Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onaangekondigde theevisite

De inspectie moet aan de bak, nu de minister heeft beloofd dat er vaker onverwachts een bezoekje wordt gebracht bij verpleeghuizen.


Laatst, net als heel veel andere mensen, gekeken naar de uitzending van Zembla over de stand van zaken in de verpleeghuiszorg.


Een schokkende reportage, daar waren de kijkers het wel over eens. De discussie spitste zich daarna toe op de taken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ze zouden vaker onverwachts moeten controleren, vonden veel mensen. Want als ze hun bezoek altijd aankondigen, kan een verpleeghuis zich voorbereiden door extra personeel in te zetten om zo mooi weer te kunnen spelen. De inspecteurs worden op die manier steeds weer om de tuin geleid.

 

Ongelooflijk eigenlijk dat er zo'n reportage nodig is om minister Klink van Volksgezondheid zo ver te krijgen dat hij besluit tot vaker onaangekondigd inspectiebezoek. Terwijl iedereen natuurlijk kan bedenken dat het op die manier werkt. Voor zover ik weet doet de Arbeidsinspectie het al jaren op dezelfde manier: af en toe een serie invallen doen bij tuinbouwers bijvoorbeeld, op zoek naar illegale arbeidskrachten.

 

Ik denk dat onaangekondigd op de thee komen een veel duidelijker beeld zal geven van de stand van zaken in de verpleeghuiszorg. Want niemand weet het nu precies. Ook Zembla niet trouwens, want die mocht nergens filmen, en moest zich uiteindelijk behelpen met een paar verhalen over één verpleeghuis. En een paar onfrisse incidenten in één verpleeghuis zeggen weinig over het niveau van zorgverlening in al die andere huizen.

 

Maar zorgwekkend was het wel. Dat wordt dus heel veel kopjes thee drinken voor het legertje inspecteurs.

Ton Bakker (redactie TvV)

15 reacties

 • no-profile-image

  FeeX

  Onverwacht?

  Meestal wordt het ruim van te voren aangekondigd, extra gepoetst lastige klagers apart gezet en dan komen ze vaakl nog niet verder dan het kantoor.

  In mijn ervaring zijn werkers die kanttekeningen plaatsen erg snel ontslagen en of weggepest.

 • no-profile-image

  Hanny

  Ik ga helemaal met Hans mee. Uit ervarig weet ik precies wat de inspectie komt doen. De papieren massa controleren, een kort rondje door het huis en dat was het. Wanneer beseft nederland nu eens dat die enorme berg aan ingevulde papieren beslist niet de kwaliteit waarborgen. Meer mensen op de vloer, tijd voor de oudere client en vooral niet beknibbelen op de ondersteunende begleiding, die er aan zit te komen, zal beter helpen op de kwaliteit te verbeteren. En hier mag van mij meer controle op dan op die papierwinkel, die steeds meer wordt. De papier winkel wordt ook steeds groten door het zorgkantoor, controle normen verantwoorde zorg en ga zo maar door.

  Er zijn steeds meer mensen die hier over klagen maar er wordt niet naar geluisterd

 • no-profile-image

  marilyn

  het is niet eerlijk.. wat kunnen we er aan doen. grote allemachtige overheid van nederland.

 • no-profile-image

  Kate en Meeke

  Erg vreemd dat het eigenlijk zo moet gaan.

 • no-profile-image

  ineke

  ik werk zelf in een verpleeghuis maar hier kunnen wij voldoende aandacht besteden aan de bewoner.

  Het is kleinschalig dus heb ik de zorg voor 6 of 7 bewoners.

  En ook zal de inspectie onverwacht komen,dan zien zij ook hoe dit bij ons gaat

  Er zullen altijd aandacht punten blijven.

  Maar de familie is over het algemeen heel tevreden hoe wij de zorg verlenen.

 • no-profile-image

  Sanne

  Het is om te huilen in de meeste verpleeghuizen...en dat al lange tijd!

  Ik heb in 1984 de zv gedaan en ben na diplomering (zoveel velen) het verpleeghuis ontvlucht naar het ziekenhuis.

  Toen vaste toilettijden, geen individuele aandacht voor bewoners..laat staan dat er met hun individuele wensen rekeningen kon worden gehouden in het wassen/plassen/eten instituut.

  Helaas lijkt er nog niet veel veranderd in de afgelopen tijd. Laatst weer een dagje uitzendwerk gedaan en de bezetting op een afdeling met 36 rolstoelafhankelijke bewoners was bedroevend... Drie hardwerkende jonge meiden en een onbekende uitzendkracht (Ik dus). Het is erg dat Nederland zo met zijn chronisch zieken en ouderen omgaat...

 • no-profile-image

  alide

  Overwacht inpectiebezoek moet kunnen, maar zolang ik het gevoel heb dat het mensen zijn die niet met ons samen werken, maar het beeld geven een soort inspectie zijn die niet met ons meedenken, maar puur komen instellingen te controleren. Ik wil met hun samenwerken en niet bang en gefrusteerd zijn voordat ze binnenkomen, niks te verbergen, kom maar koffiedrinken, misschien geef ik er ook nog een koekje bij, maar hoop dat de afstand tussen inspectie en verzorgenden dichter bij elkaar komen, zodat we ons samen kunnen inzetten voor kwalief goede zorg.

 • no-profile-image

  alide

  Overwacht inpectiebezoek moet kunnen, maar zolang ik het gevoel heb dat het mensen zijn die niet met ons samen werken, maar het beeld geven een soort inspectie zijn die niet met ons meedenken, maar puur komen instellingen te controleren. Ik wil met hun samenwerken en niet bang en gefrusteerd zijn voordat ze binnenkomen, niks te verbergen, kom maar koffiedrinken, misschien geef ik er ook nog een koekje bij, maar hoop dat de afstand tussen inspectie en verzorgenden dichter bij elkaar komen, zodat we ons samen kunnen inzetten voor kwalief goede zorg.

 • no-profile-image

  Vertrouwen is goed, controleren is beter

  @Ton, maak je sowieso niet al teveel illusies over inspecties door het IGZ, laat staan onaangekondigde. Mevr. van Veen van het IGZ, heeft welgeteld 16 inspecteurs tot haar beschikking, die elk jaarlijks 20 instellingen bezoeken. Jaarlijks, volgens haar zeggen, kan 20% van de verpleeghuizen geinspecteerd worden.

 • no-profile-image

  Margreet Ambagts

  Ik ben het helemaal eens met Hans en ik voel mee met Madelein, dit moet toch niet mogen.

 • no-profile-image

  Madelein

  Omdat mijn moeder steeds verder ontspoorde in het verpleeghuis heb ik haar naar huis gehaald in juli 2006. Het gaat nu veel en veel beter met mijn moeder. Thuis wordt ze met respect behandeld, daar zorg ik nu voor.  Toen ik niks met verpleeghuizen etc. te maken had dacht ik ook dat het wel zou meevallen. Ik ben me dus echt helemaal rot geschrokken van wat ik zag, meemaakte en/of hoorde. Ik ben heel verbaasd dat we in Nederland niet in staat zijn om zorg op een betere manier te regelen. Werk aan de winkel voor onze staatssecretaris die volgens mij op niks gebaseerd roept dat het incidenten zijn en mensen die misstanden melden gewoon afscheept.

 • no-profile-image

  Rob

  Uit ervaring weet ik dat het structureel een puinhoop is in veel verpleeghuizen. En dat de IGZ en de staatssecretaris daar in een grote boog omheen lopen; zij vinden dat het incidenten betreft. Voorts vindt de staatssecretaris dat zij alleen systeemverantwoordelijk is; de uitvoering is de verantwoordelijkheid van het verpleeghuismanagement.  Waar het in het kort op neer komt: onze staatssecretaris weet bliksemsgoed dat er niets van klopt maar verschuilt zich achter bureaucratie om maar niet te hoeven doen.  Is ze nou echt zo bang om haar ambtenaren aan te pakken? Als je zo in het bedrijfsleven acteert, was je allang buiten gegooid; en zonder gouden handdruk!

 • no-profile-image

  zembla

  kleine correctie; in uw artikel staat dat de verhalen in zembla uit het zelfde verpleeghuis komen, dat is dus niet zo!

  en zoals u bekend is het vanaf 1995 al een grote ellende in vele verpleeghuizen en is er geen sprake van incidenten maar van structurele kommer en kwel!

 • no-profile-image

  Peter

  onaangekondigd op bezoek is prima. Dit wel controleren op feiten als blijkt dat er zaken niet kloppen. Het kan een tevalstreffer zijn. Het kan ook standdaard zijn.

  Komen woonlocaties voor mensen met een verstandelijke beperking ook in aanraking voor deze onaangekondigde bezoekjes. Zou wel fijn zijn. Uit verschillende voorzieningen hoor ik over de zelfde toestanden als het verpleeghuis.

 • no-profile-image

  Hans

  Ook al komt de inspectie onaangekondigd op bezoek, het blijft een toetsing op papier. Stuur een groepje ervaren verzorgenden naar een verpleeghuis toe en laat hen een weekje meedraaien. Kijken, voelen, ruiken. Praten met collega's, clienten, mantelzorgers. Dan weet je na een week precies hoe de vlag er bij hangt.

Of registreer je om te kunnen reageren.