Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

8 tips om zo nauwkeurig mogelijk verpleegkundig te rekenen

Verpleegkundig rekenen is een vaardigheid die belangrijk is om als verzorgende ig geen medicatiefouten te maken. Met deze tips blijf je extra alert.
8 tips om zo nauwkeurig mogelijk verpleegkundig te rekenen

1. Bespreek in het team welke randvoorwaarden nodig zijn om nauwkeurig te kunnen rekenen. Bijvoorbeeld dat je je pieper mag wegleggen als je een berekening moet maken.

2. Trek een reflecterend hesje aan, zodat cliënten weten dat ze je niet moeten storen.

3. Teken de medicijnen die je toedient bij elkaar af, zodat iedereen goed weet wat wel en niet gegeven is.

4. Trek je  bij voorkeur terug in een afgesloten, rustige ruimte als je medicijnen gaat berekenen en uitzetten.

5. Wees je bewust van je eigen competentie in rekenvaardigheden en laat je berekening eventueel checken door een collega.

6. Check hulpmiddelen voor verpleegkundig rekenen, zoals het 'Zakboekje verpleegkundig rekenen' of de Nursing Calculator app.

7. Pas altijd de regel van 5 toe: geef het juiste medicijn, aan de juiste zorgvrager, in de juiste dosis, op de juiste toedieningswijze en op het juiste tijdstip.

8. Als je een tijdje niet gerekend hebt, zakt de kennis hierover algauw weg. Houd deze vaardigheid bij door samen met je collega's casussen te bedenken voor elkaar. En doe allemaal eens een rekentoets om te kijken hoe het met jullie rekenvaardigheid voorstaat. Zou houd je jezelf scherp.

Deze tips komen uit de nieuwste editie van Tijdschrift voor Verzorgenden.

Redactie TvV

Gerelateerde tags

3 reacties

  • Stella1

    In regel 5 staat: laat je berekening eventueel checken door een collega maar je moet je berekening altijd laten checken door een collega en vervolgens het medicijn en het aantal eenheden wat je opgezogen hebt ook nog eens.

  • PAM Peeters

    De regel van 5 is inmiddels de regel van 6 geworden ; toevoegen informatie versterking

  • JS Smith

    Ik denk dat je heel goede schema's moet maken zodat er eigenlijk niet gerekend hoeft te worden. Zeker in een stress situatie. Ik heb hier nog een aantal schema's liggen voor iv toedieningen van bijv. dopamine, dobutrex, etc.

Of registreer je om te kunnen reageren.