Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Urine langs de enkels is teken van goede zorg'

De ouderenzorg staat in een veel te negatief daglicht. Marco Wisse, directeur van Vivium Zorggroep, vindt het tijd voor een tegengeluid. 'Nederland staat op nummer 3 van de beste gezondheidszorg in de wereld.'
'Urine langs de enkels is teken van goede zorg'

De directeur laat zijn stem horen in het actualiteitenprogramma Brandpunt. Hij reageert ook op het feit dat de zorg voor de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn negatief in het nieuws kwam. Ook de moeder van Wisse dementeert, en volgens de directeur heel hard achteruit. 'Ik durf te beweren dat als er in een zorginstelling sprake is van urine dat langs de enkels loopt, dit een teken van hele goede zorg is. Ik weet als verpleegkundige dat het vele malen eenvoudiger is om iemand een inco te geven, dan om hem helemaal te verschonen. We willen mensen zo lang mogelijk continent houden, en naar het toilet blijven brengen. Bij het ziektebeeld van mijn moeder hoort dat ze op enig moment haar plas niet meer op kan houden. Om dat te weten, moet het een of twee keer misgaan.'

Volgens de zorgdirecteur bestaat er een veel negatiever beeld van de ouderenzorg, dan dat het in werkelijkheid is. 'Er worden in Nederlandse verpleeghuizen ongeveer 200.000 medicijnfouten gemaakt. Als je dat afzet tegen het aantal medicijnverstrekkingen, is dat een foutpercentage van 0,002%. Ik denk dan: wat ongelofelijk knap dat je zo weinig fouten kan maken. (...) De staatssecretaris geeft leiding aan gezondheidszorg die volgens de WHO in de top 3 van de wereld staat. En dan praten we over falende ouderenzorg?' De directeur denkt dat het beeld heerst dat de ouderenzorg een ideaal plaatje moet zijn. 'Wij zijn tekortgeschoten in het vertellen aan mensen wat ze echt kunnen verwachten. De aftakeling hoort bij het ouder worden.'

Klik hier om het item te bekijken.

Redactie TvV

Gerelateerde tags

2 reacties

  • a.h.a haak

    inderdaad de verwachting van de ouderenzorg is te hoog, waardoor verpleeghuizen als snel falen volgens outsiders.

  • Tina Dekker

    Wil niet negatief doen maar ben bang dat de urine soms langs de verzadigde inco heen sijpelt. Laten we de problemen in de ouderenzorg
    vooral niet bagatelliseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.