Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Gelukkig is de Zweedse band afgeschaft'

Conny is blij dat de Zweedse band wordt afgeschaft.

Vanaf 2011 is het verboden om de beruchte Zweedse band te gebruiken. De verhalen over cliënten die door deze fixatiemethode zijn overleden zijn alom bekend. Persoonlijk heb ik grote moeite met deze onnatuurlijke vrijheidsbeperking. Dus ben ik blij met dit verbod. Het probleem is natuurlijk hiermee niet opgelost. En er zijn zoveel andere alternatieven die uiteindelijk allemaal hetzelfde doel hebben namelijk, iemand tegenhouden/indammen. Denk hierbij ook aan medicatie.

Vrijheidsbeperking

Als een klein kind in een box zit vindt niemand dit raar. Ook een traphekje kan gevaarlijke situaties voorkomen. Het is allemaal bedoeld om een veilige omgeving te creëren. Toch zijn er kinderen die kans zien om over hekjes te klimmen en vaak loopt het goed af, zij het met een paar schrammen of bulten. Een klein kind moet daarom ook nooit alleen gelaten worden, ondanks alle hulpmiddelen die er zijn. Elk weldenkend mens zal dit beamen.

Dementerenden

De vergelijking van een kind met een dementerende gaat natuurlijk niet helemaal op. Maar toch zijn er een aantal parallellen te zien. Wij als verzorgenden van kinderen en ouderen dragen verantwoording voor hun gezondheid. En dat maakt dat er zorgvuldig omgegaan moet worden met veiligheid. We zullen telkens weer een afweging moeten maken; van twee kwaden het minste kiezen.

26 reacties

 • no-profile-image

  Wietske

  Fixeren mag niet meer van de minister...maar binnen 8 maanden tijd 2x een heup breken met als gevolg 2 operaties, 1x kaak en neus breken, meerdere malen een gat in hoofd vallen met als gevolg blauwe plekken en hechtingen... dat mag dus allemaal wel van de minister. Want budget voor aanpassingen en personeel: dat mag blijkbaar óók niet! Mijn demente vader is er wel mooi de dupe van.

 • no-profile-image

  VIG

  Blijkbaar niet genoeg gefixeerd om 5:20 in de ochtent dergelijke kul te publiceren op TVV...

 • no-profile-image

  bertus

  tja ik word dagelijks nog gefixeerd ik zelf schaam mijn er best wel voor zo elkedag als mijn slaapkamerdeur open wordt gedraaid dan kom de begeleiding mijn slaapkamerdeur binnen waar ze mijn de luier om doen een daarna word ik volledig gefixeerd in een antischeurkleding dan doen ze de rits omhoog tot mijn neck toe dan maken ze het slotje achter mijn neck dicht het is een speciale antischeurpak want er zitten gelijk zweedsebanden er aan bevestigt aan de enkels een aan je polsen als ik met de begelieding naar buiten stuk gaat wandelen buiten dan maken ze de zweedsebanden achter op de rug vast een met de ankels gebeurd het zelfde maar je hebt wel je loop vrijheid om te lopen je kan alleen niet hardlopen dan valt je gelijk op de grond maar meestal houden de begeleiding achter op mijn rug de zweedsebanden stevig vast een word je gefixeerd begeleid met weglopen maak je geen schijn van kans ik heb het wel geprobeerd maar ik kwam niet ver een omdat ik mijn hoofd wel eens pijn wil doen kreeg ik een fixatiehelm op mijn hooft leuk is anders maar soms is het gewoon beter dat ik volledig gefixeerd ben zo ben ik wel stuk rustig er geworden want los kom je toch niet een als je rustig ben mag de zweedse banden even los dus ik werk gewoon goed mee een doe wat de begelieding zeg

 • no-profile-image

  truitje

  bij ons in p.g verpleeghuis zijn geen zweedse banden meer,maar wel autogordels in stoelen en lekker veilig 2 bedhekken met lasers z.n

  maar de minister kan wel leuk alles verbieden,maar laat hen is een weekje meelopen met verzorging en met alternatieve komen. Bovendien vind ik in de auto,mijn auto gordel ook een vrijheidsbeperking, die kan dus 1 januari

  ook af!!!!!

 • no-profile-image

  Els

  In het huis waar ik werk worden er geen zweedse banden gebruikt dat neemt niet weg dat wij wel verschillende bewoners vast hebben zitten in een stoel doormiddel van tafelblad of band. natuurlijk kijken wij bij elke zorgplan bespreking of dat nog nodig is b.v er zit bij ons een dame vast met een autogordel vast in haar rolstoel zonder beensteunen zodat mevr kan trippelen als zij niet vast zit kan zij niet trippelen, dit is geen vrijheid bepreking we hebben haar vrijheid terug gegeven. soms vind de fam het prettiger als hun vader of moeder vast zit moeten wij dan zeggen nee dat mag niet meer laat ze maar vallen met alle gevolgen vandien. natuurlijk willen wij dit ook niet willen we toezicht in de huiskamers en dat de bewoners de gehele dag bezig gehouden worden maar helaas zo als vast overal moeten wij roeien met de riemen die we hebben.

 • no-profile-image

  Jopy

  @nomen nescio:gezien je zware aanval op de zorgverleners mbt.het gebruik van de zweedse band (ingezet als uiterste en laatste redmiddel !!):Wat is dan jou alternatief ?Je kunt niet alleen maar schoppen tegen een maatregel zonder zelf constructief mee te denken...Dus..ik ben benieuwd!!@Margaret : de zweedse band is onacceptabel ,maar een kooi mag wel????Wat is het verschil eigenlijk , beide maatregelen beperken de vrijheid!

 • no-profile-image

  Ellen

  Beste Corine,

  In de instelling waar ik werk is ook eencliënt met het Engelmansyndroom.

  Voor deze client hebben we een waterbed aangeschaft hier komt deze moeilijk uit en om de middel van de clienten maken we een deken vast, smal gevouwen zo lijkt het om de client vast ligt.

  Bij deze persoon werkt het.

  Wij zoeken ook nog voor oplossingen en komen voor sommige clienten uit op een bed met een plexiglasombouw.

  heel veel succes met de zoektocht

 • no-profile-image

  angel

  ben er mee eens dat de maatregel zo min mogelijk gebruikt moet worden, maar..... uitzonderingen daar gelaten. als het niet anders kan dan toch.

  het beleid bij de instelling waar ik wekrzaam ben geld ook een nof-fixatie regeling maar zijn er in beperkte maten van terug aan het komen als het niet anders kan, ook geld een beleid of de client en familie kan aangeven wat wil

  je kan een client niet aldoor laten vallen met alle risico's van dien. maar meer personeel zou ook deels uitkomst bieden maar daar is het geld niet voor besschikbaar volgens de regering die sluizen het liever door naar andere zaken dan zorg

 • no-profile-image

  Margareth

  bij ons mag het ook niet meer, wij hebben nu een bed die lijkt op een campingbedje maar dan helemaal rondom met gaas, ook boven, de zijkanten kunnen worden opengemaakt door middel van een rits.

  dit is voor de mw erg prettig, voor die tijd lag ze in een zweedse band en daarna 2 bedden tegen elkaar aan en matrassen op de grond, maar ze lag vaak op het tweede bed en je kreeg haar met moeite weer op haar eigen bed.

  nu slaapt ze redelijk en heeft veel meer bewegingsvrijheid.

 • no-profile-image

  janr

  Hallo Corinne,  Ik las jou reactie en was verheugd te zien dat er ook nog positieve reacties zijn t.a.v. de zweedse/ brefix band. Als jou zoon dag/nacht ritme onder controle heeft en vindt de rust van slaap. Dan is er toch niets mis met de band. Zorg er voor dat hij altijd veilig wordt aangebacht.

  Soms wordik moe van èen verbod roepen maar redelijke alternatieven zijn er niet voor beewoners die 10 tot tig keren s`nachts uit bed komen, Een safe-hip helpt dan ook niet daardoor blijven ze echt niet in bed liggen.... overmoeidheid ligt op de loer met alle gevolgen van dien

 • no-profile-image

  Els

  Een enkele keer kan een zweedse band juist nodig zijn, bij een enkeling is het juist die ene methode die de persoon de rust en veiligheid(!) geeft. Heb ik ook meegemaakt. Goede controle, ja, en bij 98% niet gebruiken. Maar totaal verbieden?

  Veel te kort door de bocht!

 • no-profile-image

  nomen nescio

  Het vastbinden van weerloze dementerenden is een achterlijke middeleeuwse methode. In ons omringende landen is het al jaren verboden om dit soort sadisme toe te passen. Dat wij onszelf een beschaafd land durven noemen terwijl we niet in staat zijn om behoorlijke alternatieven te bedenken, of onwillig zijn om ze toe te passen, is gewoon schandelijk. Wie is er nou eigenlijk zielig? De verzorgende die kan klagen bij afdelingshoofd, bij managers, bij directies, bij collega's, bij de OR, bij de klachtenfunctionaris, bij de bond, bij de krant, desnoods kan solliciteren; of de dementerende die geen kant uit kan en er 24/7 midden in zit?

 • no-profile-image

  Meija

  Even een andere vraag. Ik werk op een woning voor verstandelijk gehandicapten. Daar woont ook een jongen die motorisch heel onrustig is. Hij slaapt in een soort box. Accepteert geen dekbed 's nachts. Slaapzakken zijn geprobeerd maar alles gaat kapot bij hem. In de zomer is dat niet zo'n punt maar 's winters wel. Heeft iemand misschien een oplossing voor ons.

 • no-profile-image

  Corinne

  Ik lees alleen over de gevaren van een Zweedse band. Kan iemand een goed alternatief aangeven? Ik heb een gehandicapte zoon die het Angelman syndroom heeft. Hij heeft grote problemen met doorslapen en in slaap komen. De Zweedse band bleek hem de rust te geven om in bed te blijven ook wanneer hij gedurende de nacht wakker wordt. Verzwaard dekbed? gooit hij van zich af. Hekken? Hij gaat staan in bed en breekt de hele boel af. Verlaagd bed? Hij gaat uit bed en gaat op onderzoek uit? Waakdienst? Gezellig gaan we spelen? Ik wordt een beetje moedeloos van alle "creatieve alternatieven" Eindelijk hebben we gezamelijk een manier gevonden om het slapen te verbeteren (de Zweedse band werkt als een verwijzer) en zijn dag nacht ritme te verbeteren, wordt het middel verboden! Wie helpt mij? Kent iemand nog meer mensen die met dit dilemma worstelen? Weet iemand een ander creatief alternatief? Ik ben heel benieuwd.

 • no-profile-image

  Hanny

  Zweedse banden? Liever niet. Maar in een heel enkel geval is het toch de enige mogelijkheid. Verbieden verhoogd de druk bij verzorgenden. Zij dragen zorg voor een zeer hoog veilige leefomgeving voor de bewoner. Ik denk dat er een zeer streng toezicht op het gebruik van de banden het aantal omlaag kan brengen. ik werk zelf op een PG afdeling en wij hebben al jaren geen band gebruikt. Waarom niet? Omdat wij hier heel zorgvuldig mee en omgaan en steeds het minst zwaar wegend middel gebruiken. Maar ik weet ook dat wij weer een bewoner tegen kunnen komen die wel de band nodig heeft en zullen die dan gebruiken. Steeds weer opnieuw wordt er door mensen achter een bureau een nieuw beleid door gedrukt. Inderdaad werk eerst zelf een paar maanden in zorg en sta er eens alleen voor. Even komen kijken of even een iemand langs sturen om te vertellen hoe het moet strookt niet met de werkelijkheid. Ik vind dat er veel te weinig naar de verzorgende geluisterd wordt. Dat wordt hoog tijd

 • no-profile-image

  Lieke

  Bij ons op de afdeling wordt standaard 1 bewoner 's nachts gefixeerd. Deze bewoner heeft een drang om te lopen, overdag is dat geen probleem, 's nachts was dit wel een probleem omdat hij continu bij andere bewoners naar binnenliep en hun uit bed probeerde te halen.Onrust en slaapmedicatie werkt bij deze mijnheer maar een paar uurtjes. Om hem 's nachts terug naar bed te begeleiden lukte niet omdat deze man erg sterk is en erg snel geprikkeld is. door het nachtelijk wandelen was hij overdag erg moe waardoor hij valgevaarlijk werd. Alles bij elkaar hebben arts,familie en verzorgenden er voor gekozen om deze man wel de zweedse band om te doen.

  Hij valt 's avonds zonder moeite in slaap, en de andere bewoners en hij krijgen hun nachtrust; In 2011 zullen we hem zonder fixatie in bed moeten leggen, deuren op slot doen bij de andere bewoners mag niet van de brandweer. Begrijp me goed: Ik ben niet voor fixatie, maar in sommige gevallen zal er geen andere effectieve oplossing zijn

 • no-profile-image

  Trees

  In de plaats waar ik werk word nooit gefixeerd of zweedse banden gebruikt. In het begin was dit wennen maar bewoners vallen niet meer als ergens anders en onrust proberen we anders op te lossen. Dit werkt naar mijn idee prima.

 • no-profile-image

  Manuela

  Politici moeten niet voor dementerende gaan spelen, ze moeten een half jaar in een verpleeghuis gaan werken en alle diensten draaien om te ervaren hoe het is om daar te wonen en hoe het voelt om vastgebonden te zitten/ liggen. Misschien komen ze tot inkeer . Ijdele hoop vrees ik.

 • no-profile-image

  Maurits

  Als er alternatieven zijn voor een zweedse band hebben deze uiteraard de voorkeur.

  Maar... omdat er eenmalig 7 doden zijn gevallen binnen een jaar de onrustbanden helemaal verbieden??? Lijkt mij toch een overdreven reactie, immers hoeveel mensen zullen er nu méér overlijden door wegvallen van fixatie? En moeten de verpleegdekens dan niet ook verboden worden, hier kan immers ook verstikking bij optreden?

  Wellicht moet er dan voor gezorgd worden dat er betere alternatieven beschikbaar worden gesteld, dan heb je deze middelen tenminste ook niet nodig.

 • no-profile-image

  Nico

  Even terugkomend op Sjeke's opmerking dat wanneer de politiek een maand voor dementerende zou spelen het dan wel goed zou komen. Ik denk dat de politiek eigenlijk niets anders doet dan en zie wat het oplevert. Mensen zijn verschillend en dementie heb je ook in allerlei uitingsvormen dus ik denk dat die maand echt niets oplevert. Ik snap derhalve je wens terdege.

 • no-profile-image

  Sjeke

  Het is en het zal altijd de vraag blijven, wat is een juiste optie om dementeren een veilige haven te bieden. Degene die het meemaken, kunnen healaas niet verwoorden hoe het is om gefixeerd de nacht en/of de dag door te brengen. Wanneer je iemand de vrijheid gunt en en het risico tot valpartijen neemt, vraag ik me ook af, mag je een dementerende blootstellen aan dreigende gevaren. Jij weet wat kan gebeuren, de dementerende niet. Ook ik spreek uit ervaring. Ná een gebroken heup en operatie nam de onrust nog meer toe. Gevolg: toch fixatie en een gebroken heup. Dus werd het plaatje dubbel op. Beschermning staat voor ons allemaal op nummer 1. Hoe? Meer handen aan bed en iets minder burocratie. Den Haag denk toch eens na. Ga eens een maand in een verpleeghuis wonen en "speel" voor dementerende. Dan hoeven wij geen discussies meer te voeren.

 • no-profile-image

  Nico

  Manuela.. Je hebt het goed gedaan. Dat mag best gezegd worden vind ik. Dilemma's en tranen blijven denk ik gezien de geestelijke vermogens en de gevolgen die welke keuze dan ook met zich mee brengt.

  In mijn werk zijn we de zweedse banden aan het uitbannen (maar 2 hoor)maar of de vervanger ethisch wel zo goed is weet ik ook niet. Geen zweede band meer maar nu slaapt een oudere dame in een soort box. Niet meer vast maar op een andere manier beperkt in haar bewegingsvrijheid.

 • no-profile-image

  Wil

  Ik denk dat degene die de zweedse band af wil schaffen nog nooit in een verpleeghuis heeft gewerkt. Ik werk nu 40 jaar met pg bewoners. De zweedse band wordt alleen gebruikt wanneer het hoognodig is, en de bewoner die valgevaarlijk is, zo onrustig is dat het een gevaar voor zichzelf zou zijn wanneer deze niet wordt gebruikt.

  Ik weet uit eigen ervaring dat de band de bewoners rustiger maakt.

  Als er 1 ongeluk gebeurt wordt het gelijk aangepakt net of het dagelijks gebeurt.

  Overal kan een ongeluk mee gebeuren.

  Een op een zorg kan niet worden geleverd.

 • no-profile-image

  Alide

  Afschaffen deze Zweedse banden, er zijn mildere vormen, zorg dat een bewoner die hier voor in aanmerking zou komen, optimale toezicht en begeleiding voor krijgt, extra geld geven via de zorgzwaartepakketten, zodat je individuele aandacht kan geven de uren dat b.v een verpleegdeken nodig zou zijn. Misschien worden de mensen wakker om te zorgen dat er meer geld moet komen voor de zorg aan zeer onrustige bewoners die eigenlijk 24 uurs individuele verantwoorde zorg nodig hebben. Zweedse banden weg. op geen enkele manier fixeren, maar meer toezicht, zou dit een utopie zijn?????Nu zie ik bezuinigingen en minder personeel, ik loop vast tegen mijn visie niet fixeren, en veel valpartijen, wat niet allemaal nodig zou zijn, als er meer verzorgers aanwezig zouden kunnen zijn, die optimale begeleiding kunnen geven. Op deze manier voel je je steeds tekort schieten in de zorg

 • no-profile-image

  Manuela

  Ik ben verzorgende van beroep en ruim 26jaar werkzaam in een verpleeghuis. Mijn moeder is dement geworden en heeft gewoond in hetzelfde huis waar ik nog steeds werk. Het beschreven dillema is niet aan ons voorbij gegaan en heeft mij letterlijke slaappeloze nachten gekost. (zacht uitgedrukt)

  Wat is wijsheid, waar doe ik verstandig aan, maar vooral wat zou mij moeder willen?

  Zou mijn moeder de rest van de tijd die haar nog gegeven is, vast gebonden willen zitten op een stoel en in bed? (dit is vaak gekoppeld)

  Zou mijn moeder haar laatste levensdagen, maanden of jaren zo leuk vinden dat ze het vastgebonden zitten er voor over heeft om toch door te blijven leven?

  Of zou mijn moeder liever ervoor kiezen om zonder beperkingen haar gang te kunnen gaan en een valpartij met de risico's van gebroken heup en daaraan komen te overlijden op de koop toe

  nemen?

  Omdat ik dit dillema niet meer met mijn moeder kon bespreken heb ik mijn eigen gevoel gevolgd en haar alle vrijheid gegund met enkele valpartijen en blauwe plekken als gevolg.

  Mijn hart brak als ik de blaauwe

  plekken zag en ik bleef mijzelf afvragen of ik verstandig bezig was. Vastbinden was geen alternatief, dit kon ik haar niet aandoen en mijzelf ook niet.

  Ondanks de valpartijen heeft mijn moeder nooit een heup gebroken. Mijn moeder is in een depressie geraakt die uiteindelijk haar fataal is geworden.

 • no-profile-image

  annelies

  ik wil hier graag op reageren , ik vraag mij af als mijn moeder dement zou zijn wat het alternatief is voor een zweedse band als ze niet meer weet dat ze niet of nauwelijks kan lopen .en het valgevaar erg groot is waardoor ze een heup kan breken ,moet ze dan haar heup breken en daar aan overlijden wat erg veel voorkomt bij een gebroken heup en de daarbij behorende pijn?of krijgt ze dan 24 uur per dag een prive verzorgende anders lijkt het mij niet haalbaar.......

Of registreer je om te kunnen reageren.