Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cao-akkoord

Conny is niet extatisch over de nieuwe cao VVT.

Eindelijk is men eruit; er is een overeenkomst voor een nieuwe cao! De vraag nu is of er naar tevredenheid winst is behaald? Op het eerste gezicht lijkt het dat er voordeel is geboekt. Maar doorberekend is de conclusie dat het behaalde resultaat uitermate mager is te noemen.

 

Ouwelullendagen

Naar mijn idee is er geen echte vooruitgang van het bestaande cao. Het uiteindelijke behaalde valt  mij tegen. Er is wel een kleine winst te bespeuren in de stagevergoedingen. De huidige 55-plussers zullen hun leeftijdrechten behouden en de jongere werknemers zullen tijdens hun loopbaan uren moeten gaan opsparen om op een later tijdstip extra vrije dagen te kunnen opnemen. Dit geldt overigs niet alleen in de zorgsector maar in alle cao's.  De scholingsverplichtingen gaan in samenwerking met de OR een gestalte krijgen. 

 

Geen spectaculaire veranderingen

Met veel interesse heb ik de onderhandelingen gevolgd. Ik vind de nieuwe cao maar een zeer matig geheel. Ik snap best dat er in deze tijden van versobering geen spectaculaire veranderingen te verwachten valt. Ik had er toch wat meer van verwacht, temeer dat er een wens ligt om mensen te stimuleren om te kiezen voor een baan in de zorg. Maar ik vraag mij af of het nieuwe cao wel voldoende is om de mensen die in zorg werken, te behouden.

 

Hoge werkdruk

De tijd zal het leren. Ik wil niet zeggen dat het werken in de gezondheidszorg nu zo slecht betaald wordt. Maar ik weet wel dat het een verantwoordelijke baan is met een constante hoge werkdruk. En daar mag best wat tegenover staan.

 

Lees ook:

Gerelateerde tags

14 reacties

 • no-profile-image

  seilena

  @Isabel wat je schrijft is wel heel erg. En dat je ontslagen bent om dat je het hebt aangekaart is toch niet eerlijk.

  Nu je toch bent overgeplaatst kun je gewoon de naam van het huis noemen om te voorkomen dat dit zo doorgaat.

 • no-profile-image

  Gericke

  Ik heb vastgesteld dat de bezetting geen rekening houdt met ziekte en vakantie van medewerkers.

  Zijn er met vakantie, dan heb je minder handen om de zorg te doen. Idem dito bij ziekte. Doorgaans kan het met invalkrachten of oproepcontracten een beetje opgelost worden, maar ook dat doen ze nauwelijks want dat kost geld.

  De politiek had het hoog op met de invoering van de marktwerking. Volgens de kapitalistenbijbel zorgt de markt voor betere kwaliteit en lagere prijzen vanwege de concurrentie. Maar de marktpartijen kopen elkaar op of fuseren om juist de concurrentie uit te schakelen. Dus niets beter en goedkoper, maar slechter en duurder en minder concurrentie.

  Volgens dezelfde kapitalistenbijbel stijgt de prijs bij schaarste en daalt de prijs bij meer aanbod. Dus zou met dat principe de lonen vanzelf moeten stijgen totdat er weer voldoende aanbod van zorgwerkers is.Maar de politiek doet precies het tegenovergestelde. Regelt de prijs (lonen, budget, ZZP) en tegelijk de vraag.(schept schaarste)

  Enerzijds aanhanger zijn van de vrije marktwerking en anderzijds vooral de lonen onder de duim houden kan alleen in een Bananenrepubliek.

 • no-profile-image

  kanNIETdas

  wat washet koud he vorige weken...

  én wat doe je dan als je een patiente- bewoonster (afasie,verlamd) in bed aantreft met een zomerhemd en 1 miezerig laken met het sprei van instelling....dame was onderkoeld , was mega ziek ...

  INSTELLINGVINDTFAMILIELEDENEERDER IRRITANT DOOR FOUTEN DIEGEMELDWORDEN..DAT IS TOCH MEERDAN BELACHELIJK...

  ONDERTUSSEN GAIK DOORMETMIJN SCRIPTIE...EN HOOP DAT OGEN OPENGAAN....

 • no-profile-image

  Arjan Gelder

  Weer een bewijs dat de zorg verziekt is en dat iedereen elkaar de hand boven het hoofd houdt. Dit geldt vanuit de leiding richting de werkvloer en van zorginstellingen richting familie van cliënten. Uiteindelijk ligt de schuld bij de politiek, wat niet instaat is te zorgen voor een goed ouderenzorg beleid. Kamerbreed zit men er meer voor de kijkcijfers. Ook het nieuwe kabinet komt met plannen die mooi lijken, maar niet echt financiëel worden onderbouwd. Zolang de zorgzwaarte pakketten zorg dragen voor de financiering van zorginstellingen en de inkomens op de werkvloer niet serieus worden bijgesteld, zal het kommer en kwel blijven binnen de branche. De Partij Voor Gerechtigheid heeft duidelijk hervormende ideeën. Steun deze partij. Het roer moet echt om!!

 • no-profile-image

  Dochter mishandelde moeder

  @Isabel, noem even hier de naam van het tehuis, de naam van de persoon die je heeft overgeplaatst en welke patienten slechte zorg krijgen. Aan sfeermakerij heeft niemand iets en aan jouw zwijgen ook niet!

 • no-profile-image

  Nurse

  @Isabel: neem dar z.s.m. ontslag en ga elders werken! Verziekte sfeer, er zijn ook goede huizen te vinden.

 • no-profile-image

  Isabel

  Ik ben bij een vertrouwenspersoon geweest om aan te geven wat ik allemaal had gezien aan fouten in de zorg op de werkvloer. Veel medicatiefouten, catheters die er uitgetrokken werden door keihard bedhekken naar beneden te duwen, mensen zeker 12 uur lang geen eten en/of drinken te geven, bewoners die geslagen werden en een leidinggevende die zei er alleen maar 'voor het geld' te zijn.Er zou actie worden ondernomen...is gedaan; ik ben overgeplaatst en word door de leiding genegeerd. Mond houden dus.

 • no-profile-image

  Nurse

  @Josje: ik neem aan dat je half uur etens-pauze wat je nu dus bij de bewoners doorbrengt doorbetaald wordt, als je de arbeidstijdenwet er op na slaat zal je zien dat je een half uur ongestoord (dus zonder bewoners) en dus de afdeling moet kunnen verlaten, pauze hebt. heb je dit niet dan moet men doorbetalen. OR inschakelen is mijn advies! Tijdens de nacht moet iemand inderdaad je een half uur af komen lossen, anders moet men deze uren ook doorbetalen.

 • no-profile-image

  josje

  werk in een verpleeghuis op een gesloten afdeling kleinschalig wonen. Dus!!!! geen pauze meer en meeeten met de bewoners of helemaal niet kunnen eten, goed voor de gezondheid. Alles leuk en wel de werkdruk wordt steeds hoger en dan tot 67 jaar werken??kun je gelijk een bed reserveren.

 • no-profile-image

  Monty5

  's nachts pauze inhouden mag alleen als je ook werkelijk die pauze kunt nemen want als het je eigen tijd is mag je de afdeling of het huis verlaten, dat kan dus alleen als je vervangen wordt door iemand.

 • no-profile-image

  Anne

  Niet het loon is het grootste struikelblok in de zorg. De werkdruk is de hoog. De diensten centreren zich op de piekuren. Dat betekent dus je hele dienst rennen. Even tijd om een praatje te maken, de zorg te evalueren, de afdelingspost opruimen, kortom een lichtere klus, is er niet. Dit gebeurt in eigen tijd of het gebeurt niet. Jammer, want dit maakt de zorg juist zo leuk.

 • no-profile-image

  Carola

  160% hooguit op zondag;

  winkelpersoneel krijgt dan 200%..

  Zat.morgen geen ORT meer;

  wie wil er dan nog hard lopen en

  amper slok koffie kunnen drinken

  door de werkdruk ?

  Wie wil nog langer doorwerken als

  de eetpauzes half uur duren, je je

  pieper etc. niet kan overdragen DUS..bereikbaar moet blijven maar dit niet doorbetaald krijgt ??

 • no-profile-image

  mary welters

  Hoe willen jonge mensen nu gemotiveerd worden om in de zorg te gaan werken.............word hier erg verdrietig van en maak me zorgen hoe dit verder moet .

 • no-profile-image

  ellie

  slechte zaak. steeds minder vrij. steeds hogere werkdruk door minder vakantiedagen. ook op de uren \\\\\\\\\\\\\\\'snachts worden nu een pauze ingehouden.

  het wordt steeds zwaarder.

Of registreer je om te kunnen reageren.