Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Lachen

Verzorgende Conny merkt dat ze al heel lang niet meer gelachen heeft op de werkvloer...

Het is al een poos geleden dat ik echt gelachen heb op mijn werk. En dat mis ik toch wel. Want als ik lach is het voor mij een bewijs dat het lekker gaat op de werkvloer. Helaas is dat een zeldzaam gegeven tegenwoordig op onze afdeling. Mede door de hoge werkdruk en het hectisch heen en weer gevlieg ben je vaak niet in de stemming om te lachen.

 

Gevoel voor humor

Ik ben van nature een persoon die een groot gevoel voor humor heeft, maar er moeten dan wel dingen zijn om de humor van in te zien. Dat lachen gezond is, is bij iedereen wel bekend. Het draagt bij aan een goede gezondheid. Maar dat het net zo gezond is als joggen, dat wist ik niet.

 

Lachen is gezond

In een artikel op  Scientias.nl claimen wetenschappers nogal wat voordelen. Zo zouden een hoge bloeddruk en te hoog gehalte aan slechte cholesterol flink dalen. Ook de kans op diabetes en hartziektes wordt gereduceerd. Zo worden nog een aantal voordelen benoemd. Het voordeel van lachen is dat zelfs mensen op een hoge leeftijd dit moeiteloos kunnen. Je hoeft namelijk geen topconditie te hebben. Een half uur lekker lachen, maakt een mens stuk fitter en wekt de eetlust op.

 

Teamoverleg

Dit zijn allemaal mooie bijkomstigheden om aan te denken als wij aan het werk zijn. Omdat dit ook belangrijk is voor de cliënten, zou het het mooiste zijn om met elkaar te lachen. Zo snijdt het mes aan beide kanten. Ik ga in het aankomende teamoverleg eens peilen wat de collega's ervan vinden. Wie weet wat ervan kan komen...

12 reacties

 • no-profile-image

  jennifer

  Werken met Hoofd,Hart,Handen, en...inderdaad HUMOR!

  Ik houd er ook van om lekker te lachen, en dat zal ook zo blijven! Werk in de thuiszorg, en heb daar ook wel ruimte voor,of anders maak ik die ruimte daarvoor.

 • no-profile-image

  Anita

  Ik werk in de thuiszorg en elke dag lach ik wel met een cliënt of met meerdere cliënten. Ik werk ondanks dat de werkdruk de laatste 5 jaar wel hoger is geworden met veel plezier. Het is wel zo dat ik mijn collega's minder zie doordat de planning op de telefoon staat. Wel hebben we nog elke 2 á 3 weken overleg. Verder gaan we als team regelmatig samen lunchen, een avondje uit naar de film of bowlen of zo (soms gecombineerd met een vergadering) en en ander team neemt dan onze cliënten over. dit is natuurlijk wel in eigen tijd en op eigen kosten. Plezier hebben met je collega's daar moet je wel wat voor doen maar het is het wel waard want daardoor krijg je een leuke teamsfeer. Natuurlijk hebben we ook wel 1 á 2 keer per jaar een activiteit die door de organisatie betaald wordt voor alle 5 teams in mijn werkplaats. Al met al heb ik en ook mijn collega's wel plezier op het werk en met elkaar.

 • no-profile-image

  noudje

  nou nou wat een naargeestige berichten, ik lach me iedere dag te pletter, ik werk al 35 jaar in de zorg en iedere dag zie ik weer "nieuwe ontwikkelingen" en nieuwe geleerden die alle problemen in de zorgsector moeten oplossen.

  Laat me (niet) lachen ! Geloof in jezelf en gewoon blijven lachen samen met je bewoners en collega's

  dan houd je dit werk 't langste vol.

 • no-profile-image

  carla

  ik werk in de thuiszorg...........

  en ik lach wel met mijn zorgvragers

  neem wel de tijd.............dan maar wat uitlopen

  tenslotte een dag niet gelachen is een dag niet geleefd................

  en als dit niet meer mogelijk is alles op de minuut af moet dan stop ik direct met werken in de zorg ga ik wel op de markt staan ..........

 • no-profile-image

  Nurse

  Kom op zeg: de zorg is toch niet alleen maar klaagzang en serieus zijn? Er is toch nog heus wel tijd voor lachen, 1-aprilgrappen en humor!! Ik denk dat je vaker lacht op je werk dan je denkt.

 • no-profile-image

  gerda

  Ik zal je vertellen dat wij heel veel lachen op het werk, met collega's en de bewoners...het is dus wel mogelijk!!

 • no-profile-image

  jennifer

  Humor is een zéér belangrijke interventie in de zorg, vaak wordt dit helaas onderschat.

  Ten eerste: gezonde gemotiveerde werknemers stimuleren ook de gezondheid van cliënten. Humor stimuleert aanmaak endorfinen, wat er voor kan zorgen dat cliënten minder pijn hebben, en daardoor ook mogelijk soms minder pijnstillers nodig hebben. Humor levert ook een bijdrage aan het verminderen van ziekteverzuim. Humor moet niet iets verplichts worden, dat werkt niet, maar wel gestimuleert!!!!!!

  Kortzichtigheid in de zorg is slecht, humor daar waar het kan m.b.t situatie is gezond!!

 • no-profile-image

  Jose

  Doordat het werken in de zorg zelden leuk is, kan er ook niet veel gelachen worden. Daarom ben ik op zoek naar ander werk. Ik vind het jammer dat het te zwaar is geworden voor mij. Ik hoop dat als ik zelf oud ben en versleten er nog mensen zijn dit dit werk kunnen volhouden!

 • no-profile-image

  micky

  tot zo'n 4 jaar gelden waren wij 1 groep, we zagen elkaar een paar keer per week op kantoor als we kwamen pauzeren. Nu na al die bezuinigingen is dit verleden tijd. ,,Ons,, kantoor is nu het kantoor van de planners uit de regio geworden. Plaats om je boterham te eten is er niet meer. Je kan nergens een kamertje vinden waar je even overleg kan houden.

  Als er meer dan 3 collega's binnen zijn ( van de 62 ) wordt je al verzocht om stil te zijn omdat ze anders de telefoon niet horen. Het gevolg hiervan wordt steeds duidelijker, de colegialiteit verdwijnt, je ziet elkaar steeds minder, vlg onze manager kan je dan je collega bellen, maar zorg dat je NIET boven je beltegoed uit komt. Dus er wordt steeds minder een collagea gebeld, en nu met de planning via de IO op je telefoon weet je ook al niet meer welke collega er aan het werk is. Dus laat maar zitten dat telefoontje, ook al zit je ergens mee wat je net bij een cliënt hebt meegemaakt. Zoek het zelf maar uit! Eet je brood maar buiten op het stoepje op. Triest.

 • no-profile-image

  Brenda

  Jammer genoeg kan ik niet anders dan mij aansluiten bij zorgcoordinator. Bij ons is het niet veel anders. Ik vraag me af hoelang wij het nog gaan volhouden met elkaar. Ik begrijp ook niet dat de directeur bij ons het niet in de gaten heeft. Lang geleden hadden wij een heel hechte band als team. Nu is het komen en gaan van collega's. En het lijkt wel dat er geen humor meer is, heel soms heb ik nog wel eens pret tijdens mijn werk.

 • no-profile-image

  zorgcoordinator

  dit komt me zo bekend voor, ook wij lachen niet meer zoveel, er rollen soms zelfs tranen. Dit omdat we de zorg met zo weinig personeel te zwaar gaan vinden, en onze bewoners vaak te kort moeten doen. Waar moet dit naartoe in ons "rijke"kikkerlandje?

 • no-profile-image

  tobi

  teamoverleg

  die zijn dus bij ons geminimaliseerd;terwijl elkaar al zo weinig zien of kunnen spreken ; omdat wij bij zorg aan huis werken.(thuiszorg)

  voor full-timers nog 6 x per jaar en voor part-timers 3 x per jaar.

  dus ik zie/spreek mijn collega's 3 x per jaar

  en af en toe op het zorgcentrum;waar we dus ookal zo weinig mogelijk zijn.

  want de planning staat in onze I.O. telefoon en verder gaat dus alles via die telefoon

Of registreer je om te kunnen reageren.