Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Ik was sceptisch toen ik de wasdoekjes testte'

Heeft wassen zonder water, met wasdoekjes, meerwaarde ten opzichte van de 'ouderwetse wasbeurt'?

 

Met de vakgroep verplegenden/verzorgenden, waar ik lid van ben, zijn we aan het uitproberen of het wassen zonder water meerwaarde heeft ten opzichte van de 'ouderwetse wasbeurt'. Aangezien ik behoorlijk sceptisch ben, wil ik eerst zelf ervaren of het gebruik van wasdoekjes in de praktijk zijn beloftes waarmaakt.

Cytostatica
Natuurlijk zocht ik een cliënt bij wie je goede argumenten zou kunnen hebben om wasdoekjes te gebruiken. Ik koos dus voor een terminale cliënt die cytostatica toegediend krijgt. Een 'casus' waarbij je dus ook goed het wasgoedprotocol bij cytostatica (gescheiden etc.) ondervangen. Ook heeft deze cliënt last van extreme benauwdheid, en is snel uitgeput. Elke beweging die met hem wordt gemaakt is teveel. En niet op de laatste plaats: ook heeft hij een zeer kwetsbare huid.

Cliëntvriendelijk
Nieuwsgierig ging ik aan de slag. Eerst het pakketje opwarmen in de magnetron. Na het openen kwam er een prettige, frisse geur vrij. Het wassen gaf een snelle en een cliëntvriendelijk behandeling, waar zelfs ik van onder de indruk ben. Toen ik klaar was, kon de cliënt er maar niet over uit dat het wassen zo snel ging, én het zo goed voelde. De normale uitputting door een wasbeurt met wassen met water, zeep en afdrogen, bleef met de wasdoekjes achterwege.

Kosten
Het lijkt op een verkooppraatje, maar ik ben om! Het heeft voor mij gevoel zeker meerwaarde bij sommige cliënten. Hoeveel wassen met wasdoekjes zal gaan kosten, is natuurlijk een doorslaggevende factor. Maar als je alles zou afwegen, kon dat nog wel eens meevallen, denk ik. Zeker bij bijzondere gevallen van mensen die ernstig ziek zijn, dan mag de wasbeurt van mij best ietsjes meer kosten.

Conny Pols (EVV-er)

13 reacties

 • no-profile-image

  yvonne

  ik vind dat je met doekjes gebruik te veel over neemt van de zorg en in een hand omdraai ben je klaar. niet meer naar de badkamer effe op het randje van het bed

  het heeft zeker voordelen.gaat lekker snel..het wast , droogt en verzorgd..

  alleen voor het gebit en toilet gang naar de badkamer ..

  op sociaal gebied geef mij maar water en zeep en body lotion dan ben je nog mens vriendelijk bezig

 • no-profile-image

  Ty

  Ik werkte tot voor kort in de thuiszorg. Een collega had de wasdoekjes als voorbeeld meegenomen. Deze zijn toen gebruikt voor een client die geen stromend water in huis had. Ideaal, maar helaas, ze bleken alleen in grootverpakking te bestellen en niet per pak. Voor in de thuissituatie daardoor niet/minder geschikt.

 • no-profile-image

  JANNIE

  IK LEES NU VEEL OVER "'KOSTEN"', MAAR WIE BETAALT DEZE DOEKJES, DE CLIENT OF VIA HET ZIEKENFONDS? iK WERK DUS IN DE THUISZORG.

 • no-profile-image

  Vicky

  Ben er na mijn operatie zelf de eerste dagen meegewassen en ervaarde het als zeer fijn, zacht, fris en niet belastend.

  Het viel reuze mee.

  Terwijl ik er op het werk ( in de zorg) eerst niet van wilde weten.

  Prima bij te weinig personeel of terminale patiénten.

 • no-profile-image

  Nora

  Wij gebruiken de was doekjes bij alle pg cliënten, het is even wennen, maar heel prettig in gebruik.

  De cliënten zelf voelen zich schoon na een wasbeurt, de huid blijft lekker zacht en ook voor onze handen is het fijn.

  Door de instelling is uitgerekend dat het gebruik van de wasdoekjes goedkoper is dan alle handdoeken en washandjes die gebruikt werden. De cliënten gaan natuurlijk nog wel gewoon onder de douche wanneer ze dat willen en gebruiken dan wegwerpwashandjes en gewone handoeken.

  Het was voor ons allemaal even wennen, maar bijna iedereen is er zeer tevreden over.

 • no-profile-image

  norinda Scharbaai

  bij ons worden die doekjes gebruikt voor bedlegerige patienten.soms ook voor patienten die incontinent zijn.ik vind toch af en toe de waskom prettiger.het helpt wel bij personeelgebrek je bent gauwer klaar en het is best hygienisch

 • no-profile-image

  Judy

  Ook wij gebruiken wasdoekjes in het hospice.

  Voordelen: snel, zacht, huidvriendelijk, minder belastend voor de client, prettige geur, hygienisch

  Nadelen: doekjes koelen te snel af, duur in gebruik, veel afval

 • no-profile-image

  een ziekenverzorgende

  Ik werk op een pg afdeling en gebruik de wasdoekjes voor bewoners die erg verkrampt zijn om toch op de gevoelige smetplekken te komen. Verder gebruiken we ze bij terminale zorg. Deze doekjes zijn beslist niet bedoeld voor het "niet schoon , toch fris" (iets wat wij niet toepassen) effect

 • no-profile-image

  Nurse

  De wasen zonder water doekjes zijn absoluut in enkele gevallen prima vervanging. Bijv. bij terminale zorg of bij zorg die te belastend is. Echter het moet geen vervanging worden van de simpele wasbeurt voor mobiele clienten omdat het tijdsbesparender zou werken. Bij ons zetten we die doekjes alleen in tijdens terminale zorg of ernstig belastende zorg. Een enkele keer als de personeelsbezetting onder de norm komt door calamiteiten (zieken, uitzendkneuzen die weer eens niet komen) Sommige personeelsleden vinden ze ook prettig om ipv wcpapier te gebruiken, daar zijn ze echter niet voor aangeschaft. De revalidatieclienten vindn nde doekjes niet prettig, die gaan liever douchen. Daarnaast vindt ik dat je de revalidatiedoel voorbij streeft als je die doekjes gebruikt: immers de mensen gaan weer naar een thuissituatie toe waar die doekjes niet zijn en ze dus een gewonen wasbeurt moeten ondergaan. Overigens ruiken die doekjes wel lekker, maar als je iemand agelijks met die dingen wast ruiken ze cht niet meer zo fris op den duur. Het geeft een beetje weeige/ zure lucht op den duur.

 • no-profile-image

  Carolina

  Kan en klare wasdoekjes, dit is aan een deel van de bewoners/patiente uit te leggen.

  Maar als je op een p.g afdeling werkt snappen de bewoners hier niets van. Je hoort je nu eenmaal met water te wassen,

 • no-profile-image

  ikke

  ik werk op een verpl.afd als teamleider en ik vindt deze doekjes verschrikkelijk vies, clienten hebben ook niet echt het gevoel gewassen te zijn.Ik moet er niet aan denken om zo gewassen te worden. In de terminale zorg worden deze zelfs niet dagelijks gebruikt.Water geeft ook frisheid en deze doekjes niet.

 • no-profile-image

  Yvie

  ook ik heb ervaring met deze doekjes,ik vind ze ook ideaal, minder belastend voor de huid,en qua tijd minder belastend voor de client.....

 • no-profile-image

  judith

  Bij ons op de afdeling worden deze doekjes ook gebruikt bij de terminale cliënten. Nu wil het geval dat de revalidanten, die ook op onze afdeling verblijven, deze doekjes ook prettig vinden en er regelmatig om vragen......Dan kunnen de kosten aardig uit de hand lopen. Maar het geeft wel aan hoe de cliënten erover denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.