Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bijstand

Mensen die van de bijstand leven worden misschien verplicht om als verzorgende te gaan werken. Conny zet haar vraagtekens hierbij.

In de Tweede Kamer is een voorstel gedaan. Het idee is om mensen die in de bijstand zitten, te binden aan een werkplicht. Het gaat over een groep van 300.000 personen die feitelijk al een sollicitatieplicht hebben. In het onderwijs, groenvoorziening en de zorg komt men handen te kort. Dit thema wekt uiteraard veel discussie op. Want het is zowel van de kant van de uitkeringsgerechtigde als van de doelgroep waar de verplichte te werk komt, een gevoelig onderwerp.

 

Gedegen screening

Persoonlijk vind ik het een goed plan, om mensen die uit zichzelf nuttig willen zijn, deze mogelijkheid te bieden. De ervaring leert dat deze groep meestal al als vrijwilliger werk verricht. Anders is het met mensen die geen binding hebben met ouderen. Als men dit plan in Den Haag werkelijk gaat uitvoeren met een verplicht karakter, hoop ik wel dat er een gedegen screening komt voordat ze bij verpleeghuizen en verzorgingshuizen ingedeeld wordt.

 

Koffie schenken 

Bij onze organisatie wordt er koffie geschonken door vrijwilligers. Onder hen zijn ook bijstandsgerechtigden. Het zijn gemotiveerde mensen welke heel nuttig werk doen. Het is niet alleen koffieschenken maar het praatje wat daarbij ontstaat, is voor vele bewoners een prettig moment van de dag.

 

Wandeling 

En er kan veel meer gedaan worden.  Denk bijvoorbeeld maar eens aan een wandelingetje. Of misschien even naar de markt.  Nu zullen veel collega's gaan roepen: ja, maar dat is eigenlijk ons werk! En dat is helemaal waar. Alleen zal het waarschijnlijk nooit lukken om binnen het budget, betaalde krachten een wandeling laten uitvoeren. En dus ga ik voor een win win-situatie. 

2 reacties

 • no-profile-image

  Ineke

  Het feit dat er dwang achter zit om in de zorg te gaan werken lijkt me een slecht uitgangspunt.

  Werken met zorgvragers doe je vaak vanuit een idealistische gedachte (hulp bieden aan een vaak kwetsbare groep) Wat als deze mensen afhaken, worden zij dan gekort op hun uitkering ?Wie moet deze mensen begeleiden ? De verzorgenden ? Het is moeilijk om van personeel een stapje extra te vragen wanneer hun enige motivatie behoud van uitkering is. De tijd zal leren of dit een goed plan is.

 • no-profile-image

  Mieke

  Zelf ben ik verzorgende en ik sta hier best positief tegenover. Wel denk ik dat je de mensen een gedegen screening moet afnemen, want niet iedereen heeft iets met de zorg. Het lijkt me heel zinvol om ze bevoorbeeld in te zetten bij het koffie schenken, helpen bij maaltijden eens samen naar de markt. Dan kunnen wij wel roepen dat wij dat ook doen, maar uit ervaring weet ik dat we onze handen vol hebben aan alleen al de zorg. Ik zou het echt als een aanvulling zien en wie weet vind men het leuk en kan er omscholing plaats vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.