Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Doodswens

Wat als je op je oude dag klaar bent met je leven? Dan heb je een probleem, constateert verzorgende Conny

Als je op je oude dag klaar bent met je leven, zoals dat zo mooi wordt geformuleerd, heb je een groot probleem. Tenminste, wanneer je een redelijk gezond lichaam hebt. Want alleen als er groot lijden is en als het overlijden op korte termijn is te verwachten, dan kun je in aanmerking komen voor euthanasie.

 

Psychiater

In de Volkskrant stond een verhaal over een bejaarde man die dood wilde. Niet omdat hij ernstig ziek was, nee, hij hield het voor gezien met het leven. Om zijn wens te verwezenlijken ging hij naar zijn huisarts. Deze vertelde de man dat hij hem niet kon helpen omdat hij anders volgens de wet een moord zou begaan. Hij stuurde hem wel door naar de psychiater. En deze besloot de man te laten opnemen op een gesloten afdeling van een instelling. Hij vond het zeer aannemelijk dat de man zichzelf van leven zou beroven. En daar zit de man nog steeds.

 

Euthanasie

De meningen over euthanasie zijn verdeeld, iedereen heeft ook recht op zijn mening. Het is heel goed dat er zeer terughoudend en zorgvuldig gehandeld moet worden. Maar om dan zo'n man op een gesloten afdeling te plaatsen, is wel heel wrang.

 

Zelfdoding

Dit geval staat niet op zichzelf. Het komt vaker voor dat gezonde oudere mensen een doodswens hebben. Ik heb dit verzoek van cliënten ook vaak tijdens een artsenvisite gehoord. Het is daarom heel goed dat de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, een campagne start om euthanasie bespreekbaar te maken voor mensen die geen levenswens meer hebben. Wellicht kan dit bijdragen dat gruwelijke manieren van zelfdoding niet meer nodig zijn.

 

 

Heb jij ook te maken met niet-terminale cliënten die niet meer verder willen? Deel je ervaringen met collega's via de reageer-knop hieronder.

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  lenie

  wie bepaald wat een ondraagbaar leiden en leven inhoud altijd een ander die totaal niet binnen in je ziel kan kijken die beslist dat jij geen einde mag en kan maken aan je leven die geestelijk niet meer te dragen is gestelijke pijn welk recht geeft je aan een ander die voor je beslist dat je dit niet mag doen omdat dit tegen de maatschapij druist dit is ondragelijk leiden

 • no-profile-image

  margareth

  ik kom het regelmatig tegen dat bewoners niet meer willen leven, sommige hebben de moed om niets meer te eten en te drinken en zo een einde aan hun leven maken, wij respecteren dat en doen er alles aan om het die bewoner zo pijnloos mogelijk te laten sterven. het is jammer dat er voor sommige gevallen geen pil is om iemand te laten sterven. ik ken een bewoner die was honderd jaar en zei iedere avond oh ik hoop dat ik morgen niet meer wakker word, en iedere ochtend dat hij wakker werd zei hij ah ik ben weer wakker geworden, dit vond ik zo erg om iedere dag te horen dat ik dacht ik hoop dat je snel gaat en inderdaad werd hij gelukkig op een ochtend niet meer wakker. Soms als een bewoner al lange tijd aangeeft niet meer te willen leven dan mag er voor mij een pil zijn die ze in kunnen nemen.

 • no-profile-image

  anoniem

  Ook ik ben klaar met het leven. Ben begin 70...aktief...redelijk gezond maar geen familie...geen kinderen...heb werkelijk niemand...Woon in een dorp dat zeer gesloten is...Zou er zo graag uit willen stappen maar wordt je gevonden dan wordt je opgesloten in een inrichting. Dat is niet wat ik wil. Mijn echtgenoot is overleden....sedertdien heeft het leven geen zin meer. Ben erg vereenzaamd ofschoon het lijkt alsof ik het heel druk heb.....ik doe alsof..Heb een behandelverbod en mijn gemachtigde respecteert dat. Heb ook gedacht aan uithondering maar als het mislukt dan kunnen er hele nare zaken achterblijven waardoor je invalide wordt. Niet drinken is de enige optie,...maar ben bang dat ik dit niet volhoudt, Heb de doodswens altijd al gehad...Was nog maar een kind toen ik al "weg"wilde.

 • no-profile-image

  Ikke

  Ik zie inderdaad wel mensen om me heen die door uiteenlopende redenen klaar zijn met het leven. En dat kan ik respecteren. Maar bij euthanasie vraag je niet zo zeer om het lot in eigen hand te mogen hebben als dat je aan een ander vraagt om het voor je uit te voeren. Daarom blijft het moeilijk. Wat als het een tijdelijke dip is, omdat je iemand bent verloren of een depressie hebt? Soms kom ik ook ouderen tegen met een doodwens omdat zij anderen niet tot last willen zijn. Dat heeft volgens mij meer met onze huidige maatschappij te maken dan met klaar zijn met het leven. Ik zou niet graag in de schoenen willen staan van iemand die moet beslissen of hij of zij aan een euthanasieverzoek moet meewerken van iemand die lichamelijk nog (redelijk) gezond is.

 • no-profile-image

  Anna

  Ja het is zeker 'n goede zaak om naar de oorzaak/vraag om euthanasie te kijken, maar ik hoor van veel mensen dat ze hun oude dag anders hadden voorgesteld. Ze zijn het leven moe, hebben alles/veel meegemaakt, er zijn geen uitdagingen meer, ze zijn gewoon op. Ik vind dat we deze mensen serieus moeten nemen. Ze wachten op de dood, soms heeeel lang, zien dat als 'n verademing, eindelijk rust.

  Het is zeker zeer belangrijk er zeer zorgvuldig mee om te gaan, maar als iemand er voor kiest, waarom dan niet. Mensen geven ook wel aan, al die medicijnen zijn mooi uitgevonden, we zijn er nog wel, maar nemen niet meer deel, we worden kunstmatig in leven gehouden en waarom?

  Gelukkig zijn er heel veel mensen die wel kunnen genieten tot op de laatste dag, dat is echter niet voor iedereen weggelegd.

 • no-profile-image

  Yvonne

  Is het niet zo dat er eens dieper gekeken moet worden. Waarom hebben ze deze wens, vaak is het eenzaamheid of het niet kunnen accepteren van verlies van geliefde of baan. Zouden we niet eerst een verder moeten kijken waarom iemand zich van het leven wil beroven voordat we ze middelen toereiken???

 • no-profile-image

  annoniem

  ik vind dat we met z'n alle begrip moeten hebben aan deze probleem. want we weten het zelf niet hoe moeilijk ze zelf al hebben, met het gedachten rond dwalen hoe je zelf het eind aan hun leven gaat maken. dus ik denk dat een Euthanasie is de beste oplossing voor mensen die echt niet meer verder wil leven. liver een waardige euthanasie dan van een hoge gebouw of voor de trein gooien.

 • no-profile-image

  Jos

  Hoop dat er een oplossing wordt bedacht voor dit grote probleem. Er zijn veel trieste verhalen over dit gevoelige onderwerp bekend. Ik heb pas nog iemand gesproken die een client in de thuissituatie trof in bed met een plasticzak om haar hoofd gewikkeld. Vreselijk als je in je werk zoiets tegenkomt. Maar nog erger voor de vrouw en haar kinderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.