Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Heb ik als 55-plusser verzorgende het recht om geen diensten in de avond, weekenden of feestdagen te werken?

Artikel 5.1 lid 5 van de CAO (2010-2012) zegt:

"Aan de werknemer van 55 jaar of ouder wordt geen nachtdienst, bereikbaarheids-, aanwezigheids- (waaronder slaapdienst), of consignatiedienst opgedragen tussen 23.00 en 07.00 , tenzij de werknemer hiertegen geen bezwaar maakt."

 

Er is geen regeling opgenomen dat mensen na hun 55 jaar niet ‘s avonds of in het weekend of met feestdagen zouden hoeven werken. Deze regeling was ook niet opgenomen in de voorgaande CAO. Als dit al werd toegepast, was het een regeling van de instelling zelf.

Daniëlle van Eerden - CNV Publieke Zaak

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Mijn

  Het moet niet gekker meer worden de meeste werken allemaal korte diensverbanden, het 40 uur werken is van vroeger in de zorg. Maar het liefst heeft de jeugd een vrijedagenrooster en vinden ze de zorg nog zwaar.Ben 40 jaar werkzaam in de zorg en werk nog 36 uur dan kan de jeugd het op zijn gemakkie trekken tot zijn pensioen. Daar bij komt dat ze wel een maatje hebben die ook een inkomen heeft van meer uren.

  Het werken blijft onregelmatig maar dat weet je van te voren als je in de zorg gaat werken. Het leven gaat toch wel door.

 • no-profile-image

  Carla

  Door en Tjitske, van mij MOGEN die 55 plussers best dagdiensten draaien; zijn veelal uit eigen schoolkinder-tijd dus goed te doen.

  Laat de jongere moeders of hen die met schoolkinderen problemen hebben met structuur nodig tussen 7 en 8.30 uur dan die avonden maar werken..

  Overigens wel eerlijk om de feestdagen te blijven verdelen: dán is er vaak wel een partner of andere volwassene bij de dan vrije kinderen..

  Bied ik me meteen aan als Verzorgende: nu flex-werker geworden uit noodzaak en onwillige werkgevers die zélf niet flexibel zijn...Nooit avonden, weekeinden werken

  en zelfs vaak genoeg pas vanaf 9 uur bereikbaar zijn.

  Overigens was ik als jongere en single ook al brak na 4/5 nachtdiensten en maar 1 uitslaapdag voor ik weer dagdienst kreeg toebedeeld.

 • no-profile-image

  Carla S

  Ben het eens met Tjitske, Door en Anoniem. Wat een gemekker. Het is zwaar werk, je maakt rare en lange uren, de pieken zijn altijd zwaar. Maar daar zul je mee om moeten gaan of stoppen met de zorg en tot je 67e bij de Hema gaan kassazitten. Je moet altijd voor jezelf opkomen en denken en niet gaan zitten wachten op begrip. De ene werkgever zal dat hebben, de andere niet. Wees duidelijk, werk minder uren en geniet van je werk, doe ik ook.. Met reuma in handen en voeten, werk 32 uur, maak afspraken met werkgever die er open voor staat. De vorige niet, daarom op zoek gegaan naar andere goeie meedenkende werkgever. De zorg puilt uit van het werk, en dat blijft nog lang zo. Dus niet zuchten en klagen, maar je verantwoordelijkheid nemen en gaan.

 • no-profile-image

  Anoniem

  De jongere zullen geen keus hebben dan tot hun 65 te blijven werken. Ben zelf al veertig jaar in de verpleging werkzaam 36 uur.

  De zorg kent bijna alleen maar part taemers waar van de patner vaak meer werkt. Maar als er een weg vald is er een probleem.

  Als je 20 uur werkt kun je dit makkelijk tot je 67-68 volhouden

 • no-profile-image

  .

  Vind het echt belachelijk dat mensen die ouder dan 55 geen avond/nacht/feestdagen willen werken. Moeten dan de \'\'jongeren\'\' alle feestdagen/avonden/nachten gaan werken? Vaak is er in overleg binnen een team veel mogelijk, er zijn bijv. mensen die graag nacht of avonden werken. Zo kom je samen tot een oplossing.

 • no-profile-image

  Liesbeth

  Als ik gezond tot mijn 66ste moet werken dan zal er toch een gezond rooster moeten zijn om dat vol te kunnen houden,is deels je eigen verantwoordelijkheid ,maar zeker ook die van de werkgever.Helaas werkt die niet erg mee is mijn ervaring.Je word gewoon over een kam geschoren met de jongere garde en zie maar hoe je het vol houd.Maar als je ziek word is het ineens je eigen schuld omdat je niet voldoende rust neemt .Ik ben nu 56 en dat voel je soms best wel .Weiger nu ook om ochtend na avond te werken (in de thuiszorg begin je echt niet later smorgens)en tillen doe ik nooit alleen.Een commentaar dat je dan krijgt van de jongeren ,dus begrip is er amper..Maar wie word er gestraft als je voortijdig moet stoppen??Juist de werknemer ,want die word gekort op zijn pensioen met dank aan de werkgevers.

 • no-profile-image

  flexer

  Gewoon als flexer gaan werken, dan ben je flexibel "inzetbaar" en toch vrij. Na verschillende jaren als een soort van slaafje zonder sociaal leven te hebben gewerkt bevalt het prima. Die roosters zijn gewoon onmenselijk zo af en toe. De ene week gatenkaas en de andere week als een mol, hup paar daagies "vrij". De bureau mussen denken dat de dag dat de nachtdienst stopt een "vrije dag" is. Alsof je dan lekker als een springkip rond huppelt! Zo lekker een nachtje doorhalen en daarna leuk "vrije"dingen doen. Ja hoor, ben blij dat ik mag werken. En desondanks staat er nog steeds niet genoeg gekwalificeerd en betrokken personeel aan het bed of aan de deur.

 • no-profile-image

  a vd w

  ik vindt dat daar toch iets aan gedaan moet worden en zeker als we moeten tot ons 66/67 jaar ik denk niet dat dat dan nog haalbaar is die wisselende diensten

 • no-profile-image

  Tjitske

  Hallo, Dit kan je toch niet menen het recht om...

  Wanneer iedere 55+ er (ikzelf ook) niet meer zou hoeven te werken tijdens de avonden, weekenden en feestdagen, dan zou er geen personeel meer aan het bed van de zorgvrager staan. Ben blij dat je mag en kan werken!

Of registreer je om te kunnen reageren.