Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zes alternatieve interventies voor psychofarmaca

Bij onrustgedrag wordt regelmatig naar psychofarmaca zoals Haldol gegrepen. Vanwege de negatieve effecten van deze pil, is het goed om als verzorgende naar alternatieven te zoeken. Anne-Mieke den Ouden van Vilans geeft zes inspirerende alternatieven.
Zes alternatieve interventies voor psychofarmaca

1. Ga na waar de cliënt van houdt: 'Betrek de familie hierbij. En wees flexibel in de zorghandelingen. Zo was er bijvoorbeeld een mevrouw die zich hevig verzette als ze onder de douche moest. Ze wilde namelijk haar sokken niet uitdoen. Toen dacht de verzorgende: nou, dan douchen we haar toch gewoon mét sokken? Bij het afdrogen merkte mevrouw opeens dat ze natte sokken droeg. Die konden zonder probleem uitgetrokken worden, en het doucheprobleem was opgelost.'

2. Bouw regelmatig snoezelmomenten in: 'Verveling kan een onderliggende oorzaak van onrustgedrag zijn. Snoezelen kan dan een uitkomst zijn. Zo worden de zintuigen van de cliënt met dementie geprikkeld, waardoor onrust kan afnemen.' Klik hier om te lezen hoe je kunt snoezelen met je cliënt >>

3. Laat de cliënt meehelpen in het huishouden: 'Voortbordurend op de verveling: cliënten kunnen het heel fijn vinden als je ze kleine klusjes laat doen, bijvoorbeeld de planten water geven of afwassen. Zou blijven ze ook in beweging.' Samen met de verzorgende / mantelzorgers/ vrijwilligers dingen doen, meer betrekken bij de dagelijkse taken.

Verzorgende Andrina won met haar idee 'Gast op de woning' de V&VN Award. Bij haar plan helpt een jong dementerende mee bij huishoudelijke klusjes. Bekijk video >>

4. Laat de cliënt zoveel mogelijk bewegen: 'In bepaalde stadia van dementie kunnen pijnprikkels anders doorkomen én kan de cliënt vaak geen uiting van deze pijn geven. Een van de redenen van deze pijn kan stijfheid in de spieren of drukplekken van het vele zitten zijn. Vaak kunnen cliënten met dementie een hele dag aan tafel zitten, en dat ga je in je lijf voelen. Er zijn diverse pilots aan de gang waarin deuren van het slot gaan en bewoners zoveel mogelijk bewegingsvrijheid hebben. Is die mogelijkheid er niet, maak dan zo vaak mogelijk een wandeling met je cliënt over bijvoorbeeld de gang.'

5. Zet pijnstilling in: 'Vaak wordt onrustgedrag veroorzaakt door pijn. In een andere pilot heeft men  standaard een paracetamol voorgeschreven. Als dit werkte, wist je meteen dat de onrust door pijn veroorzaakt werd. Natuurlijk ga je vervolgens op zoek naar de oorzaak van deze pijn. Maar intussen zet je een veel minder sterk middel in om de onrust te bestrijden.'

De gevolgen van Haldol zijn groot. Soms kan het gebruik van dit middel zelfs een dodelijke afloop hebben. Lees meer >>

6. Zet familie in op momenten waar veel onrust ontstaat: 'Als je merkt dat het bijvoorbeeld tussen zeven en negen uur 's avonds onrustig is op de groep, dan kun je vragen of familieleden dan een paar uurtjes bij je cliënt willen gaan zitten.' Lees hier meer over pijn bij onbegrepen gedrag >>

Geef je mening: heb jij wel eens iets creatiefs ontdekt waardoor de onrust bij je cliënt afneemt? Reageer hier >>

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

5 reacties

 • Helma

  In de ouderenthuiszorg zijn veel van deze interventies niet mogelijk omdat er geen financiering tegen overstaat. Meehelpen met huishoudelijke klussen bijvoorbeeld, wie betaald er voor de tijd die er in gestoken wordt door verzorgenden? Zo ook met bewegen.

 • agatha de weerd

  Een pop kan ook mee onder de douche. Terwijl de bewoner/ster de pop wast, kun jij hem/haar wassen.

 • agatha de weerd

  Een pop kan ook mee onder de douche. Terwijl de bewoner/ster de pop wast, kun jij hem/haar wassen.

 • a.h.a haak

  ik heb poppen aangeschaft en een kinderwagen, t helpt als een bewoners graag met meubels schuift, of naar huis wil.
  ik vraag ze even op t passen op "guusje", t helpt vaak wel.
  t blijft zoeken er is namelijk geen klip klare oplossing.

 • zuster Pien

  Als mensen van muziek houden liedjes met ze gaan zingen, soms een klein dansje met ze maken.
  Het aanspreken met de voornaam van de client wil ook nog weleens helpen om de aandacht te vangen en dan een gesprekje te voeren over bv hun jeugd.

Of registreer je om te kunnen reageren.