dat er hier mensen zijn die nivo 3 pretenderen te zijn en niet eens weten welke handelingen ze mogen uitvoeren, ben je dan uberhaupt wel werkzaam in de gezondheidszorg EN gediplomeerd?

 • no-profile-image

  Jan

  Ik kom er echt niet achter wat een ZIG mag doen. Een verpleegkundige mag handelingen doen iov bijv. een arts. Mits hij/zij voldoet aan de eisen. welke van deze handelingen mag dan een ziekenverzorgende doen? Staan deze ergens beschreven? Ik ben bijv .bevoegd (diploma) en bekwaam (opleiding/praktijK) wat mag ik dan?

 • no-profile-image

  peter

  Ben ik verzekerd wanneer ik een fout maak bij het oogdruppelen van de buurman

 • no-profile-image

  Jolanda

  Waar kan ik precies vinden waar ik als verzorgende C (niveau 3) allemaal voor ge BIG toetst moet worden en wat ik dus allemaal mag doen?

 • no-profile-image

  Hans

  Een verzorgende mag ook een SP katheter verwisselen als ze bekwaam is!!!

  De wet BIG heeft opleidingen verlaten.

  Het draait alleen om bekwaamheid.

  Ik ken helpenden die mannen kathetereriseren, kan prima! Bijscholing gehad van een docent verpleegkunde. Vaardigheid komt veel voor in die instelling dus ze kunnen zich bekwamen en bekwaam blijven!!! Een HBOV -er op oogheelkunde is 99 van de 100x niet bekwaam!!! Veel collegae snappen nog steeds niet hoe het zit met de wet BIG. Alles draait om bekwaamheid ( Ans Grotenhorst).

Of registreer je om te kunnen reageren.