Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Aan ons de taak om het sekstaboe te doorbreken'

Senioren in Australië krijgen korting bij bordelen. Een grappig bericht, maar ondertussen blijft seksualiteit een moeilijk onderwerp voor verzorgenden.

 

Een opmerkelijk bericht in het AD: Prostituees in Australië bieden korting aan senioren in het kader van de nationale seniorenweek. Kan men niet naar het bordeel komen, geen nood, men komt ook naar het verpleeg- of verzorgingshuis.
Er zal best animo zijn voor deze actie, zo stelt de eigenaresse van een van de vele bordelen die de korting verlenen. Volgens haar is het merendeel van haar klantenbestand ouder dan 60 jaar.

 

Taboesfeer
Seksualiteit en intimiteit zijn moeilijke items in de zorgverlening. Er ligt nog altijd een taboesfeer rondom het thema. Terwijl het toch een zeer belangrijk onderwerp is. Elk mens heeft in zijn leven ermee te maken. Een heel enkele keer komt het tijdens een koffiepauze ter sprake onder de collega's. Meestal in een grappige context en kunnen wij er hartelijk om lachen. Maar als je je erin verdiept is het schrijnend te noemen dat er niet echt openlijk over gesproken wordt. Van de vele formulieren die wij rijk zijn, is er geen één te vinden met de woorden seksualiteit en intimiteit. Het kan een serieus probleem zijn voor een cliënt. Als deze zich hierin niet kan uiten, dan schiet de zorgverlening te kort. Ook is het verbonden aan het gevoel van eenzaamheid.

 

Voor ons zorgverleners ligt de schone taak om een rol te willen spelen in het doorbreken van deze taboes. Natuurlijk kunnen wij niet alle problemen oplossen. Maar je er bewust zijn van het feit dat onze bewoners ook hun behoeftes hebben, kan misschien opening voor een gesprek bieden.

 

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Irene Muller

    Omdat het leren communiceren over seksualiteit met ouderen zo'n belangrijk onderwerp is hebben Marga Hop en ondergetekende er een boek over geschreven en een dvd bij gemaakt, speciaal voor verzorgenden en helpenden. Het heet Seksualiteit en is verkrijgbaar via www.zomooiandersindezorg.nl

  • no-profile-image

    noudje

    Aan de reacties te zien ligt dit onderwerp nog steeds in de taboesfeer inderdaad. Leuke actie vanuit die sector, maar ja ook die zullen iets moeten in crisistijd.! misschien \'n leuke tip voor onze madammen? maar dan wel op z\'n hollands natuurlijk met \'n bonuskaart, zegeltjes of \'n wuppie bij iedere 10 euro die worden besteed.

Of registreer je om te kunnen reageren.