Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Samenwerken

Conny neemt de samenwerking van verzorgenden en verpleegkundigen onder de loep.

In een nachtdienst was ik het een keer niet eens met een beslissing van een verpleegkundige. Ik was ervan overtuigd dat een cliënt binnen een korte tijd zou komen te overlijden, en wilde de familie bellen zodat zij afscheid zouden kunnen nemen. De verpleegkundige vond het beslist niet nodig: de cliënt zou nog geen tekenen van overlijden vertonen. Na een paar uur bleek wat ik zag aankomen te gebeuren: de cliënt overleed. Een paar dagen later kwam de verpleegkundige naar mij toe. Ze had er niet van kunnen slapen dat ze het mis had. Vanaf die tijd staat ze altijd open voor mijn mening.

 

Verzorgenden

Op Nursing schijft verpleegkundige Jos Kaldenhoven over zijn ervaring met het samenwerken met verzorgenden. Hij vindt het niet altijd even makkelijk om samen te werken met verzorgenden die denken dat ze verpleegkundige zijn. Nu kan ik mij best goed voorstellen dat dit een moeilijk punt is. Je kunt dit doortrekken naar ieders vakgebied. In onze instelling hebben wij ook een groep verpleegkundigen die als bereikbare dienst oproepbaar zijn bij problemen. Er zijn er een aantal dat als wondconsulent functioneert. Erg praktisch als er advies of een behandelplan nodig is.

 

Van elkaar leren

Uiteraard heb je als verzorgende ook je eigen ervaring. Zeker als je al jaren in het vak bezig bent, bouw je een schat aan inzichten op. Toch zal je jezelf moeten afvragen: wanneer haal ik er een verpleegkundige bij? En, wanneer ga je aan je bevoegdheid en bekwaamheid voorbij. Je zult moeten accepteren dat er ondanks je goede bedoelingen, dingen zijn waar een andere deskundige gewenst is. Meedenken en erover van gedachten wisselen is natuurlijk iets dat zeer waardevol kan zijn. Met wederzijds respect werk ik graag met onze verpleegkundigen. Het leuke is dat als je openstaat voor elkaars bevindingen er een hoop te leren valt.

 

Hoe ervaar jij de samenwerking met verpleegkundigen? Tegen welke problemen loop je vooral aan? Laat het weten in een reactie hieronder!

19 reacties

 • no-profile-image

  Mark

  Mensen toch, wil je op het niveau van een verpleekundige functioneren, ga dan zelf de opleiding doen. Besef wel dat je niet zo maar verpleegkundige wordt. Heb dus respect voor de kennis, kunde en inzicht van de verpleegkundige

 • no-profile-image

  Lisette

  Ik ben zelf HBOV-er. Ik ken hele goede verzorgenden en hele slechte verpleegkundigen. Een opleiding is een basis!! Het gaat om de persoon, uit wat voor milieu komt hij/zij? In wat voor kringen begeeft de persoon zich. Ik vind het kortzichtig om alleen naar opleiding te kijken. Dat is slechts een klein onderdeel van hoe iemand zijn werk doet.

 • no-profile-image

  Roxanne

  Verpleegkundigen zijn kundig in verplegen, het woord zegt het al.

  Verzorgenden verzorgen.

 • no-profile-image

  Anke

  Er zijn hele goede verzorgenden en hele slechte verpleegkundigen en anders om ook. Verpleegkundigen zitten vaak op een ander denknivo. Verzorgenden zijn echte doeners, verpleegkundigen denken liever eerst na voordat ze iets uitvoeren!

 • no-profile-image

  gert

  de ene verpleegkundige is gelukkig de andere niet, de 1 zegt jullie als verzorgende kennen jullie bewoners beter, terwijl een ander ons gezag ondermijnt ben zelf een zv-ig er. en weet best wel wat wel en niet mag/kan maar ik ken mijn bewoner beter dan hun die maar een paar uur draaien in de week. afgelopen zekfs nog een verpl gebeld om even te komen kijken naar een bewoner kreeg als antwoord aanzien en morgen met eigen arts overleggen , na herhaaldelijke oproep kwam ze toch maar maar er niets mee gedaan en een paardagen later moest bewoner toch naar zh ivm vermoeden trombose en dat terwijl wij dat wel in de gaten hadden.,

 • no-profile-image

  extra

  ik ben van oorsprong ziekenverzorgende. Tijdens mijn opl. vele dingen extra geleerd, wat eigenlijk bij verplk hoorde. (tijd te veel).

  Heb later mijn applicatie erbij gehaald. Officieel nu een VIG (vind het nog steeds een rot naam).

  Door mijn 25 jarige ervaring, wordt ik vaak om mijn mening/inzicht gevraagd. Ook door verplk. Ik probeer altijd bij te leren, door te vragen en cursussen.

  Door open te staan voor meningen van anderen. (in mijn geval ook meningen van leerlingen, artsen , verplk) kun je SAMEN tot een goede opl komen voor de patient. De zorg voor de patient staat altijd bovenaan. en NIET de strijd tussen verplk en verzorgende.

  Kortom leer van elkaar en respecteer elkaar. dit komt de patient ten goede

 • no-profile-image

  Ria

  wat jammer dat er in termen als betweters en niveau gepraat wordt.

  We hebben te maken met twee specialisme De een kijkt naar de client vanuit een zorg optiek en de ander vanuit een verpleeg/medische optiek.We hebben allebei nodig.

  Kijk naar elkaars kwaliteiten en sta er open voor.We hebben elkaar zo hard nodig. Leer van elkaar. Samenwerken is zo leuk

 • no-profile-image

  Gert

  Beterweters heb je in alle lagen van de werkvloer. Gastvrouwen/ voedingsassistenten, helpenden die het beter weten dan een VIGer. Een VIGer die het beter denkt te weten dan een verpleegkundige en andersom. Als je alleen naar het gedrag kijkt en je denkt het papiertje weg komt het allemaal op hetzelfde neer. Wie heeft dat stuk niet gelezen \' de werkvloer is een grote apenrots\'

 • no-profile-image

  Gerrie

  zelf ben ik verpleegkundige ,maar ik hou niet van betweters samen sta je sterk of je nu verzorgende bent of verpleegkundige ,je zult het toch met z,n allen moeten doen

 • no-profile-image

  Gerrie

  zelf ben ik ook verpleegkundige ,samenwerking tussen verzorgende is prima samen sta je sterk,ik hou niet van betweters

 • no-profile-image

  Corrie

  het samenwerken met verpleegkundigen gaat bij ons prima.Ik werk in de thuiszorg,wij zitten zelfs samen in een team.wij maken gebruik van elkaars kwaliteiten en ik ervaar veel respect onderling.Samen werkt het prima!

 • no-profile-image

  jannie

  gek eigenlijk dat er zo'n discussie ontstaat je staat toch samen voor de zorg. daarbij moet uit de organisatie duidelijk zijn wie welke beslissingen mag en kan nemen.

  er is toch niets mis met overleg met een collega.

  echter mijn ervaring is wel dat je vaak te veel verantwoordelijkheid in de schoenen word geschoven en als het dan mis gaat geeft de leidinggevende niet thuis.

 • no-profile-image

  tobi

  jee; betweters/baas/zelfde niveau..  we werken in de zorg

  en iedereen doet hetgeen hij bevoegd en bekwaam voor is

  maar je doet het wel samen

  toch

  je kan toch overleggen / bespreken..  en angst/zwijgen/bang voor je baan of werksituatie/  het gaat over mensen

  toch

  met zwijgen doe je anderen tekort  wees altijd eerlijk en geef je mening en respecteer anders mening  maar zorg dat de zorg menselijk blijft  je loopt er niet voor jezelf

  maar voor de zorgvrager

  en die doe je niet te kort  werk als een team en zorg goed voor je medemens  in alle situaties

 • no-profile-image

  familie

  mijn moeder is in verpleeghuis oosterhof in de nacht van 15 op 16 juni 2006 gevonden door een verzorgende.

  deze is naar huis gegaan zonder de familie te bellen en zonder enige vorm van rapportage te maken.

  ze heeft ook nagelaten de arts te bellen.

  dat bleek en nog veel meer uit onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie.

  Het gekke is dat er een verpleegkundige wel aanwezig was die nacht.

  Wat ik raar blijf vinden is dat de nachtdienst die eindverantwoordelijk is er mee wegkomt.

  Ik vraag mij af of wij als familie nu de enige familie zijn in Nederland die met zulke vraagtekens achterblijven?

  Het gekke is ook dat de inspectie toe heeft gegeven dat de zorg op aspecten niet goed was en dat het OM aangeeft dat de inspectie op oosterhof toen heeft ingegrepen en dat ik via via hoor dat de zorg op bijvoorbeeld afdeling 4 soms nog steeds niet voldoende is.

  Ik vraag mij dan af, melden verzorgende dit dan niet bij de inspectie, of is met zo bang van de verpleegkundige en de directie dat men dat niet durft?

 • no-profile-image

  Elize

  Ik ben zelf verpleegkundige en heb 10 jaar in een verpleeghuis gewerkt. Heb daar gemerkt dat een aantal verzorgenden zichzelf ook regelmatig wegzette, of mij bekeken als: o daar heb je weer zo'n verpleegkundige... beide vond ik helemaal niet prettig. Dus svp voor een deel ook de hand in eigen boezem steken!

 • no-profile-image

  Alie

  Een verzorgende KAN NIET op het niveau van een verpleegkundige werken.

  Natuurlijk hoort er respect te zijn voor elkaars taken en verantwoordelijkheden, maar en heb je elkaar nodig.

  , maar dat is iets anders dan op het zelfde niveau werken.

 • no-profile-image

  Hanny

  ik heb de samenwerking met verpleegkundigen meestal als positief ervaren. Bepaalde beslissingen gingen meestal in goed overleg.In het verleden verliep alles niet zo gladjes.Toen hadden we te maken met de ""oude""wijkverpleegkundigen.Er was er een die kon daar niet zo goed mee omgaan.Zij was altijd gewend zelf de beslissingen te nemen en nu moest het in overleg gaan.Dat was soms best moeilijk.Maar achtersaf kon ik haar wel een beetje begrijpen.Als je zolang solo hebt gewerkt.

 • no-profile-image

  mien

  Wat sommige verpleegkundigen vergeten,is dat er verzorgende op het niveau van een verpleegkundige werkt, alleen hebben ze het papiertje niet. Dat sommige verzorgende enorm veel ervaring hebben, en al jaren in de zorg werken. En wat ik niet kan hebben van verpleegkundigen is dat ze denken de baas te zijn, en beslissingen nemen zonder te overleggen.

 • no-profile-image

  Janny

  Meestal gaat het goed, en hebben de verpleegkundigen een zeker respect voor de verzoergenden.

  Soms zijn er, die het denken beter te weten, willen sommige handelingen voordoen, terwijl de verzorgende het prima kan. Betweters vind je er altijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.