Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Van onze werkgever moeten we de teennagels van bewoners knippen. Wij doen dit liever niet en zijn hierin niet getraind. Wat nu?

Het knippen van (teen)nagels is een onderdeel van de persoonlijke verzorging. Maar het is ook een handeling die vereist dat mensen hierin getraind zijn. Zorgvragers kunnen ernstige problemen ondervinden van verkeerd geknipte nagels.

 

De werkgever mag van zijn verzorgende eisen dat deze de teennagels knippen. Hij moet dan wel zorgen dat deze verzorgenden een gedegen scholing op dat gebied krijgen. Want, zoals de wet BIG al zegt: ‘onbekwaam maakt onbevoegd'. En als verzorgende ben je zelf verantwoordelijk aan te geven dat je iets niet kunt, en dit dus ook niet te doen zolang je er niet in opgeleid bent.

Redactie TvVonline.nl

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  irene

  De voeten mogen al sinds lange tijd niet meer in een soda of biotexbadje ivm weekworden van de huid, en je dus kleine opgeningen in de huid creert,met gevolg dat er vuil in de huid kan komen.

 • no-profile-image

  Anita

  Bij onze thuiszorgorganisatie mogen we geen teennagels knippen. Dit om leed te voorkomen als het misgaat. Teennagels knippen bij ouderen met vaak zeer harde nagels vereist een gedegen scholing. De pedicure wordt hier voor aangeraden en in 8 van de 10 klanten knipt deze gratis ook de nagels van de handen!

 • no-profile-image

  Marijke

  Wij hebben in onze opleiding 40 jaar geleden gewoon geleerd teennagels knippen en dit hoorde altijd gewoon bij de verzorging maar sinds jabuari 2012 worden bij al de bewoners de voeten verzorgd door de huispedicure en dit wordt ook door het huis betaald, wie een andere pedicure wil betaald het zelf tenzij je diabeet of reuma patiënt bent dan wordt het vergoed.

 • no-profile-image

  Hermien

  Voet & nagelverzorging laat dit door een gediplomeerd pedicure uitvoeren. Voetverzorging is namelijk zeer belangrijk je gehele lichaam rust op 32 botjes in je voeten. Ik spreek als pedicure maar ook als ervarene in de zorg en welzijn. een oudere draagt veel al onjuiste schoeisel waardoor likdoorns ontstaan of de steunkous is onjuist aan waardoor druk ontstaat en je hoornlaag overmatig verdikt. daarnaast kan onjuist knippen door bijv wondjes ingroeiende teennagels of ingegroede teennagels met ontstekingen. nooit een voet bij ontsteking in soda doen soda droogt uit. gebruik bij voorkeur biotexgroen of sunil. zoals je leest is voetverzorging meer dan wassen en nagels knippen!

 • no-profile-image

  Truus

  Ik weet niet wie die reactie gegeven heeft op de vraagstelling, maar in het v&v gebeuren zitten teennagels in de awbz, allemaal niet alleen diabetis etc.

  Ook werkgevers weten dat, een vraagje aan vraagsteller : vraag eens of de pedicure ingehouden wordt op de maandelijkse betalingen van de bewoners.. als de mensen een pedicure betalen dan weet je meteen hoe het zit.

 • no-profile-image

  mientje

  Ik zeg niet doen!!

  Ik ben zelf VIG en pedicure,maar de verzorgende knipt geen teen nagels,daar moet je idd voor geschoold zijn.

  Zeker met diabeticus en de reumapatiënt, huidaandoening,vaatlijden etc. moet je erg voorzichtig zijn.Een verzorgende werkt ook niet voor het ziekenfonds een goed opgeleide pedicure wel.je doet de zorgvrager echt te kort als je een ongeschoolde "pedicure" teen nagels laat knippen. laat ieder alsjeblieft bij zijn eigen vak blijven zo blijf je professioneel en voorkom je een boel ellende."Schoenmaker blijf bij je leest."

 • no-profile-image

  olafwijman@dezorgmarkt.nl

  ook teennagels zijn dus basiszorg en inderdaad vraagt dit om een gedegen scholing. Wellicht beter is het om regelmatig een pedicure in te schakelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.