Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vrij

Conny heeft een dagje vrij, maar kan zich niet ontspannen: ze weet dat het werk zich intussen opstapelt.

Vandaag vrij! Heerlijk even niets verplicht om te doen. Ja, natuurlijk wel het huishouden. Maar ik hoef niet op de klok te kijken en een planning te maken. Niemand die bij mij thuis er wakker van ligt als ik een keer niet stofzuig of de ramen lap.

 

Werk gaat door

Waar ik wel van wakker kan liggen is dat ondanks dat ik nu acht dagen heb gewerkt, met één dag tussendoor vrij, het gevoel heb dat er stapels met werkzaamheden zijn blijven liggen. Helaas zijn er veel factoren die hieraan debet zijn. Minder formatie op de afdeling, werkdruk, ziekteverzuim etc. etc.  Het toegenomen paperassenwerk, blijft meestal als sluitstuk liggen. En dat geeft nu niet bepaald een opgeruimd gevoel...

 

Minder papierwerk

Soms bekruipt mij het gevoel van onmacht en iedereen die in de zorg werkt zal dit wel herkennen. Ik kan niet in de toekomst kijken, het zijn spannende tijden. Het draait in de zorg ook om geld, daar is alles op gebaseerd. Efficiëntie, ofwel economisch werken is het toverwoord. Volgens mij is daar nog veel winst uit te halen. Maar dat betekent dan wel dat er minder papierwerk wenselijk zou zijn. Daarmee kan er een verschuiving plaatsvinden van het bureau naar de plek waar de zorg primair nodig is namelijk: handen aan bed!

8 reacties

 • no-profile-image

  Nurse

  Deze duizendpoot zorgt snachts samen met 3 anderen voor 92 clienten. veel van die clienten stellen zich afhankelijk op van zorg en verwachten van de zusters en broeders dat deze ALLES voor hen doen. In mijn ogen is en blijft het vreemd dat als iemand een nieuwe knieprothese of heupprothese gekregen heeft dat diegene ineens niet meer in staat is om zijn eigen brood te smeren en te snijden, zich van boven zelf te wassen en aan te kleden. Ik wil niet iedereen over 1 kam scheren maar er zijn een hoop mensen die zodra ze in een instelling zijn daadwerkelijk niks meer zelf doen. Ook zijn er familieleden die dit gedrag zelfs "voeden".

 • no-profile-image

  VIG

  De media doet daar ook wel alles aan, zodra je geen vpk bent tel je niet mee en wordt je onderschat, zeker als VIGer zijnde.

  In diverse artikelen is te lezen dat men de VIGers in een verpleegassistenten rol proberen te duwen. JAMMER!!

 • no-profile-image

  yael

  ik vind het erg jammer om te lezen dat er mensen zijn die eigenlijk een hele lage dunk hebben van mensen in de zorg.

  in dit jaar sluit ik mijn opleiding af en ben ik verzorgende ig, ik werk in de zorg omdat het mijn passie is om voor mensen te zorgen, poep ruimen, plas ruimen, me laten krabben, slaan soms schoppen dat maakt mij helemaal niks uit want ik vind mijn werk leuk.

  omdat te lezen van IP dat hij zegt daar worden onze dierbaren aan overgeleverd is niet echt leuk om te lezen! maar dan heb ik maar 1 ding te zeggen ALS HET DAN ZELF TOCH ZO GOED ZOU DOEN, WAAROM DOE JE HET ZELF DAN NIET? ZORG ZELF DAN VOOR JE DIERBAREN!!!! maar nee dat doen deze mensen niet want dan hebben ze zelf door hoe zwaar het kan zijn. als je echt verbetering wilt ga praten met mensen die er WEL wat aan kunnen doen, wij als verzorgende of helpende doen echt ons best en een beetje respect zou wel eens fijn zijn!!!!

 • no-profile-image

  Flipje

  Het is jammer dat er meer negatieve publiciteit is dan positieve publiciteit over de zorg, over het algemeen geld dat als men het negatieve aandacht gaat geven het ook alsmaar groter zal worden, als het positieve aandacht krijgt zal dit alsmaar groter worden.  Van verpleegkundigen en verzorgenden mag niet verwacht worden dat ze kunnen "heksen" en "toveren" we zijn geen machines nog van staal.  Wij als beroepsgroep doen wat we kunnen en wat binnen onze mogelijkheden liggen, basta!  Niet klagen maar dragen, dwz als je ziet dat het personeel het moeilijk heeft reik hen dan de helpende hand, we stellen het bijzonder op prijs wanneer u de kamer van uw geliefde familielid schoonmaakt, of wanneer u een en ander opvouwt o.i.d. heus we waarderen dat, het spijt ons juist dat we niet kunnen doen wat we graag willen doen, enkel alleen door de toegenomen papperassen die bijgehouden moeten worden, de bezuinigingen en door personeelsgebrek!

 • no-profile-image

  annelies smetsers

  wat jammer dat er altijd van die negatieve verhalen over de mensen uit de zorg naar buiten komen en weinig positiefs ik wil tegen iedereen die iets aan te merken heeft het volgende zeggen ...WIJ kunnen nooit de zorg geven die familie /partners geven ,het is nu eenmaal zo dat er gemiddeld door de awbz er een aantal uren per maand /week is vastgesteld voor de zorgdat betekend dat een bewoner bv. elke dag 2 uur zorg toegekent krijgt.Elk normaal denkend mens weet als je hiermee de basis zorg en daarmee bedoel ik wassen ,aankleden,helpen om naar een huiskamer telopen,medicijnen te verstrekken,ondersteunen bij het eten,het bed op maken,de kamer opruimen ,koffie schenken, ,naar activiteiten brengen of zelf doen.tafels dekken weer ondersteunen bij de maaltijd ,naar de kamer brengen om even te laten rusten ,weer uit bed halen koffie aanbieden of erbij ondersteunen avondeten klaarmaken en ook weer ondersteunen,een avondhapje maken en wat lekkers erbij aanbieden en dan weer de laatste zorg met een kleine wasbeurt....en dan maak ik geen praat over de ondersteuning bij de toiletgang ,bij een aai over en een knuffelof zomaar even de hand vast houden een liedje zingen een taart bakken samen een lekkere massage eventjes naar buiten om te voelen hoe nat de regen is en niet over de regels die uitgevoerd moeten wordenen het papierwerk dat erbij hoort nee dat is allang passee nu als degene die commentaar hebben zich eerst willen realiseren dat dit allemaal gedaan wordt in die 2UUR (waar je nooit iemand over hoort en waar ze in de thuis situatie het niet voor elkaar kregen in24 uur want anders werden ze niet opgenomen)en dan ook nog de arogantie hebben om mensen die zooooo hard en met een heel groot Hart de zorg geven die ze zelf niet kunnen geven daar zouik tegen willen zeggen doe niet zo DOM en denk na tegen wie je iets zegt en over wieen ga anders eens een weekje of zo in je vakantie meewerken met deze simpele helpende/verzorgende

 • no-profile-image

  sanne

  in het verzorgingshuis waar ik veel kom en dat is op een verpleegafdeling voor dementeren krijgen de event.echtgenotes of kinderen de status van hun ouder niet te zien, of ze moeten daar speciaal naar vragen en dan mogen, ze die zonder uitleg of wat van die aard inzien.Commentaar kunnen ze helemaal niet verdragen maaar kritische vragen of opmerkingen worden ook niet op prijs gesteld. Het merendeel van deze verzorgenden zijn helpende/verzorgende en lang niet iedereen van deze verzorgenden zijn geschikt om voor deze doelgroep te werken, maar daar wordt niet naar gevraagd. Het is een afdeling met 13 ouderen. De weekenden vooral de middagen is er geen of onvoldoende begeleiding voor de mensen.Vaak zitten ze dan ook alleen op de huiskamer,soms met alle gevolgen die daar uit voort vloeien, Als er iemand komt te vallen wordt dit altijd afgedaan met het antwoord dhr. of mw. was niet zo stabiel, dat weet u toch, ze vertellen niet dat er geen toezicht was op dat moment.En zo zijn er nog meer verhalen te vertellen over die afdeling. Het verzorgingshuis is nog wel gekwalifiseerd!!Maar dat zal wel alleen een papieren kwestie geweest zijn, want aan de begeleiding schort heel veel, daarover praten helpt niet want het standaard antwoord is we hebben te weinig tijd, maar wel gaan de verzorgenden tegelijk koffie drinken en eten dat is zo gezellig,dan laten ze de afdeling rustig over aan enkel vrijwilligers en dat geeft toch ook wel te denken.

 • no-profile-image

  armiva

  Ik werk op een revalidatieafdeling in een verpleeghuis. Er zijn veel veranderingen van cliënten op de afdeling. Bij een opname heb je al een hele stapel papieren die moetenn worden ingevuld. Daarnaast nog de zzp registratie, de verpleegplannen

  , dezorgplannen, de lijsten van de voedingstoestand, en alle andere registraties die tegenwoordig verplicht zijn. de dagelijkse rapportage enz. Je zit meer achter de computer dan dat je met de mensen bezig bent. Dat is erg jammer en je hebt tijd te kort voor de zorg aan het bed. Al die lijsten moeten worden ingevuld, want anders krijg je minder geld. Jaren geleden had je nog even tijd om met een patiënt naar buiten te gaan of zo. Nu helaas niet meer. Sinds de patiënt cliënt wordt genoemd is het verkeerd gegaan. Cliënt betekent klant en aan klanten wordt verdient. Bezoek denkt vaak dat het verplegend personeel niets doet en altijd maar achter de computer zit, jammer. Wij doen ook liever iets met de mensen.

 • no-profile-image

  IP

  Ik geloof u direct wb die papieren. In het huis waar mijn moeder verblijft hebben ze kennelijk tijd genoeg. Daar hebben ze zelfs de tijd om mij zo in de gaten te houden dat ze vooral niets missen.En als ze daarme klaar zijn en ik heb per ongeluk en woord gezegd, dan wordt dat allemaal genoteerd, uiteraard naar eigen interpretatie. Of het waar is controleert niemand.En t gaat zelfs zover dat indien iemand van het personeel zich door mij onheus bejegend voelt,of andere nonsens, dan kunnen zij de politie bellen op 112. Daarbij moet je ook nog eens bedenken dat het personeel vrijwel allemaal t niveau van helpende/verzorgende heeft.Als je hun rapportages leest begrijp je hoe de wantoestanden in de zorg mede ontstaan.Daar worden nu onze dierbaren aan overgeleverd en wij laten het nog steeds gebeuren. Ik kan alleen ook niets, maar samen????

Of registreer je om te kunnen reageren.