Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Slaappillen

Blogger Conny sust cliënten die boos zijn over de slaapmiddelen die uit het pakket gaan.

Ineens worden wij overspoeld met adviezen over het hoe te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Zoals nu iedereen wel weet gaat deze medicatieverstrekking verdwijnen uit het basispakket. Onze cliënten van het woonzorgcentrum hebben een brief met informatie van de apotheek gekregen. Voor bijna de meeste cliënten geldt nu: of betalen uit eigen zak, of stoppen... Nou ja! Dat laatste is natuurlijk wel erg resoluut. Iedereen die een beetje de werking van deze middelen kent weet dat het ontwennen van de medicatie na jaren niet zo gemakkelijk is.

 

Warme melk

Mevrouw Klasen kwam een beetje bozig met een folder aanlopen. ‘Zuster! Moet u nou eens kijken!' riep ze luid. ‘Alsof ik van een bosje bloemen rustig wordt... En een hobby? Wat voor hobby kan ik nu gaan doen? Met mijn reumahanden zeker? En warme melk? Wat een waanzin! Dat is een middeltje voor mensen die in sprookjes geloven. Nee zeg, aan mijn verstand mankeer ik toch echt niets hoor.' Nieuwsgierig las ik het foldertje. En inderdaad stonden er een aantal van zulke tips in vermeld. Ze stond nog steeds haar hoofd te schudden, vol van ongeloof. ‘Kom', zei ik lachend, ‘rustig blijven, anders moet ik u een extra tabletje oxazepam gaan geven.' Gelukkig kon ze er hartelijk om lachen. Ze nam zich voor om ze dan maar zelf te gaan betalen.

Verzorgende Conny

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  vicky

  Heleen, er zijn genoeg alternatieven. Oude mensen zitten ook vaak overdag te dutten enmaken van de dag een nacht. Ik gebruik z.n. melatoline of paracetamol. Is alg. bekend dat slaapmedikatie na een mnd. niet echt werkt. Je zou dan een mnd moeten stoppen om afvalprodukten hiervan op te ruimen en dan zo steeds weer opnieuw moeten starten.

 • no-profile-image

  heleen

  Wat praat die Vicky makkelijk met terrecht dat slaapmedicatie uit het pakket is gehaald.

  Oordelen kunnen we allemaal goed!!

  Maar misschien als je zelf oud bent en je zit de hele dag in je stoel omdat je niets meer kan, praat je dan wel anders.

  Want de oude mensen die niets of weinig meer kunnen qua mobiliteit die hebben geen slaap.

  En als je dan ook nog voor je slaapmedicatie moet betalen! nu dan wordt het wel erg duur.

  Misschien praat je wel anders als jij ze ooit eens moet gaan gebruiken omdat je niet kan slapen!!

 • no-profile-image

  sjaan

  nou warme melk of zo gezegd word in de reactie melantonine die pillen heb ik met m,n reuma al lang geprobeerd maar help niets maar als je altijd pijn hebt, is het niet zo makelijk en na 14 jaar slaappillen ook niet meer zonder te doen, maar ach de ouderen en zieken betalen toch al zoveel zelf

 • no-profile-image

  vicky

  Terecht dat slaappillen uit pakket zijn gehaald. Oudere mensen komen vaak melatonine tekort en dit zie ik nergens in de ouderenzorg. Wel pittige koffie om 21.00 uur, dan vregen we zelf om problemen.

  Er zal nog wel meer gaan verdwijnen in de toekomst vermoedt ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.