Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorgen over zorg

Berichten over fikse bezuini- gingen maken veel cliënten onzeker. 'Hoe moet ik nu verder', vraagt een bewoner overstuur aan verzorgende Conny.

Afgelopen week kwam mevrouw Willemse ietwat overstuur naar mij toe. Of ik even een moment voor een gesprekje had. Op dat moment had ik absoluut geen tijd maar beloofde haar dat ik die dag nog met haar om tafel zou gaan zitten.

 

Eigen bijdrage 

Toen ik eenmaal tegenover haar zat in haar overvolle maar gezellige kamer brak ze los. ‘Hoe moet ik nu verder met mijn leven', vroeg ze met een snik in haar stem. Ik begreep haar vraag niet helemaal en vroeg om verduidelijking. ‘Nou,  iedere keer dat ik de dokter nodig heb, moet ik dus vijf euro betalen. En de eigen bijdrage gaat naar bijna achthonderd euro...', even bleef het stil en toen barstte ze in snikken uit.

 

Dooddoener 

Bij het zien van haar verdriet kreeg ik een brok in mijn keel.  ‘Ik kan dat niet betalen, laat mij maar doodgaan. Zo wil ik niet verder met mijn leven! Heb altijd hard gewerkt en nooit mijn hand hoeven ophouden.' Ze werd rood van boosheid en sloeg met haar hand op tafel. Ondertussen probeerde ik haar gerust te stellen. ‘Ach', probeerde ik, ‘het zal wel niet zo'n vaart gaan lopen,' en nog een ander dooddoener zoals, ‘de soep wordt niet zo warm gegeten als hij wordt opgediend.'

 

Onrust

Het is een onzekere tijd, zeker voor mensen in een kwetsbare positie zoals de ouderen onder ons. Laten we ons ervan bewust zijn dat er veel onrust ontstaat bij berichten over bezuinigingen in de zorg en de gevolgen daarvan.

 

Merk jij ook dat cliënten bezorgd zijn om de bezuinigingen? Laat je reactie hieronder achter!

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  klokkeluidster

  het zou dus heel prettig gevonden moeten worden als de familie (meestal dezelfde persoon)meerdere keren op een dag lekker komt vertroetelen/wandelen/schoonmaken/en het moet niet als vervelend gezien worden door collega's,deze zullen het niet prettig vinden als ze op de vingers gekeken worden .respect en medeleven zou op zijn plaats zijn.wij zorgen maar het blijft hun ouder,wat zou u zelf willen in zo'n situatie..?

 • no-profile-image

  alie de haan

  Ook voor ons verzorgenden wordt het een onzekere tijd.

  Ze hebben ons niet meer zo nodig sinds buurtzorg in optocht is.

  Niet alleen de clienten maar de hele zorg is in rep en roer.

  Zal me niet verbazen als het ooit bij wmg komt

 • no-profile-image

  Nurse

  De onrust ontstaat vooral doordat men niet precies meer de waarde van geld in kan schatten. Ook omdat men het vergelijkt met alle prijzen van vroeger. Mensen hebben geen idee hoe duur zorg is.

 • no-profile-image

  Vicky

  Ja merk dit zelfs aan mijn ouders. Pa 83 kwakkelig zegt dat de huisarts zegt: ach 83

  man, je bent te zwaar. En je hebt al med. kan je niet meer geven!

  Hoe artsen dus ook met ouderen omgaan!! Ze vergeten zeker dat ze ook zelf oud worden.

  Nemen soms niet eens moeite bloed te prikken op allerlei waardes, die in belang zouden zijn bij al die medicatie en dan de medicijnen eens te bezien.

  Pijnstiller hier, maagzuurremmer daar.

  Men geeft wat voor de symptonen maar de oorzaak daar let men niet op.  Werk zelf in de zorg(invalpool). Ook daar hoor je meer... laat mij maar doodgaan.

  Wij zijn mensen van vlees en bloed, met gevoelens. Hebben voor clienten veel te weinig tijd om hier op in te gaan! Dit kun je niet met een dooddoener afdoen.

  Familie is druk...Ook in deze maatschappij de werkvloeren opgejaagd. Geen tijd.

  Zusters, sorry mevr. probeer hier straks op terug te komen... maar er komt iets tussen en wordt vergeten. En jij als oudje blijft er mee zitten.

  Vrijwilligers zie je in verpleeghuizen enkel leuke groepsdingen doen. Individueel zal dus familie een lieve vrijwilligster moeten gaan zoeken omdat zij zo druk zijn met een baan. als dat lukt is er een stukje aandacht.

  Hoop dat ook families dit lezen en eens wat meer zorg zouden hebben voor hun moeder/vader. Een kast ruimen.. elastiek in een broekje doen, een knoop...rekbare kleding...

  bril van pa recht laten zetten hij valt nl steeds... lopen die schoenen nog goed...Dit zijn allemaal dingen die een verzorgster niet mag doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.