Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hygiëne

Verzorgende Conny vindt dat minister Klink wel eens stil mag staan bij de vraag waarom hygiëne-eisen niet altijd worden nageleefd.

Verzorgenden, verpleegkundigen en artsen, moeten beter omgaan met hygiëne in hun instellingen. Minister Klink van Volksgezondheid eist van de verpleeghuizen en ziekenhuizen voor 1 september dit jaar een plan van aanpak voor de naleving van de hygiëne-eisen en andere veiligheidsnormen. Anders zullen er dwingende maatregelen worden opgelegd.

 

Invullijsten

Dreigende taal van de minister. Ik vraag me af hoe die dwingende maatregelen er dan uit gaan zien. En wie gaat de verplichte veiligheidsnormen controleren? Ik kan mij voorstellen dat er eerst een nulmeting moet plaatsvinden. En daar is inzet en tijd mee gemoeid. Ik zie alweer hele invullijsten voor me. Vervolgens zal dit na een periode herhaald moeten worden. En dit alles moet met huidige budgetten worden bekostigd.

 

Handen wassen 

Het lijkt mij logisch om eerst te kijken waarom de al bestaande richtlijnen slecht worden nageleefd. Er is bijvoorbeeld een onderzoek gedaan naar het handen wassen door onderzoeksbureau Duo Market Research in opdracht van het vakblad Nursing en NewCompliance.  Veel zorgverleners blijken dit niet altijd te doen: van de 306 respondenten zegt ruim 40 procent de handhygiëne niet altijd toe te passen. In 41 procent van deze gevallen dacht men dat het niet nodig was om de handen te wassen.  En ruim 39 procent gaf tijdgebrek op als reden.  Deze uitslag geeft aan wat er mis gaat: tijdgebrek en gebrek aan kennis. Beiden zijn op te lossen met meer handen en aanvullende scholing, maar dat kost natuurlijk wat.

 

En het is niet alleen de hygiëne die tekortschiet. Het is meestal een opeenstapeling van factoren, zoals een uitbraak van griep of mrsa en onderbezetting, waardoor onnodig nadelige gevolgen voor zorgvragers ontstaan.

Voor mij is het duidelijk dat de gevolgen van de verschraling van gezondheidszorg in Den Haag niet zijn doorgedrongen, gezien de reactie van de minister.

6 reacties

 • no-profile-image

  beatrice

  Hygiene als verzorgende zo gehaast van de ene resident naar de andere . Handen wassen bij iedere verzorging OK ,maar dan hoor je klachten van residenten .waarom duurt het zolang voor je komt. momenteel een luizenplaag moet er ook binnen voor verzorging . Wat doe je daaraan.

 • no-profile-image

  beatrice

  hier in belgie als verzorgende enkele weken geleden ,daaromtrent maatregelen genomen omtrent de handhygiene. Moet eerst een mex.griep uitbreken voor de bazen iets doen! De hygiene laat bij ons ver te wensen over .

 • no-profile-image

  D.C.

  Berend, ik ben het zeker met je eens, maar het gaat in dit artikel specifiek over instellingen zoals verpleeghuizen en ziekenhuizen en daar kan ik de minister geen ongelijk in geven als ik naar mijn eigen werkomgeving kijk (zowel ziekenhuis als verpleeghuis). En tuurlijk komen er andere mensen binnen zoals bezoek, vrijwilligers etc. maar die komen toch op een andere manier in aanraking met de patienten als verzorgenden/ vpk. Dus dan mogen de handen van de vpk ook wel de schoonsten zijn! Maar zoals gezegd, in mijn werksetting worden handen maar weinig gedesinfecteerd of gewassen, dus ik herken het wel. Zou goed zijn als er iets aan gedaan kon worden!

 • no-profile-image

  Berend

  De minister zou eens op de werkvloer moeten kijken en dan bedoel ik niet in een instelling maar bij de mensen thuis. Ook wij werken met eigen kleding aan terwijl er clienten behandeld worden met allerlei doorlig plekken. Onze clienten bepalen n.l zelf hoe zij verzorgd willen worden en kunnen 24 uur per dag, bijna zonder beperking, oproepen! Vervolgens ga je weer naar de volgende oproep. Handen wassen, ja doen we, maar wat te denken van een vieze werkomgeving. bedden die niet schoon zijn (frame) allerlei huisdieren enz. Dan weer naar de desbetreffende client met vieze wonden, die niet verzorgd (mogen) worden zoals het zou moeten. Vervolgens weer naar een andere client. enz. enz. lekker zo\'n werkomgeving! En maar klagen dat de wonden niet dicht gaan om maar niet te spreken van de kosten!! (zorg,materiaal en artsen)

  Overleg met bv. fam. is er niet. Daar hebben deze clienten geen boodschap aan! De minister maakt zich druk om niets. Hij zou zich beter om de veiligheid en gezondheid van de zorg medewerkers moeten inzetten. En dat als eis stellen! ook bij de clienten thuis. Geen schone en veilige werkomgeving, geen zorg! En als deze minister nog potjes geld zoekt? Hij zou eens moeten kijken naar zorg gebruikers met name de client die onbeperkt shopt in de winkel gezondheidszorg. Als dat eens goed in kaart is gebracht en aangepakt wordt, dan zou er met dat geld meer handen aan het bed betaald kunnen worden, is er voldoende geld voor uniformen en is er aandacht voor de client. Tip voor de minister: praat eens met de medewerkers in de gezondheidszorg en luister goed!

 • no-profile-image

  jannes

  Het is allemaal leuk en aardig, wat handen wassen betreft en voor een goede hygiene zorgen. Wat denken jullie ervan om in eigen kleding te komen?? Over hygiene gesproken?? Je eigen kleding kun je niet zo heet wassen als een uniform en als je het wel heet wast blijft er niets van over. Voor mijn gevoel is het dus ook zeer zeker niet hygienisch om in je eigen kleding te gaan werken. Dit zou door het ministerie van volksgezondheid verboden moeten worden!!  Hopelijk kunnen jullie er dan ook iets mee zodat het in de toekomst echt verboden is om in eigen kleding te werken.  Groetjes Jannes.

 • no-profile-image

  Emmelien

  Het valt mij steeds weer op hoe er zo gehamerd wordt op het hygienische gedrag van de mensen die werken in het ziekenhuis. Maar wat te denken van de patienten zelf ? En het bezoek dan ??? Gastvrouwen , vrijwilligers, clowns etc. Iedereen loopt overal in en uit , snuft en snuit in het rond, zit overal steeds aan met vieze handen...... De handen van de verpleegkundigen zijn absuluut de SCHOONSTEN in het hele ziekenhuis !

Of registreer je om te kunnen reageren.