Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Domotica

Zorg op afstand is in opkomst. Het bespaart tijd en geld. Maar waar voelt een mens zich het prettigst bij? vraagt verzorgende Conny zich af.

Zorg op afstand is realiteit geworden, dankzij nieuwe snufjes die een ‘thuiswoner' ter beschikking staan: de domotica. De betekenis van het woord ‘domotica', is een samenstelling van het Latijnse woord ‘domus' (huis) en ‘elektronica'. Alle apparaten die elektronische informatie kunnen opnemen en verzenden vallen onder dit begrip.

 

Zorg-tv

Eerst was er alleen een audioverbinding, nu komen her en der visuele verbindingen tot stand. Via een tv-toestel kan iemand een verbinding met de centrale post leggen. Een verpleegkundige kan zo met een cliënt overleggen, bij vragen of problemen. En niet alleen een verpleegkundige is te raadplegen. Nee, zelfs een arts kan erin betrokken worden, zo staat te lezen in een bericht over zorg-tv voor de cliënten van thuiszorgorganisatie Hilverzorg in Hilversum. De arts zoomt via de webcam in op een rode plek of zwelling, en de diagnose kan gesteld worden. De cliënt krijgt direct advies en eventuele medicatie kan worden opgehaald bij de apotheek. Het is tijd- en kostenbesparend.

 

Menselijk?

Zorg-op-afstand wordt de nieuwe stijl van dienstverlening in de toekomst. Maar is het, ook menselijk gezien, wenselijk? Is dit nu echt wat ons te wachten staat, vraag ik mij af. Een huis vol elektronica biedt de bewoner dan misschien een veilig gevoel, maar aan de andere kant schept het ook afstand. Ik weet niet wat ik zou kiezen, praten tegen een monitor of tegen iemand die mijn hand vasthoudt.

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Wim de Veth

  Domotica......

  Waarschijnlijk noodzakelijk door tekort aan personeel in de zorg, maar wat een verschrikkelijke ontwikkeling ! Ondanks dat begrippen als bureaucratie en doelmatigheid niet meer weg te denken zijn in b.v een thuisorganisatie ( waar ik werkzaam ben ) doen deze begrippen een aanval op de motivatie van de medewerkers op de werkvloer. Want de meeste van ons, zo niet allemaal zijn dit werk gaan doen om de belevingswereld van de cliënt te ontdekken en hun proberen te troosten en bemoedigen in hun lijden. Ook hier is niet alleen tijd maar ook lijfelijke aanwezigheid voor nodig, zodat je lichaamstaal kan spreken en gezien kan worden, zodat men kan zien dat je écht meent wat je zegt. Via een scherm werkt dit niet !!!!! Op de eerste plaats heb ik voor het werk in de zorg gekozen voor de ZORGWAARDEN zoals...menselijke warmte,respect,troosten,bemoedigen, NABIJHEID,en betrokkenheid bij onze zieke en gehandicapte medemens. Ik werk niet aan een product maar mét en vóór een medemens. Na 32 werkzaam te zijn in de zorg staat dit nog steeds hoog bij mij in het vaandel !!! Door domotica krijgen de cliënten nog meer het gevoel van afstand, eenzaamheid en verlatenheid !!! Domotica is een noodzakelijk kwaad !!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Jeroen de Brabander

  Dat onpersoonlijke is m.i. nu juist de uitdaging. Niet uit bezuinigings of kostenoverwegingen maar door domotica méér tijd voor de cliënt. Hou beleidsmakers en de rekenaars dus goed in de gaten

 • no-profile-image

  truus

  Zorg op afstand, betekend dat je heel lang zelfstandig kunt blijven wonen,dankzij de domotica. Wie wil zijn eigen huis nu verlaten om in een verpleeghuis te gaan wonen? Met domotica kun je er wel blijven.prima toch.Verder iemand naast je hebben zitten om je hand vast te houden is in deze tijd toch echt niet meer betaalbaar.

  Draagbare telefoons om de deur te openen kun je ook vervangen voor een ander hulpmiddel. Er zijn tal van mogelijkheden.

 • no-profile-image

  wes

  is het echt de toekomst? Kan het nog onpersoonlijker.

  Ik heb ook in een tehuis gewerkt waar een domoticasysteem is, de oudere clienten konden er niet mee omgaan de draagbare telefoons die de client nodig heeft om de deuren e.d te openen niet voorzien zijn van grote bedieningstoetsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.