Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cao

Conny is erg benieuwd naar de uitkomsten van de cao-onderhandelingen.

Het gevecht is weer begonnen. Op 24 maart onderhandelden de bonden voor de derde keer over de Cao VVT 2010. De werkgevers (Actiz) hebben een aantal eisen neergelegd waarvan drie onderdelen in het oog springen.

 

55+

Zij willen de leeftijdsdagen en de 55+ vrijstelling van de nachtdiensten schrappen. Daarnaast staat de toeslag van onregelmatige diensten onder druk. Het geld wat hiermee vrijkomt willen de werkgevers steken in ontwikkeling van de werknemers. Zo worden zij sterker op de arbeidsmarkt, wordt gesuggereerd. De bonden vinden juist dat de instellingen dit moeten bekostigen uit het scholingsbudget.

 

Verschil VVT

De leeftijdsdagen willen de bonden omzetten naar een 35 uur per werknemer per jaar. Deze regeling is ook al toegepast in de cao's  van andere zorgsectoren. Ook de toeslagen van onregelmatige diensten is een lastig pakket. Er zit namelijk nog steeds een verschil in de V&V en de T. Maar daar lijkt nu een overeenstemming te zijn gekomen want per 1 januari 2012 zal dit geharmoniseerd zijn op het niveau van V&V. Op 1 april is de vierde onderhandeling gepland.

 

Roosters

Ik ben heel benieuwd wat er uiteindelijk de uitkomsten zullen zijn. Het zal beslist geen vetpot worden, vrees ik. Maar het zou al fijn zijn als de werknemers invloed krijgen op de roosters. Al was het alleen al op de uitvoering van de lengte van de diensten. Het zou heel fijn zijn als iedereen regelmaat kreeg in zijn werkmomenten met een goede afstemming tussen kleine en grote contracten.

 

Lees ook:

21 reacties

 • no-profile-image

  Marjolein

  Als je een goede CAO wilt zullen we er eerst met elkaar voor moeten zorgen dat er positief over het verpleeg en verzorgingshuis wordt gesproken en dat er niet telkens zulke wantoestanden gemeld hoeven te worden. Werk met je hart, dan komt de waardering in welke vorm dan ook vanzelf wel!

 • no-profile-image

  laura

  Belachelijk dat ze aan ons salaris willen komen, dat ze dan zelf wat inleveren. Ze zitten zelf met hun krent de ganze dag op hun stoel, de luilakken.

  Als ze aan ons salaris komen moeten ze niet verwachten dat ik dan verschillende diensten ga werken. Dan zoek ik wel ander werk!!!!

 • no-profile-image

  Vicky

  Beste mensen, dit is een gevolg van marktwerking.

  De VVD gaat hier op door en vult verder de zakken. Zelf kopen die zich in.

  Niet mee eens, ga bij buurtzorg werken. korte lijnen en geen hoge piefs boven je.

  Jij (en onderwijs) begint met 1500 euro een gezin te onderhouden een ander sector met 2200 euro schoon.

 • no-profile-image

  Hetty

  ik vind dat we gewoon 2 dagen de boel neer moeten gooien!! het is wel dat clienten de dupe er van worden maar als we het niet doen dan wordt het niks met het CAO.

  en de ORT eraf?? dan kun je nog beter in de supermarkt werken!!!!

 • no-profile-image

  mia

  Het is een bekend argument. De patient of bewoner wordt de dupe van een werkonderbreking of staking. Maar mijn mening is zo: als wij in het verleden 1 keer met kracht hadden gestaakt en iedereen hadden laten zien dat het ons menens was, dat er met ons niet te sollen valt, dan hadden we nu niet steeds hoeven soebatten over onze positie en een grijpstuiver meer salaris. Maar blijkbaar valt er met ons te sollen. We blijven toch wel werken want we vinden het zo zielig voor onze bewoners als ze even geen zorg krijgen. Als we niet knokken zal er nooit iets veranderen en juist door onze eigen opstelling gaat ons mooie beroep achteruit en is er geen animo meer om in de zorg te werken. Is dat niet stom van ons? DUS: ga aktie voeren! Voor je werk, je salaris, de toekomstige leerlingen EN de mensen waarvoor je zorgt!

 • no-profile-image

  anne

  2 dagen de boel plat..de mensen worden daar de dupe van!!!het zou misschien helpen,maar dan moet je het wel op een andere manier aanpakken

  want de bellen voor hulp gaan toch,en vaak komt de famillie maar 1xp.w,of nog niet eens,natuurlijk niet bij iedereen,dus hulp kun je vanuit die hoek niet verwachten!

  op een andere manier staken,maar niet de mensen 2 dagen de dupe laten worden

 • no-profile-image

  ton

  2 dagen de boel plat,en we hebben een fatsoenlijke CAO, en het respekt van de politiek, onze werkgevers, en onze klanten.

  laat zien waar we voor staan, nl. goede zorg en een goede CAO.

  En laten wij de bonden vertellen wat we willen, en niet omgekeerd

 • no-profile-image

  Wim

  Voor de meeste vrouwen is het werk in de zorg een leuke bijverdienste en geen hoofdinkomen. Onder het mom van och wat is het werk in de zorg toch leuk....! En als er al actie tegen de bezuinigingen komt zijn het vaak van die onzinnige ludieke acties waar je totaal niet mee opschiet. Waar de regering hartelijk om schaterlacht !!!! Wat dan ? Drie weken geen zorg leveren en de familie of vrienden het laten doen. Misschien worden ze dan wakker bij de regering ?! Veel reageren dan als volgt....maar dat kan toch niet het gaat wel om mensen hoor ! Nou dus daarom zal er ook nooit iets veranderen, ze kunnen lekker doorbezuinigen.

 • no-profile-image

  Dorien

  Ronduit SCHANDALIG.Hoe krijgen ze het bedacht.Ben benieuwd hoeveel mensen er over een jaar nog in de zorg werken als deze onzin zo doorgaat!!!

 • no-profile-image

  gina

  Het is te gek voor woorden al die hoge pieten zeggen wel even dat er steeds op de werkvloer bezuinigt moet worden, ze vergeten dat je met mensen werkt die aandacht en liefde nodig hebben,zeker als ze verdriet hebben maar tegenwoordig willen ze dat je belevingsgericht werkt zonder personeel het liefst.Nou en als ze de onregelmatigheidstoeslagen eraf halen,wil er geen mens meer in de zorg,het is altijd hard werken,je rug gaat eraan,er wordt altijd van hogerhand bezuinigt en vertelt dat het beter moet.Laten alle mensen achter het bureau ieder een dag in de week meedraaien op de werkvloer!!!

 • no-profile-image

  V

  Zelf ben ik ook 55 en gelukkig bijna nooit ziek geweest,2 weken terug ben ik geschrokken hoe ziek ik een paar dagen was en alleen maar geslapen heb zo ook een collega van 60,nooit ziek en nu gevloert,het maakt me ongerust hoe het moet in de zorg er wordt op de mensen die er nu nog wereken met hart en ziel roof bouw op hun lijf gepleegd en het lijkt ero[p dat het niet gezien word door het kader.De leeftijd uren lever ik graag in maar alleen als er weer meer handen aan het bed komen!

 • no-profile-image

  Nanny

  Laat de bezuinigen eerst die bureuacraten maar eens treffen. Zij zitten achter hun bureau een vorstelijk salaris op te strijken maar op de werkvloer is de druk hoog en het werk zwaar. Blijf van die salarissen af.

 • no-profile-image

  Monty5

  Als dat gebeurd, dan stop ik na 40 jaar in de zorg gewerkt te hebben met werken. Jammer maar helaas, jongeren zijn moeilijk te krijgen omdat er slechte arbeidsvoorwaarden zijn tov een baan in het bedrijfsleven en weinig fulltime banen en de ouderen stoppen omdat het te zwaar wordt, wie doet het werk dan, de mensen van de actiz zelf????

 • no-profile-image

  jennifer

  Degene die achter hun bureautje zitten, zorgen voor de regeltjes waar wij ons aan moeten houden, en dénken vaak te weten/zien wat er op de werkvloer speelt.

  Het gaat een harde dobber worden met de bezuinigingen denk ik.

  Geef de zorg gewoon weer terug aan de professionele zorgverleners op de werkvloer, en de overbodige "bovenlagen"daar kan flink op bezuinigd worden!! Zéker op luxe bonussen en extreem hoge salarissen!

 • no-profile-image

  Hermien

  hoe kun je nu achter een bureau zien wat erin de praktijk gebeurd in de zorg? ten 2e als ik nu voor een beroep moest kiezen dmv alle veranderingen die zich in de zorg hebben voorgedaan aan bezuinigingen vooral invoering van zorgzwaarte pakketten(zzp). zul je het voor "nieuwe" in het beroep zorg & welzijn wel aantrekkelijk moeten houden. door de onregelmatigheidstoeslag eraf te willen halen maak je het beroep veel minder aantrekkelijk. het is een lichamelijk, geestelijk, sociaal een zwaar beroep. ten 2e de 55+ers vrijstelling van nachtdienst laten opgegeven. kan meededelen dat meerdere personen die nu in de zorg werken vanaf hun 55e die voorheen met alle plezier juist nachtdiensten wouden werken er nu moeite mee krijgen. dus nog 1 ding als dit afgeschaft om niet meer in de zorg te willen werken of niet te gaan werken!!!

 • no-profile-image

  jennifer

  En degene die met hun hoge functie achter een bureau zitten, houden graag hun oogkleppen op.

  Zitten achter hun bureau te bedenken hoe ze hun salaris weer wat op kunnen krikken, (bv door onze ORT !)

 • no-profile-image

  anky

  Vaak worden zulke onderhandelingen gedaan door mensen die achter het bureau zitten, Het zou veel tijd en energie besparen (hoe veel kosten de uren onderhandelen wel niet!!!!!) als deze mensen een dag mee zouden lopen in de zorg, en vanuit dat gezichtpunt onderhandelen. Het is maar een idee!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Sas

  En nu juist die ORT maakt dat we nog enigszins een acceptabel salaris hebben. Dus of het basissalaris flink omhoog en anders afblijven van de ORT! En laten we zuinig zijn op het oudere personeel, we hebben ze hard nodig, ervaring en pure mankracht. Er is nl geen geld voor meer personeel dit even voor de mensen aan de onderhandelingstafel die dat waarschijnlijk niet snappen of willen zien

 • no-profile-image

  Marianne

  We moeten veel meer van ons laten horen! Maar helaas, na een dag werken zijn we te moe om nog van alles en nog wat te ondernemen en op onze vrije dag(en) moeten we echt bijtanken! Dus...zorg dat het aantrekkelijker wordt om in de zorg te werken!

 • no-profile-image

  Cristine

  Het enige aantrekkelijke van het salaris in de zorg is de onregelmatigheidstoeslag.

  Heel, heel erg dom om hier aan te tornen!

 • no-profile-image

  jose

  ja ja het zou eens soepel gaan die onderhandelingen!en weer bezuiningen op de werkvloer en wel bij de mensen die vaak zo veel ervaring hebben!wij werken tot we erbij neervallen krantekoppen vol met de problememn in de zorg!altijd te weinig handen aan het bed en nu weer de 55+ .ik werk zelf als evv op kleinschalig wonen bij pg-bewoners nu als ik werk dan heb ik er ook een hele huishouding bij en de bewoners verzorgen bezig houden en ook daar de bezuinginen op de werkvloer! bij ziekte vakantieperiode doen we het werk van 2 verzorgende in dezelfde tijd!zorg ervoor dat de zorg leuk blijft om daar in te werken stop met die bezuinigingen koesterd de verzorgende die dit werk nog blijven doen!!!!want soms is het echt niet meer leuk om als verzorgende te werken hoor het is zwaar je werkt alleen je hebt er een huishouding in je dienst erbij.waar blijft onze beloning nou voor dit zware werk??????

  de 55+ hebben die extra-uren gewoon nodig om bij te tanken want op je werk word er echt geen rekenschap mee gehouden wat je leeftijd is maar de ervvaring die ze hebben daar kan nog vele van leren dus zorg er dan voor dat ze ook in de zorg blijven!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.