Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kritisch kijken

Er is minder personeel en de zorgvraag is groter. Conny vraagt zich af hoe een onderzoek dan toch positief kan zijn.

Mijn collega´s en ik hebben de opdracht gekregen om kritisch te kijken naar de zorgvragen van de cliënten. Is er een automatisme in het leveren van de zorg, en wat kan de cliënt nog zelf? Nu is het zo dat we al zeer minimaal zorg leveren als je het vergelijkt met tien jaar geleden. Toen was de personele bezetting hoger en de zorgzwaarte van de tegenwoordige cliënten is alsmaar toegenomen.  Staat dit niet haaks op recente berichtgeving dat de kwaliteit aan het verbeteren is?

 

Rollator

Het werken met mensen van de dag, is eigenlijk niet in kaart te brengen. Want vandaag lopen ze nog zelfstandig met een rollator, de volgende dag moet je ze verplaatsen met een rolstoel. De afstemming tussen het leveren van zorg in combinatie met de zorgzwaarte pakketten, is afhankelijk aan de situatie van het moment.

 

Weegschaal

Ik vind het heel moeilijk om een hulpvraag van een cliënt op een weegschaal te leggen. Wij moeten dus eerst overwegen of hij of zij het niet zelf kan oplossen. Of misschien de familie van de cliënt. Uiteraard moet je als team op één lijn staan en proberen te voorkomen om willekeur toe te passen. En dat maakt het best lastig om zuiver objectief te beoordelen of je de hulpvraag beantwoordt.

 

Zakelijk versus verzorgen

Dus ben je tegenwoordig verplicht om je zakelijk op te stellen, wil je voldoen aan het kritisch kijken. En eerlijk gezegd is dat iets wat mij tegenstaat. Ik wil mij niet zakelijk opstellen tegenover mensen die in hun laatste levensfase zitten. Eigenlijk wil deze mensen alleen maar verzorgen, daar waar het kan.

 

Conny is niet de enige die haar vraagtekens bij het onderzoek zet: veel verzorgenden en verpleegkundigen hebben afwijzend gereageerd op het onderzoek.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  yep

  ik denk dat daar werkpaart gelijk in heeft

  lees voor al de 3 onderste regels van zn verhaal.

  en dan niet te bedenken wat dat kost al die onderzoeken,ik zou zelf zeggen geeft die kosten terug aan het personeel=dus meer handen aan bed noem maar op!!!

  en echt tijd hebben voor je zorgvragers.

  mvg yep

 • no-profile-image

  werkpaard

  Al die onderzoeken.

  Ze worden meestal van te voren aan gekondigt. Het management zorgt dan dat alles in orde is en dat er even extra personeel komt. Dan lijkt het wel fantastisch aan de buitenkant maar ondertussen dienen de verzorgers hun benen onder hun kont van daan telopen. Met pijn in hun hart moeten ze dingen los laten. Toch maar wat meer mesnen iets minder wassen? Of niet tot het wassen van alle mensen toe komen omdat je er een paar goed wilt verzorgen? Wat onderschat wordt is de tijd die je moet nemen om de rust te bewaren. Niet haasten dat werkt averchts.

  Of iemand met het eten helpen. Je bent er soms zomaar een 40 minuten mee bezig omdat men heel rustig moet eten.

  Achter een buro kan men het makkelijk op papier zetten. Draai onaangekondigt eens een week mee en hoor de reacties van de verzorgende. Dan krijg je een heel andere uitslag.

 • no-profile-image

  olaf wijman

  Inderdaad, heel veel vraagtekens bij dit onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.