Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mijn collega's in de thuiszorg voeren alle taken zonder handschoenen uit. Ik wil wél handschoenen dragen, maar wil niet dat cliënten denken dat ik hen vies vind. Hoe pak ik dit aan?

En als ik alles zeg, bedoel ik ook alles: catheterzak legen, mensen insmeren, van onderen wassen....

Redactie TvVonline.nl

12 reacties

 • no-profile-image

  inke

  ik ben op gesprek ge roepen dat ik geen handshoenen mag ge bruiken van ons team leisre ik werk al 13 jaar daar ik koop hand schoenen zelf en als het hiet zit moet ik alder werk zoeken ik ga ggd om hulp vraagen als wat ik heb ge leezen heb ik ge zeg

 • no-profile-image

  Marina

  Blijf professioneel en gebruik handschoenen! Gewoon geen handelingen meer verrichten zonder.

 • no-profile-image

  Joalanda

  Laat je collega;s het protocol over hygiene maar eens lezen......en vertel ze over kruisbesmetiing etc.

 • no-profile-image

  Elske

  Ik denk dat jouw collega´s die geen handschoenen gebruiken van jou kunnen leren! Laat je niet van de wijs brengen. Mijn advies is doen wat jij denkt dat goed is en laat de discussie maar op gang komen. Als je aan cliënten uitlegt, snappen ze echt wel waarom je handschoenen gebruikt. Misschien zijn er collega´s bij wie de hygiëne maatregelen een beetje weggewassen zijn. Misschien is het gemakzucht of gewoon onnadenkendheid.

  Zelf heb ik ervaren dat er inderdaad vaak geen handschoenen beschikbaar waren. Ik heb bij mijn cliënten ervoor gezorgd dat deze altijd in huis waren. En ja, soms moeten ze daarvoor betalen. Ik heb voor ´noodgevallen´een eigen doos handschoenen, verstrekt door de werkgever. Net zoals de wasschorten en blauwe slofjes.

 • no-profile-image

  juf alice

  He we weten toch allemaal, dat ontlasting en bloed besmet kunnen zijn, dus dat altijd doen. En verder sluit ik mij bij de rest aan, ik heb gemerkt dat in sommige plaatsen iedereen handschoenen aan heeft bij alles en in sommige plaatsen niemand handschoenen aan heeft, soms omdat het niet mag van de manager wegens financien. Erg vind ik dat.

 • no-profile-image

  oh my god !

  Hebben jullie werkelijk een opleiding succesvol afgerond?

 • no-profile-image

  Marjan

  Gewoon doen. Je kunt als uitleg geven dat het hygienischer is omdat je bij meerdere klanten komt. En ook al was je goed je handen je kunt altijd nog wat bacterien mee dragen. Of je zegt dat je een gevoelige huid hebt of snel last van exzeem etc, misschien leugentje voor eigen best wil? Ik gebruikte ook eerst niet overal handschoenen voor en mijn collega' s ook niet. Tot er een leerling kwam die dat wel deed en nu hebben veel collega's het overgenomen. Dus het hoeft niet altijd negatief over te komen en de clienten hebben er nooit naar gevraagd waarom we dat deden. Succes ermee.

 • no-profile-image

  marianne

  als je je er goed bij voelt moet je het doen. als ik dingen moet doen zoals van onderen wassen of mensen moet verschonen en zalven doe ik het ook. het valt me op dat veel mensen ook hun handen niet wassen na werk te hebben gedaan bij iemand

 • no-profile-image

  Anneke

  Gewoon handschoenen gebruiken! Jij voelt je er prettiger bij en de cliënten zullen het heus begrijpen mochten ze jou naar de reden waarom vragen. Het heeft mijns inziens niets met 'vies' te maken maar puur met hygiëne en juist dát is belangrijk in de zorg

 • no-profile-image

  annemie delissen

  altijd bij alles handschoenen aan! de client heeft niet graag iets door jou overgebracht. En jij wil niets van de client! mochten ze dit niet accepteren dan geen handeling uitvoeren!! En volgende patient!

 • no-profile-image

  G.Does

  Sommige handelingen vind ik lastig uit te voeren met handschoenen aan. B.v een catheterzak verwisselen,ik heb vaak een stukje van die dunne handschoenen ertussen zitten. Verder gebruik ik ze wel bij het vanonder wassen.

  Ik denk dat EnnovyCo wel een goed punt heeft : je moet jezelf er prettig bij voelen en clienten zijn over het algemeen menselijk genoeg om jouw standpunt te begrijpen.

 • no-profile-image

  EnnovyCo

  Je hebt voor jezelf een goede reden om dat te willen. Dat kun je gewoon vertellen als er naar gevraagd wordt. Het is voor beiden hygiënisch. Het is niet zo belangrijk dat je collega's dit niet doen. Je hebt nog kans dat mensen het zelf ook prettig vinden dat je dat doet. Sommige cliënten zullen er niet eens naar vragen waarom je dat doet en zo ja dan vertel je jouw reden.

Of registreer je om te kunnen reageren.