Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Belevingsgerichte zorg

Verzorgende Conny start binnenkort met belevingsgerichte zorg. 'Het zou prachtig zijn als dit mij ook werd geboden op mijn oude dag.'

Op onze afdeling starten we binnenkort met belevingsgerichte zorg. Ik ben heel benieuwd naar de lessen die wij gaan volgen ter voorbereiding. Het is een cursus volgens het IMOZ model. Hierbij worden we gevraagd om bij onszelf op zoek te gaan naar innerlijke gevoelens, om contact te kunnen maken met de cliënten. Basis is dat elk mens uniek is en in wezen ook zo benaderd en behandeld wil worden.

 

Keuzevrijheid

Terwijl ik in de cursusmap inkijk, overdenk ik dat in grote lijnen mijn benadering al zo is. Stel je voor dat ik een cliënt was en afhankelijk van verzorging, dan eiste ik ook keuzevrijheid in de uitvoer van zorg. Ik moet er niet aan denken om mijn dagstructuur op te geven omwille van een organisatie. Nu zou je kunnen zeggen: ‘dan moet je niet in een instelling gaan wonen'. Maar kennelijk is er een tussenweg. Mits er dus rekening gehouden wordt met iemands persoonlijkheid en zijn beleving van de situatie waarin die zich bevindt.

 

Vroeger

Het zou heel prachtig zijn als mij dit geboden werd op mijn oude dag. Ik zie het helemaal voor me, op mijn kamertje in gesprek met een verzorgende. Vertellen over vroeger, van hoe in mijn werkzame leven werd gewerkt: om twaalf uur warm eten, of je het nu wil of niet. Om 8.00u wassen, en in de avond zonder washand over je lijf het bed in. Zo laat dit en zo laat dat... .

 

Het zal fijn zijn dat wij als zorgverleners deze belevingsgerichte zorg gaan geven. Dit zou zeer zeker een verbetering van de kwaliteit van de zorg betekenen.

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  boudien

  Ik werk al een aantal jaren met belevingsgerichte zorg en vind het fantastisch om zo te werken en het KAN wel.

  Ik werk in kleinschalig wonen en je kan er heel veel mee bereiken, als je maar wilt en anders gaat denken, dan hoe je vroeger werkte. Het gaat vaak ook om kleine dingen. Denk maar eens bij je zelf na hoe jij benaderd zou willen worden.

 • no-profile-image

  Gericke

  Natuurlijk zijn er nog die menswaardige zorg willen verlenen. Helaas passen die dikwijls niet in de organisatie van een zorginstelling. Die goedwillende verzorgenden worden als het ware als een buitenbeentje afgeserveert of vertrekken zelf. Vandaag de dag is een instelling druk doende met protocollen en schaalvergroting. Jammer toch dat bv. de club van verpleegkundigen wel tevreden was met hetgeen Klink de komende jaren van plan is met de zorg.

  Hij bezuinigt niet maar gaat miljarden besparen op de uitvoering en daar merkt de client niets van zegt hij zonder blikken of blozen.

  Aan wiens kant staan die verpleegkundigen dan eigenlijk?? Ik stel vast dat ze vooral aan huin eigen kant staan. Als het aan dat niveau ligt verbetert er niets.

  Want miljarden besparen betekent dat je er niets bijkrijgt. Of denken die gestudeerden dat de bespaarde miljarden de zorg ten goed komen?

  Het systeem ZZP is een ordinaire bezuiniging zoals elke verandereing uit Den Haag al 30 jaar lang een bezuiniging betekent. Ik heb het nog niet anders geweten. Als je al gestudeerd hebt en daar ook nog prat op wilt gaan moet je vooral Klink naar de mond praten. Zit er misschien toch nog een salarisverhoging in ruil voor je mond te houden over de slechte zorg.

  Ik wacht vol belangstelling op reactrie de cum laude afgestudeerde Diaantje.

 • no-profile-image

  jos

  ik zou echt graag willen dat wij beolevings-gerichte zorg konden verlenen maar daar heb je de tijd niet voor zeker niet als het zzp ingevoerd gaat worden dat moet de bewoner betalen voor extra sociale zorg.

 • no-profile-image

  Danielle

  Er zijn ook een heleboel mensen die thuis geen dagstructuur meer hadden en daarom in een instelling zijn gaan wonen....

Of registreer je om te kunnen reageren.