Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kwaliteit

De kwaliteit van de zorg is duidelijk achteruit gegaan. Het is roeien met de riemen die je hebt, maar 'Wij zijn de reddingsboeien van de gezondheidszorg!'

In een artikel uit het jaar 2006 (!), op de website van Elsevier las ik dat driekwart van de 50-plussers zich zorgen maakt over de zorg op hun oude dag. Letterlijk staat er te lezen: 'Drie op de vier oudere Nederlanders vindt dat er niet op de ouderenzorg bezuinigd kan worden zonder verlies van kwaliteit ... 60 procent van de 50-plussers verwacht dat de kwaliteit van de ouderenzorg in de thuiszorg, het verzorgingshuis of verpleeghuis slechter zal worden.'

 

Crisis

Men voorzag in 2006 een achteruitgang van kwaliteit in onze gezondheidszorg. Niemand kon toen eigenlijk weten dat wij mede dankzij de crisis in een nog moeilijker positie zouden komen. Helaas ervaar ik in onze instelling ook een teruggang in kwaliteit op allerlei gebied ten opzichte van 2006. Zolang de cliënten niet klagen, hebben we het nog aardig in de hand, dacht ik altijd. En uiteraard is onze cliëntenbestand een groep die niet gauw klaagt. Het zijn mensen die over het algemeen genoegen nemen met de zorg die ze krijgen. Niet klagen maar dragen, zoals men zegt.

 

Reddingsboeien

Jammer genoeg kan ik niet ontkennen dat ik steeds meer geluiden hoor die het artikel van Elsevier bevestigen. Het blijft een onderwerp van gesprek voor zowel cliënten als personeel. Kan ook niet anders als je er dagelijks mee wordt geconfronteerd. En daarom wil ik alle collega's dit zeggen: met elkaar zijn wij de reddingsboeien van de gezondheidszorg. En daar mogen wij trots op zijn!

2 reacties

 • no-profile-image

  Karin

  We zijn zeker reddingsboeien, tot hoever moeten we eigenlijk hier mee door gaan??

  Clienten bij ons zijn nog tevreden, ja daar maakt de werkgever ook een hoop reklame voor.Het gaat wel tenkoste van vele werknemers. Bij ons thuiszorg Dordrecht worden werknemers tot het uiterste gedreven. Vijf minuten om een paar kousen uit te trekken. Blijf je langer doordat het mens achter de kous ook aandacht nodig heeft. Wordt dit niet meer vergoed. Zo zijn wij met elkaar bezig om de instelling die ons uitbuit te redden. We worden aangezet tot frauderen en verbergen van de gebreken op allerlij gebieden. Het zou met grote akties tegen gegaan moeten worden. Want als er kwaliteit gekeurd gaat worden weet men de hkz te mislijden. Al ons personeel hoop dat de gaos zichtbaar wordt en dat de tent moet sluiten. Zodat we weer op een betere manier kunnen gaan werken. We moeten stoppen een reddingsboei te zijn.Dat is naar mijn idee de rede dat, alles steeds slechter aan het worden is.

 • no-profile-image

  wilma

  Maar wij zijn wel reddingsboeien die heel langzaam leeg lopen!Tot wij onze taak niet meer kunnen dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.