Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pluszorg

Zorgt pluszorg voor een schrijnende tweedeling in de zorg, vraagt verzorgende Conny zich af.

Pluszorg, iets nieuws? Nee, het is niet iets wat nieuw is. Het zijn zorgpakketten die naast de basiszorg voor ouderen wat extra's bieden. Dit kan elke dag douchen zijn of een wandeling maken, maar ook een bepaalde dagbesteding. Ouderen in een verpleeghuis of verzorgingshuis kunnen zo uitgebreide zorg inkopen.

 

Klasseverpleging

Pluszorg is een fenomeen dat beslist gesprekstof gaat opleveren. Het zullen de mensen met een goed pensioen zijn die de pluszorg zullen kunnen bekostigen. Natuurlijk is het fijn als mensen de gelegenheid hebben om een zekere kwaliteit van zorg te waarborgen. Maar wat als je dit als oudere niet kunt betalen? Hoe pijnlijk moet dat dan niet zijn? Nee, je zult niet omkomen van de honger en je krijgt gelukkig nog wel die ene douchebeurt in de week (of gaat dit straks ook bij het pluspakket horen?).

 

Tweedeling

Gaan we nu klassenverpleging/-verzorging toepassen, vraag ik mij af.  Als bijbetaler van een pluspakket krijg je misschien ook wel een grotere kamer met meer privileges. Hiermee gaan de reguliere instellingen concurreren met particuliere instellingen.


Laatst vroeg een familielid van een cliënt aan mij hoe ik de ouderenzorg over 15 jaar zag. Een beetje ironisch antwoordde ik toen dat we een tweedeling zullen hebben, tussen rijk en arm. De vraag was hoe ik dat dan zag. Wel, zei ik, het armenhuis van vroeger zal weer actueel worden... Waarop de vraagsteller zei: 'nou, dan hoop ik dat ik of heel rijk word of vroeg dood ga!'

Gerelateerde tags

13 reacties

 • no-profile-image

  Esther-in-Zorgland

  Er is, lijkt ook mij, niets mis mee als je EXTRA wil betalen om daarvoor EXTRA zorg te ontvangen boven de basis voorzieningen.

  Maar gelet op het feit dat zorginstellingen nu al amper de conform de ZZP's geindiceerde uren leveren en bovendien de overeen gekomen zorgplannen aan hun laars lappen, vrees ik met grote vreze dat je met dat extra geld waarschijnlijk niet meer dan de huidige basiszorg zal kunnen ontvangen (als je boft) en dat de mensen met een kleinere beurs kunnen fluiten naar een fatsoenlijke basiszorg, want het management zal die extra centjes maar wat graag maandelijks willen opstrijken.

 • no-profile-image

  noudje

  Nou nou wat een reacties! het thema is wel erg actueel merk ik. Laat ik het nog eens duidelijk op 'n rij zetten. Natuurlijk ben ik van mening dat er voor iedereen in Nederland ( en zo mogelijk op de hele wereld) een goede basisvoorziening beschikbaar moet zijn. Wat daarvan de inhoud is wordt door ons allemaal bepaald, want wij kiezen toch immers die lui die in den Haag dit soort zaken bepalen. Dus wat er in een basisvoorziening moet zitten wordt voor ons bepaald door gekozen volksvetegenwoordigers. Kijk bijvoorbeeld maar naar de zorgzwaartepakketten in de Ven V en gehandicaptensector. Ik snap dus niet wat er op tegen is dat mensen, die daarvoor geld willen betalen, extra zorg, eten, ontspanning e.d. inkopen. Als ik straks oud mag worden hoop ik dat ik mijn ouwe dag zo mag slijten zoals ik dat voor ogen heb en als ik daarvoor wat bij moet betalen omdat mijn wensen de basisvoorziening overstijgen dan heb ik daar geen moeite mee. en als ik dat extra's niet kan betalen dan heb ik pech gehad. Zo is het toch ook in het echte leven. ik kan ook niet alles krijgen wat ik zou willen als ik het geld er niet voor heb. op die manier heeft niemand er iets onder te lijden, sterker nog als je dit soort extra verstrekkingen tegen 'n goede prijs aan de man kunt brengen zou je zelfs met de winst extra zaken kunnen regelen voor mensen die dat niet kunnen betalen. Over solidariteit gesproken !!! Maar zonder gein, voor iedereen 'n goed basispakket en wie er geld voor heeft is alles te koop daarvoor hoef je maar rond te kijken, laten we niet doen alsof dat niet mag bestaanals mensen worden opgenomen in een instelling.

 • no-profile-image

  Gericke

  Voor Noudje.

  Op de wereld valt er wat te verdelen.

  De ene heeft zo weinig omdat de ander zo veel heeft. De ABWZ, waar o.a de verpleeghuizen van betaald worden voor een totaal bedrag van 22 miljard, is een volksverzekering. Daar betaalt iederen die een inkomen heeft premie voor.

  Dat is dus een collectieve bedoening. Met z'n allen vormt dat dan die grote pot waar arm en rijk toe bijdraagt. Men noemt het ook wel solidarieteit. Als je nu meer of anders wilt dan die solidariteit, moet je niet voor het overgrote deel meeprofiteren van de collectieve volksverzekering en daarnaast doen alsof je er niet bijhoort omdat je wat meer pegels hebt dan een ander.

  Als je van mening bent dat je beter bent of meer waard bent dan moet je proberen een eigen clubje op te richten en een eigen verpleeghuis bouwen. Dan mag je het zien als je eigendom en mag je kopen wat je wilt.

  Maar daar struikelt het hele ongelijksheidsbeginsel want zonder meeprofiteren van wat die grote massa bijeensprokkelt wordt het ook voor hele rijke onbetaalbaar. Want zeg nu zelf, een verpleeghuis of ziekenhuis draait niet op die extraatjes voor de rijken maar op de centen van die massa minder rijken.

  Maar beginnen met een koekje extra voor die met centen eindigt met betere verzorgers en betere artsen voor rijkelui. Dan mag de ene opstaan als het hem past en de andere moet wachten tot die met centen geholpen is. Wat te denken van wachtlijsten in de zorg. Leg wat bij en je passeert een hele boel. Zou dat met een donorhart dan ook niet zo gaan? Leg wat bij en je bent de eerste.

  Ook in deze gevallen zijn alle mensen verzekerd en houdt de massa de boel draaiende. Dan maar helemaal appart verzekeren en ook alle kosten betalen. Eens kijken hoe vlug de rijken weer in de collectieve voorzieningen vluchten.

  Of alweer vergeten dat er nog niet heel lang geleden een particuliere verzekering was en het ziekenfonds. Was dat niet een vrijwillige en een verplichte verzekering???? Omdat er zogenaamd verschil moest zijn.

 • no-profile-image

  flip

  Er bestaat al lang klasse verpleging.Er zijn nog altijd particuliere huizen waar men de gewenst zorg kan kopen.

  Ik ben daar geen voorstander van . Ik vind dat iedereen recht heeft op kwaliteit van zorg . Dat houdt in dat er voldoende van personeel en materieel is.

  Het wordt tijd voor menswaardig beleid.

 • no-profile-image

  tobi badart-damhuis

  heel goed blondie  een zieke/oudje/gehandicapte zijn afhankelijk van zorg  geen vergelijk met een auto  en inderdaad

  te gek voor woorden

  dat iemand

  die altijd erg hard gewerkt heeft

  geen 'luxe'mag op z'n oude dag  en iemand die dus een bestuursbaantje met de nodige bijbaantjes had

  wel luxe zorg kan betalen  de zorgtekorten.hyves.nl  voert door heel nederland akties

  tegen al die zorgtekorten

  kon gerust eens kijken..

 • no-profile-image

  Blondie

  Ik heb ouders die elke dag gewerkt hebben die nooit een dag op vakantie zijn geweest.

  Maar mijn ouders zijn nooit rijk geworden, leven nu van een heel klein pensioentje.

  Dus Noudje.....het klinkt leuk zoals je het schrijft maar het gaat niet op.

  Mijn ouders hebben ons (4 kinderen) groot gebracht en ons laten leren, waar ze zelf nooit de mogelijkheid voor hebben gehad.

  Ze hebben geen kans gehad om een leuk kapitaaltje voor de oude dag weg te zetten en nee Noudje mijn ouders hebben nooit gegokt, en ook nooit gedronken.

  En om een auto nu te vergelijken met een zorg waar je als ouder/gehandicapte recht op hebt vind ik geen vergelijking. Een auto kun je zonder, maar zorg niet.

  Zoals je kunt lezen ben ik fel tegen klassezorg, anno 2009 is dit voor mij niet bespreekbaar in de zorg.

 • no-profile-image

  D.C.

  Ben het ergens wel met Noudje eens, hoewel ik gevoelsmatig ook in eerste instantie roep dat iedereen gelijke zorg verdient.

  En 'foutje van Noudje': iedereen betaalt inderdaad evenveel basispremie, maar krijgt dan ook hetzelfde basispakket. Dus daar is niks oneerlijks aan. Voor een aanvullend pakket moet je ook etra betalen, dus is dat dan ook al niet eerlijk voor de 'armeren'?

  Als je in een dure auto wilt rijden moet je meer betalen dan voor een goedkope, dus als je extra/meer zorg wilt krijgen dan 'normaal' moet je ook maar meer betalen. Dus de dure auto is enkel voor de 'rijkeren' en de extra zorg dan dus ook. Waarom is het van die auto wel geaccepteerd en van die extra zorg niet?

  Dus volgens mij maakt 'Foutje van Noudje' nu toch echt zelf een denkfoutje.  Als er maar een basis is die acceptabel is en voor iedereen bereikbaar. Een basispakket voor iedereen en extra zorg voor extra geld maakt de zorg algemeen misschien wel betaalbaarder, waardoor er minder bezuinigd hoeft te worden op handen aan bed. Dat willen we toch allemaal?

 • no-profile-image

  tobi badart-damhuis

  weet je wie dus die pluszorg wel kunnen betalen

  minsters/bestuursleden

  met hun vette salarissen en bonussen  dus voor wie geld deze regel???

 • no-profile-image

  tobi badart-damhuis

  en noudje

  hoe zit het met gehandicapten die dus niet gewerkt hebben

  dus geen kans om te sparen

  en dus ook niet gebruik kunnen maken van de zo hoognodige extra"s  of zie ik dat ff verkeerd??  mijn man en ik hebben allebei werk;

  en kunnen dus de extra's misschien wel

  maar niet iedereen heeft een goed inkomen gehad

  om wat opzij te leggen

 • no-profile-image

  foutje van noudje

  Noudje hieronder vergeet dat de laagstbetaalden een zelfde premie betalen als de hoogstbetaalden en dat als je een fiat panda rijdt je minder wegenbelasting en verzekering betaald dan als je een mercedes rijdt.

  Dus Noudje maakt een denkfoutje!

 • no-profile-image

  noudje

  Wat 'n onzin zeg, alsof de wereld vanaf het moment dat je wordt opgenomen genivelleerd moet worden.

  Buiten de instellingen vinden we het heel normaal dat de ene 'n mercedes rijdt en de ander een fiat panda. Iedereen heeft z'n mond vol van clientgericht en vraaggestuurd, nu ontstaat er de mogelijkheid om werkelijk clientgericht en vraaggericht te werken en dan beginnen mensen te mekkeren. natuurlijk moet er een goede basisvoorziening zijn voor iedere nederlander. Maar laat mensen die misschien wat meer gespaard hebben in hun leven daar ook van genieten op de manier die zij wensen, De ene geeft zijn geld uit aan drank, feesten, gokken, de ander kiest ervoor om een riante oudedag te hebben mag dat alstublieft !

 • no-profile-image

  beertje

  Het moet niet gekker worden.

  Het is al te zot voor woorden dat er altijd Zo krap geindiceerd word of het nu in een instelling is of in de thuiszorg situatie.

  De kwaliteit loopt erg hard achteruit.

  Zojuist nog bij gelezen over die meneer die zijn moeder UIT een instelling heeft gehaald.

  Jammer dat dit nodig blijkt te zijn.

  Ik weet ook dat een verhaal twee kanten heeft.

  Ik werk ook als verzorgende, en ik heb ook beide ouders in een verpleeg huis hun laatste levensjaar(ren) door zien maken.

  Ik voel me dus ook niet aangevallen als iemand zegt dat de zorg die geboden word slecht is, want als verzorgende doe je je best, maar als er onvoldoende indicatie af gegeven word zitten ook de verzorgende aan handen en voeten gebonden.

  Bart hierboven omschrijft het ook goed!!

 • no-profile-image

  Bart

  Het moet niet gekker worden .Ja dat klopt .

  Onder deze regeringen van de laatse jaren word de zorg alleen maar uitgekleed.Ouderen moeten zich binnenkort bezwaard gaan voelen dat ze ouder worden en nog een beetje genieten van het leven met professionele hulp van de jongere generatie .Wij moeten ons doodschamen met zijn allen ,dit uberhaupt ter sprake komt.Over normen en waarden gesproken van onze beleidsbepalers in Den Haag.Ik heb respect voor al diegene die nu in de zorg werken .Zij verdienen meer hulp zodat zij meer zorg kunnen leveren.Het wordt tijd voor een ander beleid in de zorg

Of registreer je om te kunnen reageren.