Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

3 onnodige zorghandelingen

Met het project ‘Slim Zorgen’ probeert Vilans onnodige zorghandelingen terug te dringen. Senior adviseur Betaalbare zorg en Kwaliteit van Vilans Sabina Mak geeft drie voorbeelden van onnodige zorghandelingen.
3 onnodige zorghandelingen

1. Routinematig blaasspoelen ter voorkoming van urineweginfecties: 'Uit onderzoek is gebleken dat deze – voor de cliënt vaak vervelende handeling - niets doet. Integendeel: het verhoogt zelfs de kans op infecties, vanwege de open verbinding en het zorgt voor irritatie van de blaaswand.'

2. Dagelijks traditioneel zwachtelen: 'Er zijn tegenwoordig  zwachtels beschikbaar waarmee je als verzorgende niet dagelijks, maar slechts één keer per week hoeft te zwachtelen. Bij deze materialen is de manier van zwachtelen ook anders, en duurt veel minder lang. Prettig voor de verzorgende én de cliënt. Daarnaast geeft het betere druk dus is een wond sneller genezen.'

3. Extra inlegger in een incontinentiebroekje: 'Verzorgenden kunnen denken dat dit beter helpt tegen het lekken. Terwijl het lekken juist in de hand werkt, omdat hierdoor het broekje niet goed aansluit.'

Klik hier voor meer info over het project van Vilans.

Weet jij ook een onnodige zorghandeling? Laat je reactie hieronder achter!

Redactie TvV

6 reacties

 • frank eijgenraam

  ik vraag mij af of geval 1 idd onnodig is. Ik ben suprapubcatheterhouuder en in het begin heeft de uroloog ook gezegd dat spoelen niet nodig was.Ik heb daar toch hopeloos veel natte broeken door verstoppingen aan overgehouden. Ik zou ook graag de link naar dit onderzoek willen zien.

 • S Verhelst

  Als je gaat zwachtelen omdat iemand een wond heeft vindt ik het wel weinig als je dit maar 1 keer per week verwisseld, zo zie je niet of een wond verbeterd of verslechterd. Zo vinden de bewoners het ook niet prettig als maar 1 keer per week de benen en de voeten gewassen worden.
  En om een extra inlegger in en incontinentiebroek te doen heeft geen meerwaarde als je dit doet dan kun je je afvragen of je de juiste incontinentiematerialen gebruikt.

 • piet janssen

  1 en 2 wordt mij opgedragen door een arts, beargumenteren helpt niet omdat er altijd wel ergens een onderzoek beschreven staat waarin het wel helpt ..
  3, zonder lekkage helpt een extra inlegger wel? Bij ons lekken de broekjes niet met extra inlegger ...

 • piet janssen

  #w van lottum
  vreemd dat recentelijk juist spoelen als enige evidence based beschreven is ...

 • Ivette Dijs

  reactie op 1x per week zwachtelen: ik vindt dat lastig bij douchen....en 1x per week de voeten wassen vind ik ook erg weinig!

 • w van lottum

  In heel veel gevallen kun je wonden spoelen ook als een onnodige handeling benoemen. Wonden spoelen is zo normaal geworden in Nederland dat niemand er bij nadenkt of het nuttig is. Af en toe lijkt het een handeling afgesproken door iemand die te weinig kennis heeft om een goed beleid te bepalen.We willen alles evidence based maar dat is spoelen zeker niet. Kost onnodig veel tijd en water.

Of registreer je om te kunnen reageren.