Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cao, vervolg

Verzorgende is een eervol beroep, maar als de nieuwe cao een verslechtering betekent, zullen veel collega's bedanken voor de eer, volgens Conny.

Op 19 mei was er weer een bijeenkomst georganiseerd door de vakbonden. Uit verschillende hoeken van het land kwamen verzorgenden en verpleegkundigen naar Nieuwegein. De bedoeling was om hierbij kracht te zetten voor een nieuwe ronde van onderhandelingen na het in het voorjaar vastgelopen cao-overleg. De actie is ook bedoeld als startsein voor vervolgacties in de VVT-sector, die zullen plaatsvinden als de werkgevers vast blijven houden aan de nullijn en verdere negatieve consequenties voor het zorgpersoneel in de nieuwe cao.

 

Belangen

In een eerdere blog over deze kwestie schreef ik dat ik zeer benieuwd was naar de uiteindelijke uitkomsten van de onderhandelingen. Maar waar ik al een beetje bang voor was, komt nu naar voren: men kan niet op één lijn komen. De wederzijdse belangen liggen te ver uiteen, zo blijkt.

 

Eer

De vraag is nu: gaat er een nieuwe cao komen die voor ons collega's interessant is? Want laten we wel wezen, het zijn de arbeidsvoorwaarden die mede uitmaken of het werken in de zorg aantrekkelijk is en blijft. En daar zit nu net de kneep, denk ik. Want als er geen verbetering te verwachten is, en de tendens naar beneden wordt bijgesteld, vrees ik dat zowel aankomende collega's als de zittende collega's bedanken voor de eer om in de zorg te werken.

 

Geen oplossing

Dat wij moeten bezuinigen en dat de zorg zwaarder gaat worden, is voor iedereen duidelijk. Maar moeten degenen die aan het primaire proces staan dit dan opvangen? Nee, ik denk dat dit niet de oplossing is!

 

Ben jij bereid om het administratieve werk neer te leggen voor een betere cao? Laat het weten op onze poll!  

 

Lees ook:

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  elsje pieterse

  ik ben volstrekt eens met jullie. ik werk ook jaren in de zorg en raak gefrusteerd van het kabinet die geen kaas hebben gegeten wat er al jaren gaande is in de zorg. Het verslechteren van de nieuwe cao, zal opleveren dat in de toekomst weinig jongeren voor ons vak zullen kiezen. De zorg is een mooi beroep, die helaas onaantrekkelijk wordt gemaakt door de regering. Ik ben trots op hetgeen waar ik goed in ben.

 • no-profile-image

  tobi

  de bezuinigingen in de zorg en het CAO zorgen ervoor dat ons mooie beroep minder aangenaam wordt.. te hard/teveel werken, en daarvoor ook nog niet beloond worden.

  het is echt in de meeste gevallen niet meer vol te houden/personeel is vaak overbelast en kan de zorgvrager niet geven hetgeen nodig is. dit brengt erg veel onvrede/met als gevolg - overbelaste zorgverleners en zorgverleners die helaas een ander beroep kiezen..

  Een hele slechte zaak.

  Daarom gaan wij hier wat aan doen/ oa kenbaar maken aan iedereen in nederland en de regering duidelijk maken dat dit zo niet door kan gaan.

  kijk voor meer info op http://zorgtekorten.hyves.nl ..SAMEN STAAN WE STERK!!!

 • no-profile-image

  Floor

  Het gaat helemaal fout als men vast blijft houden aan de verslechtering van de nieuwe cao! Ik hoop dat iedereen die in de zorg werkt nu zeker van zich laat horen!!

Of registreer je om te kunnen reageren.