Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Mijn stagiaires hebben geen goed beeld van zorg verlenen'

Conny merkt dat stagiaires die zij begeleidt geen goed beeld van zorg verlenen hebben.

Het begeleiden van leerlingen en stagiaires vind ik leuk om te doen. Het kost veel energie, maar als het goed gaat, krijg je er veel voor terug. De voldoening die het je geeft als werkbegeleider, wanneer een stageperiode goed afgerond wordt, is enorm groot.

Geen goed beeld

Ik bespeur de laatste tijd een verandering in de motivatie van de nieuwe stagiaires. Volgens mij is er een trend aan de gang. Wat mij namelijk opvalt bij met name jonge stagiaires, dat zij geen goed beeld hebben van wat het verlenen van zorg inhoudt. Ik vraag mij af of meer collega's dit ervaren. Er zijn nogal wat veranderingen geweest in het voortraject van opleidingen. Daarnaast zijn er telkens weer variaties in de scholingen zelf.

Jeugdzorg

Het is mij nu al een paar keer overkomen dat een stagiaire schrikt van de basale basiszorg. Sommige hebben bij het begin al een afkeer van het wassen van een cliënt. De terughoudendheid en het niet durven wassen, blijkt vaak een groot struikelblok. Bij doorvragen wordt dan duidelijk dat ze eigenlijk niet in de ouderenzorg willen werken. Ze willen bijvoorbeeld met kleine kinderen gaan werken of iets doen met jeugdzorg. Dan is het onderdeel ouderenzorg  nu niet hetgeen waar zij ‘iets', mee hebben. En dat maakt het natuurlijk wel lastig om je stageperiode gemotiveerd te doorlopen.

Wassen

Tijdens een gesprek met een van mijn stagiaires kwam naar voren dat het wassen op school op een pop toch wel heel wat anders was. En iemand helpen met de toiletgang vond ze nou niet bepaald leuk werk... Als na een aantal weken van proberen blijkt dat de afkeer blijft, dan lijkt mij dat er een andere route gekozen moet worden.

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Betty

  ik ben leerling 2e jaars en 56 jaar, ik ben trots op mijn begeleidster en weet en zie onder welke druk we in de zorg werken, heb respect voor al de begeleidsters en begeleiders, super dat jullie er zijn en dat mag ook wel eens gezegt worden, hoop als ik klaar ben ook iemand mag gaan begeleiden.

 • no-profile-image

  Jannet

  hallo Conny, ik zelf het de laatste tijd de ervaring dat de stagiere erg gemotiveerd moet worden. Jammer, momenteel begeleid ik een leerling die moeite heeft met de collega`s die boven haar staan als zijnde evvers. Heel energie vretend. Bovendien is ze 3de jaars dus er word wel wat van haar verwacht. maar het waarmaken doet ze niet maar verwacht wel dat ze de handelingen afgetekend krijgt zonder er iets voor te doen. Dit alles maakt het begeleiden niet leuk. Terwijl als men leergierig is het alleen maar prettig is.

 • no-profile-image

  jappe

  Hallo Conny, begeleiden van stagiaires kan leuk zijn en het kan ook wel eens de mist in gaan.

  Dat diegene die stage loopt bij jou het doet omdat haar zus en of tante in de zorg zitten bv.

  Momenteel mag ik een meisje begeleiden die alles wil leren in heel korte tijd. Erg leergierig dus.

  (tussen haakjes: Ik herken er mezelf een beetje in).

  Wat zo enorm leuk is aan stagiaires begeleiden: je blijft er zelf wakker bij.

  Je verdiept je weer in protocols.

  Gaat veel rustiger om met de zorgvrager.

  Praat weer meer met de client en geeft uitleg waar je mee bezig bent.

  Daar waar het anders soms snel, snel, snel gaat, als het ware TE snel.

  Neem je nu alle tijd. De stagiaire moet toch van jou het goede voorbeeld krijgen! Je blijft bij, verdiept je weer in de stof.

  Wat is er mooier dan dat jij ook een goede beoordeling krijgt als stagebegeleidster., al is het van de stagiaire. Zij vertrouwt je en gaat er van uit dat jij het goed doet.  Ik ben er van overtuigd dat je een prime begeleidster bent! en zou zeggen:

  "Ga zo door!!!!"

 • no-profile-image

  Jannie

  Het begeleiden van stagiaires vind ik erg leuk. Als er een stagiaire is die hele andere verwachtingen had, dan ga ik met haar in gesprek en eventueel ook met de praktijkbegeleidster. Als blijkt dat de stagiare niet voldoet omdat ze een andere richting wil, dan kan ze kiezen: er voor gaan of een andere plek zoeken. Het is aan haar om er een succes van te maken. Ik begin aan een stage periode met het idee dat iedereen een kans verdient.

 • no-profile-image

  linie

  Het begeleiden blijft leuk en boeiend.

  De energie die je erin steekt in de beginperiode hebben beide partijen naderhand profijt van.

  Het is toch geweldig dat je je kennis en ervaring over kan dragen. Bovendien blijf je zelf ook op de hoogte met de laatste ontwikkelingen. Een gezonde invulling van het team om leerlingen erbij te hebben. Je kan zoveel van elkaar leren, als je er maar voor openstaat.

 • no-profile-image

  Liesbeth van Gestel

  Inderdaad, ik heb net een stagière begeleidt die'iets' met kindjes wil gaan doen en een afkeer heeft van alles wat met ouderenzorg te maken heeft. Ze liep deze stage omdat het 'moest'. Haar inzet was zo laag dat ze helaas een negatieve beoordeling heeft gekregen. Jammer van alle energie die erin gestoken is door mijn collega's en mij.

 • no-profile-image

  Jolanda Roos

  De plaatsing van de studenten is niet altijd de wens van de student en dat vergt van beide kanten extra investeren. In een gespecialiseerd ziekenhuis zijn de bijzondere dingen ook het interessantst voor de student terwijl de basis van een verpleegkundige gelegd wordt in de dagelijkse basiszorg!!

 • no-profile-image

  Petra

  Een veel gehoorde reactie die op school hoorde tijdens mijn opleiding is ook "ik wist niet wat ik anders moest gaan leren"

 • no-profile-image

  marianne Klein

  hallo Conny,

  leuk om te lezen hoe je er over denkt, het is inderdaad zo dat veel leerlingen zich niet realiseren hoe veel werk er komt kijken bij de dagelijkse verzorging. zij schikken hiervan. en het leren wassen op school, kan wel realistischer. in het begin van de stage kost het veel tijd om ze te begeleiden.

  succes verder, groetjes Marianne Klein cvz Croonemate/ Markenheem Doetinchem

Of registreer je om te kunnen reageren.