Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Uniform

Verzorgende Conny en collega's blijven tot hun tevreden- heid in uniform werken. De cliënten hebben allemaal hun eigen mening.

'Als het uniform wordt afgeschaft, dan koop ik een aantal outdoorbroeken', riep laatst een collega. Aanleiding van deze opmerking was een enquête. Hierin werd gevraagd naar de mening van de medewerkers: of men voor-, of tegenstander is voor het dragen van een uniform. De meningen lopen uiteen op onze afdeling.

 

Hygiënisch

Persoonlijk ben ik tegen het dragen van burgerkleding wanneer je in dienst bent. Het is niet hygiënisch en je bent niet te herkennen als zorgverlener. Daarnaast is het ook nog eens onpraktisch, want waar laat ik al mijn spullen? Ik voel mij soms net een bouwvakker met drie dect telefoons, sleutels, schrijfblokje, pennen etc. Dan zou een outdoorbroek inderdaad ideaal zijn om in de diverse zakken die zo'n broek rijk is, de spullen op te bergen. Ook scheelt het, niet op de laatste plaats, in het aanschaffen en wassen van de kleding.

 

Speldje

De cliënten hebben zo ook allemaal hun eigen mening. De één vindt het een goed idee, en de ander vraagt zich af waarom er zoveel veranderd moet worden. Zoals mevrouw Wever, die ziet het dragen van een uniform als een traditie die niet verloren mag gaan. In haar werkzame leven was ze verpleegster en is er altijd trots op geweest. 'Net als de speldjes', moppert ze, 'wie draagt ze nog?' Ze noemt ze allemaal op die ze in de tijd verworven heeft, zelfs het ooievaartje. Tja, ze heeft wel gelijk, niemand bij ons draagt ze.

 

Ik kan haar gerust stellen. De uitslag is bekend geworden. Het overgrote merendeel van de collega's heeft aangegeven voor het dragen van een uniform te zijn; het uniform blijft!

9 reacties

 • no-profile-image

  Tonny

  Wij werken nu ruim anderhalf jaar in eigen kleding en ik baal er flink van. Het is op de afdeling erg warm. Met veel korte diensten moet ik al gauw voor 4 a 5 dagen werkkleding hebben in de week. De katoenen broeken slijten bij het leven en je blijft de hele dag schorten aan en uit trekken, want er zijn bij ons (pg afdeling) veel mensen incontinent. Als ik in het uniform per ongeluk een bewoner had die ineens overgaf of met vieze handen mijn jasje beetgreep kon ik een schoon uniform aantrekken. Bovendien hebben we regelmatig familie van de andere huiskamers die ons om hulp vraagt bij bv toiletgang omdat er niemand bij hun aanwezig zou zijn. Blijkt mijn collega gewoon bij een van de mensen te zitten. Of familie wordt aangeproken als zorg. Ik loop nu in oude, goedkope kleding, geef mij dat uniform morgen maar weer terug.

 • no-profile-image

  joh

  ik werk op somatiek en ben erg tegen eigen kleding. nu kom ik thuis en hup kleding in de was, morgen een schoon uniform aan. en duidelijk herkenbaar voor de artsen en familie maar ook voor de pg bewoners die bij ons wonen.

  tegenwoordig kun je leuke uniformen krijgen met kleur en niet alleen smetteloos wit. ook mag je uitdragen wie je bent door het uniform.

  speldjes liggen in de kast i.v.m. scherpe voorwerpen op je uniform wat bij de vele tilmomenten gevaarlijk is.

  zelfs een badge wordt bij ons verboden om die reden dus hoe ben je dan nog herkenbaar?

 • no-profile-image

  D.C.

  Bij ons op de PG-afdeling roepen veel bewoners naar iedereen die langskomt 'zuster', dus of het echt met herkenning te maken heeft??

 • no-profile-image

  S

  Bij ons op de pg-afdeling heb je zelf de keuze of je een uniform draagt. Als je in burger wilt werken, doe je er verstandig aan om een schort voor te doen. In die zakken kun je ook genoeg spullen kwijt.

  Ik vind het heerlijk om in burger te werken. In een uniform voel ik mezelf niet, omdat ik het zo zakelijk vind overkomen.

  Voor familie blijven we herkenbaar, omdat het min of meer verplicht is om een badge te dragen met naam en functie.

  En als het zo is dat de bewoners ons niet zouden herkennen zonder uniform, hoe kan het dan dat ze allemaal 'zuster' roepen, zodra ze ons zien?

 • no-profile-image

  Alide

  Al 35 jaar discussie over uniformen, ze komen er nooit uit. In de psyciatrie 35 jar geleden in burger werken, het zag er niet uit, maar was modern, daarna in de ziekenhuizen van jurk naar broekpakken, nu gaat het weer over warme kleuren en eigen kleding, wat ben ik in deze warme dagen blij met een gewoon uniform waarin we ook veel vies werk moeten doen en transpireren, blij dat ik als je 100 % werkt niet iedere dag voor de kast moet staan, wat moet ik nu weer voor moois aantrekken, hup gewoon uniform in de wasmachine iedere dag, lekker hygienisch en schoon en makkelijk. Ik loop met een telefoon, een pieper, sleutels, pennen enz in mijn zakken, elegant wordt het nooit, ook niet met een rugzak erbij, ik werk nu bij P.G. bewoners en ik heb nog nooit gemerkt dat het aan de huiselijkheid afdoet in ons huis, ze zeggen hoogstens wat mooi, het zit hem daar niet in, het moet gewoon goede werkkleding zijn, die er best gezellig en goed draagbaar kan zijn, waar je al je attributen makkelijk in kan stoppen, en laten we bij burgerkleding de kosten eens berekenen. Ik blijf er ook naar 35 jaar achter staan om gewoon uniformen te houden voor mijn werk, en buiten mijn werk, in gewoon leuke kleren te lopen, wie weet moeten we straks in pyama's lopen, voor de broodnodige rust, als er dan maar genoeg zakken inzitten.

 • no-profile-image

  D.C.

  Ik begrijp de visie van het uniformloos werken. Maar als NP moet ik zeggen dat ik het soms erg lastig vind om te weten wie ik moet hebben voor de artsenvisite, wie uberhaupt personeel is! Het is dan ook wel eens gebeurd dat ik verzorgenden voor familie aanzag en andersom! Gelukkig kon de familie er wel om lachen toen ik aan hun vroeg of zij nog bijzonderheden hadden t.a.v. de artsenvisite en hoe het met Dhr huppelepup ging.... ;-)  Daarbij vind ik trouwens ook nog dat als je als organisatie wilt dat iedereen in zijn 'gewone' kleding komt werken, je daar een budget voor moet uittrekken. Menig zv heeft in haar kledingkast kleding hangen die echt niet geschikt is voor naar het werk. Zowel wat betreft hygiene als uiterlijk. Nu lopen de zv's bij ons in rokjes, leggings of te korte truitjes, waarbij je vaak meer vlees te zien krijgt dan je lief is. Hoe moet dat toch op familie overkomen???

 • no-profile-image

  jeanet

  Ik heb met allebei te maken d.w.z. als ik in de zorg werk hebben ik een jasje aan, maar overdag in de huiskamer (op een pg afdeling) hebben we (tenminste de meeste collega's) gewone kleding aan. Bij pg bewoners vind ik persoonlijk dat je moet oppassen voor uniformen, door hun geheugen verlies denken ze vaak o, een zuster, ben ik ziek? Ook kan het zijn dat juist uniformen weerstand oproept. Soms heb ik bij pg bewoners ook smorgens geen uniform en krijg je toch het gevoel dat ze denken dat je iemand ben die dicht bij hun staat.Daar in tegen merk ik dat het bij sommige bewoners met name waarmee geestelijk nog niet veel mee aan de hand, juist duidelijkheid geven. En wat hygiene betreft denk ik toch dat je elke werkdag schoon goed aantrekt, of het een uniform is of een T-shirt. Met het opbergen van spullen ben ik het wel mee eens,dat is met een uniform wel gemakkelijker.

 • no-profile-image

  Mieke

  Binnen onze stichting is er ook een hele discussie gaande over het al dan niet afschaffen van werkkleding. Ik ben een tegenstander van afschaffen. Heb een poosje gewerkt in eigen kleding maar ga toch weer over stag vanwege de hygiëne en het opbergen van al je atributten. Ik ga voor de middenweg. Een witte broek en daarop een leuk katoen t shirt wat makkelijk te wassen is. Nu maar afwachten wat cliënten en baas gaat zeggen.

 • no-profile-image

  Wil van Duijn

  wat heeft dit voor zin

Of registreer je om te kunnen reageren.