Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Staatslot cadeau

'Een royaal bedankje van een tevreden patiënt! Persoonlijk zou ik het geld aan een goed doel willen schenken.'

Wat een cadeau, zo'n winnend staatslot!! Als je zomaar 25.000 euro wint, dan krijg je wel een warm gevoel. Oké, je moet het wel delen met je collega's, want het is voor de hele afdeling. Een royaal bedankje van een tevreden patiënt!

 

Persoonlijk zou ik het geld houden en met de afdeling aan een goed doel willen.

 

Gebakjes, bloemen en chocolaatjes: daar heeft niemand moeite mee. Maar je mag helaas dit soort grote bedragen niet aannemen, zo staat in de Beroepscode V&V. En daar heb je wel een punt. Want er kunnen ongewenste situaties ontstaan door het feit dat je met giften 'omkoopbaar' kunt zijn. Of je collega voelt zich misschien wel achtergesteld, als jij alleen met een persoonlijk cadeau naar huis gaat. Want tja, die collega heeft net zo goed haar best gedaan.

 

Ik vraag mij af of er ook een soortgelijke code bestaat voor alle bonussen die bestuurders verwerven. En bijvoorbeeld apothekers, die krijgen toch ook bonussen? Zullen deze mensen nou ook het geld wat ze krijgen in een potje stoppen voor een nobel doel in de zorg?

Conny Pols (EVV-er)

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Margaret

  Ook ik ben van mening dat je in principe geen giften moet aannemen. Ik heb zelf echter bij het ophalen van familie na een ziekenhuisopname ook wel een grote pot drop of gebak achter gelaten. gewoon als klein gebaar, ook naar die mensen die ik niet persoonlijk met een handdruk heb kunnen bedanken. Er is hier geen 25.000 euro geschonken. De patient heeft een aardigheidje (ter waarde van 14,50 euro?) gegeven ten behoeve van een grote groep medewerkers. Was het een taart voor 10 personen geweest was hij hetzelfde bedrag kwijt geweest en was het gewoon aanvaard. Dat er een groter geldbedrag uit voort kwam is toeval. Voor hetzelfde geld had het lot 1 dag na de trekkingsuitslag in de prullenbak gelegen.

 • no-profile-image

  Ciela

  Nu is er iemand die zijn dank uitspreekt over de fijne verzorging en nu krijgt het weer zo'n vervelend staartje.

  Gabak of snoep daar kan iedereen mee leven, maar iets meer mag blijkbaar niet.

  Direkteuren en managers die mogen hoge bonussen aannemen omdat ze goed presteren.

  Maar de mensen die het dichts bij de zorg staan daar moet op gekort worden.

  Spijtig!!

 • no-profile-image

  Mieke

  Nou toch fantastisch dat er zoveel op is gevallen en zeker is zeker de gever had het van te voren ook zeker niet geweten. Misschien een leuk idee om van het geld een leuk feest te geven voor alle medewerkers zodat iedereen er op dezelfde manier van kan genieten. Het lijkt mij zeker niet o[ omkopen want het is toch echt een lucky dat er zo'n groot bedrag op is gevallen.

 • no-profile-image

  Marijke

  Dit is een gebaar van een dankbare klant, het is hetzelfde als het geven van een taart of een pot snoep en dt wordt ook aangenomen. Niemand had voorzien dat er op dit lot zoveel geld zou vallen. Het is geen vorm van omkopen want de zorg was al verleend en de patient met ontslag. Al de hoge bestuurders krijgen wel grotere bonussen en nemen die ook dankbaar aan.

 • no-profile-image

  caren

  ook ik ben van mening dat je afstand moet houden en geen giften moet aannemen. Door alle gedoogsituaties, ook in de zorg, en ook bij andere profs dan verpleegkundigen, valt het zwaar een streep te trekken. het gaat wat mij betreft niet om de kans op omkopen want dat kan buiten een ziekenhuisafdeling om ook geregeld, maar meer om het feit dat je een professionele afstand wilt houden juist in een omgeving waar nabijheid zo belangrijk is.

  Ik ben wel onder de indruk van de emotionele reacties van collega's. Dat er zo weinig afstand is tot dergelijke vraagstukken en er meteen geschreeuwd wordt naar de VenVN, de beroepsorganisatie voor Verpleegkundigen en Verzorgenden, getuigt niet van de vaardigheden die ander aan te voelen, analytisch vermogen te hebben, zaken eerst op een rij te zetten en dan pas een oordeel te vellen. Wat dat betreft heeft een deel van de beroepsgroep laten zien primair te reageren...

  iets voor de opleiding?  Caren

 • no-profile-image

  Hans

  Is er sprake van voorkennis of niet?tenslotte een lot is maar een lot, ik heb er zo vaak een in de hand gehad maar nooit zoveel geld gevangen!!

 • no-profile-image

  Sandra

  Je laatste vraag is zeer terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.