Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Jan Bonga

Ondanks signalen van het personeel werd er te weinig gedaan aan misstanden in verpleeghuis Jan Bonga. 'Hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren?', vraagt Conny zich af.

Helaas is er weer een instelling negatief in de media gekomen: verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam. Natuurlijk is het goed om misstanden in het nieuws te brengen. Men moet op de hoogte zijn van wat er speelt in de gezondheidszorg. De pers besteed dan ook veel aandacht aan verpleeghuizen en verzorgingstehuizen. Als er weer iets gebeurd is op het gebied van zorgverlening staat het breeduit te lezen in allerlei kranten. En terecht. Het zijn instituten waar veel geld mee gemoeid is. Dit wordt gefinancierd door gemeenschapgeld. Bij wet is een en ander geregeld om de zorg verantwoord en volgens de normen kwaliteitszorg te leveren aan de mensen die hier recht op hebben.

 

Gekwalificeerd personeel 

Ondanks de wet gebeuren jammer genoeg telkens dingen waarvan ik denk: hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren? De drie artsen die bij Jan Bonga werkten, hadden hun bevindingen gemeld. Ze zijn opgestapt omdat ze de zorg in het verpleeghuis te slecht vinden. Er zou te weinig (gekwalificeerd) personeel aanwezig zijn. Daardoor werden gezondheidsproblemen van voornamelijk dementerenden niet tijdig opgemerkt. De directie heeft niets gedaan met deze signalen.

 

Inspectie 

Het is schrijnend te noemen dat er zo wordt omgegaan met mensen die totaal afhankelijk zijn. En er wordt weer eens een smet geworpen op de ouderenzorg. Er wordt nu toezicht gehouden op het verpleeghuis. Waarschuwingen en het opstappen van de artsen waren kennelijk niet genoeg. Hopelijk is het duidelijk dat de inspectie van de gezondheidszorg altijd vinger aan de pols moet houden, ondanks mooie wetten.

 

Lees meer over de misstanden in verpleeghuis Jan Bonga in het TvV dossier

2 reacties

  • no-profile-image

    ineke

    Dit is een heel sterk statement van deze 3 artsen. Ik denk dat er heel wat voorgevallen is wanneer 3 mensen, toch vrij hoog in de hierarchie, dit besluit (moesten) nemen.Er zal heel veel mis zijn geweest?) in dat verpleeghuis. Door deze aktie (ontslag nemen en de publiciteit zoeken)doen zij heel veel voor de bewoners, zij zijn nu in beeld, de directie staat in de schijnwerpers, er wordt op hen gelet! Afschuwelijk voor de bewoners dat het zo ver heeft moeten komen.

  • no-profile-image

    Monty

    Hadden die 3 artsen niet beter met zijn 3en zixh sterk moeten maken voor betere zorg in plaats van weg te lopen, ook zij laten nu deze dementerenden in de steek in plaats van ze te helpen. Ook verpleeghuisartsen blijven wel eens in gebreke bij de zorg voor deze mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.