Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mishandelde moeder

De verzorgende die de moeder van Frances van Rijn mishandelde is ontslagen. Frances vertelt.
frances

Mag een familielid stiekem opnames maken om verzorgenden te controleren? Als men mij deze vraag een aantal jaren geleden had gesteld, dan had ik geantwoord dat ik dat niet echt netjes zou hebben gevonden.

Moeder

Zoals velen inmiddels weten, heb ik indertijd opnames van mijn moeder gemaakt. Er werd door het verzorgingshuis gezegd dat mijn moeder geluidsoverlast gaf. Ik had daar mijn twijfels over en heb daarom de opnames gemaakt. Mijn moeder gaf inderdaad geluidsoverlast, maar bij toeval had ik ook het geluidsfragment opgenomen dat veelal 'mishandeling in verzorgingshuis' genoemd wordt.

Geluidsfragment

Nu ik twee jaar bezig ben geweest mijn klachten gegrond verklaard te krijgen, kan ik wel zeggen dat het geluidsfragment waardevol is geweest. Mijns inziens wordt er al jaren door allerlei instanties geprobeerd ouderenmishandeling in te dammen; echter geheel zonder resultaat. Dus als men mij deze vraag nu stelt dan zeg ik: DOEN! 

Incident 

Van regeringswege en instanties hebben wij weinig tot niets te verwachten; die praten, verstrekken subsidies, die praten, verstrekken weer subsidies, die praten, praten, praten.....Zorgvragers, familie etc. hebben hiermee echt een doeltreffend middel in handen om ouderenmishandeling te voorkomen. Ook kunnen we hiermee voorkomen dat klachtencommissies, zorginstellingen, gesubsidieerde en ongesubsidieerde instellingen alles blijven ontkennen of blijven spreken van 'een incident'. 

Verzorgenden 

Ook is het voor goedwillende verzorgenden, verplegenden etc. zeker geen bedreiging. Als ik zelf in de zorg zou werken en ik zou collega's hebben die ouderen mishandelen, dan zou ik hiervan ook opnames maken en het bij het bestuur melden. Ik kan mij voorstellen dat er bangerikken rond lopen die daar het lef niet voor hebben, maar doe het dan anoniem. 

Zielig hoopje mens 

Het is echt niet normaal dat ouderen worden mishandeld. Denk aan de angsten die deze ouderen moeten doorstaan. Hoe ze op het laatst als zielige hoopjes mens in een stoel hangen. Je moet jezelf toch recht in de ogen kunnen blijven kijken? En trouwens je overtreedt de wet er niet mee, degene die ouderen mishandelt wel!  

Frances van Rijn

12 reacties

 • no-profile-image

  anoniem

  ik mag toch inderdaad ook aan nemen dat er een groot verschil zit tussen motiveren en mishandelen.

  of je nu met dementerende werkt (wat ikzelf ook doe) of met somatische clienten.

  het kan toch niet zo zijn, dat dit werkelijk gebeurd op de \'profesionele\' werkvloer en dat hier ook nog open over gepraat wordt. moet ik eens proberen. ze zetten me gelijk op straat, en ze zorgen ervoor dat ik nooit meer ergens aan de bak kom!

  kan niet geloven dat er plaatsen zijn, waar de clienten mishandeld worden, om wat voor een reden dan ook.

 • no-profile-image

  Redactie TVVonline

  Het is niet de bedoeling dat contactgegevens voor dergelijke zaken worden uitgewisseld via deze website. Daarom hebben wij het telefoonnummer verwijderd.

 • no-profile-image

  bob o.

  als het nog een keer gebeurd moet je me bellen ik weet wel iets leuks voor diegene die uw moeder mishandeld!

  Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 08-02-2011 10:15.

 • no-profile-image

  Jopy

  In het kader van:-wonen als thuis-,zou ik ervoor willen pleiten om verbaal en fysiek geweld binnen de instelling jegens een client,te kwalificeren als Huiselijk geweld en het als zodanig te behandelen en te berechten! Ik snap niet hoe hulpverleners zich kunnen verlagen tot handtastelijkheden en/of scheldpartijen!Ik ben zelf al bijna 20 jaar gediplomeerd verpleegster en werkzaam in de PG,ik weet waar ik het over heb!En Enci:motiveren doe je op een rustige en respectvolle wijze!Er is geen ENKEL excuus om een dementerende te domineren of je wil op te leggen.Respect alsjeblieft!3227

 • no-profile-image

  Christa

  Ik heb een paar jaar geleden een verhaal gehoord dat de hoofd in Den Haag en omstreken verzorgende ook nachtdiensten dus een gefortuneerde dame van 2 ton of meer had opgelicht met het aanvragen van een nieuwe pas met pin code deze lieve dame is overleden en familie zoekt nog naar die persoon en ik heb van binnenuit gehoord dat deze heer K nog werkzaam is in de zorg hoe kan dit toch allemaal wie weet hier meer over?

 • no-profile-image

  Ceni

  ja zeg wat een commentaar je kan wel zien dat vele mensen geen dementerende ouderen kennen. het is heel makkelijk om te zeggen dat iets niet goed is of kan, maar soms is het nodig om cliënten te motiveren om iets te doem zodat ze nog wel hun mobiliteit houden. ik zou zeggen meld je aan als vrijwilliger en help ons zodat zij ons werk kunnen doen zoals wij het graag willen. er zijn voor de mensen. En ik heb zelf nog nooit iemand mishandeld dat is ook niet nodig, al heb ik zelf wel moeten incasseren. Dus kan je je ook afvragen of dat wel kan.

  Ik moest het even kwijt!!!

  liefs

 • no-profile-image

  annemieke

  beste zuster Trots

  sta je er bij stil wat je zegt, wat asl het jou vader of moeder is?

  je hebt ten allen tijden gewoon van de client af te blijven en als het bij jullie vaak voor dan zal ik maar eens heel goed naar je team kijken en af vragen of je daar wilt blijven werken, wij zijn er voor de bewoners, weet je niet hoe om te gaan met agressief geddag bijvoorbeeld loop dan even weg, maar mishandelen kom op zeg

  hebben jullie protocol voor mishandelen ook dan?

  te erg voor woorden gewoon

 • no-profile-image

  joyce

  Helemaal met Hanneke eens.....zoals het hieronder allemaal beschreven is, is het de normaalste zaak van de wereld.

  Zoek toch een andere baan als je mensen mishandeld

 • no-profile-image

  Hanneke

  Hoezo we schrijven altijd op hoe een collega iemand mishandeld?? Je mag er toch van uit gaan dat geen enkele collega iemand mishandeld. En als je eigen collega dit ook nog verteld nou neem me niet kwaljk ik zou diegene adviseren om een ander beroep te gaan kiezen. Die is in mijn ogen niet geschikt om in de zorg te werken.

 • no-profile-image

  liz

  We rapporteren dat altijd! We schrijven ook precies op als een collega vertelt wie hij of zij mishandelt hoe hij of zij dit doet. De zorgcoordinator neemt dan contact op met de familie en vertelt dan in alle details hoe vader of moeder is mishandeld, hoe vaak en door wie.  Schandalig!!!dus diegene mag dan gewoon blijven werken!!knap dat ze er bij jullie voor durven uit te komen,de collega die mishandeld!

 • no-profile-image

  Joop

  @Zuster Trots, ik snap je!

  Goeie eyeopener!

  @frances, knap wat je gedaan hebt!

 • no-profile-image

  Zuster Trots

  Wij hebben in onze teamvergadering elke week een rondje waarin we elkaar vragen of je hebt gezien of gehoord dat er een bewoner is mishandeld. De verpleeghuisarts is bij dit overleg aanwezig. Het komt wel eens voor dat iemand teveel blauwe plekken heeft. We rapporteren dat altijd! We schrijven ook precies op als een collega vertelt wie hij of zij mishandelt hoe hij of zij dit doet. De zorgcoordinator neemt dan contact op met de familie en vertelt dan in alle details hoe vader of moeder is mishandeld, hoe vaak en door wie.

  Na verloop van tijd komt dan de inspectie en die controleert dan nog eens goed of we alle protocollen hebben nageleefd.

  Ik zou het erg vervelend vinden als een familielid dan geluid of film opname zou maken van een mishandeling die we nog niet besproken hadden in het team.

  Ik beb dus om die reden een tegenstander van opnames maken door familie.

Of registreer je om te kunnen reageren.