Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Consultatiebureau voor ouderen

Conny vindt dat elke zorgvrager een keer per jaar moet langsgaan bij het consultatiebureau voor ouderen.

Al voor de geboorte van een baby worden het kind en de moeder gevolgd door diverse gezondheidsinstellingen. Rondom de eerste levensdagen is er kraamzorg, en daarna komt het bekende consultatiebureau in beeld.

 

Gezondheid waarborgen 

Als het kind op de basisschool komt, neemt de GGD het volgen van het kind over. Tot en met een jaar of zestien zijn er vele checkmomenten geweest en adviezen gegeven aan ouders en kind. De bedoeling is dan ook om de gezondheid van de nieuwe wereldburger te waarborgen. Het heeft een goede preventieve werking voor de gezondheid en de opvoeding.

 

Problemen signaleren

Het is mooi dat er professionele begeleiding bestaat. Het is een specialistische opzet, passend voor de doelgroep. Hiermee worden veel problemen tijdig gesignaleerd en daarmee wordt veel schade, zowel persoonlijk als financieel, voorkomen.

 

Consultatiebureau's voor ouderen

Er bestaan al een aantal van soortgelijke bureau's voor ouderen. Ik vind dat dit systeem standaard zou moeten worden toegepast bij deze doelgroep: het specialistisch volgen van mensen op leeftijd al dan niet met problemen. Zo kun je eerder ingrijpen als nare ziektes en andere ongemakken zich aandienen. Nu zijn diverse zorgverleners te versnipperd bezig rondom een zorgvrager. En juist als je deze zorg vanuit één centraal punt kunt bieden, boek je winst. Doordat er een preventieve werking vanuit gaat, is het ook nog kostenbesparend.

 

Elke zorgvrager consulteren

Ik pleit ervoor om elke zorgvrager eenmaal per jaar te laten consulteren bij een consultatiebureau voor ouderen. Een check op onder andere ogen, oren, gewicht, mobiliteit, bloeddruk, welzijn, en zelfredzaamheid, laat zien hoe het met de gezondheid gesteld is.  

8 reacties

 • no-profile-image

  Vicky

  Volgens mij willen er mensen van de ouderen af.....misschien wekl eigen kinderen.

  Mijn ouders zijn 77 en 83 jaar en oud en wijs genoeg...

 • no-profile-image

  trijnie

  gord idee,zelfs de auto moet APK gekeurd na zijn 3e verjaardag.

  Een jaarlijkse check-up zou vele problemen voortijdig opsporen na bv je 65e verjaardag.

 • no-profile-image

  Ron Groothuis

  Overigens :

  Lisette: de ouderen die ons Consultatiebureau bezoeken hebben doorgaans geen thuiszorg en hopelijk kunnen we dat met ons bureau nog lang voorkomen;

  Nathalie: de ouderen die bij ons komen durven niet naar de huisarts of vinden de drempel te hoog en de huisarts bijna onbereikbaar.

 • no-profile-image

  Ron Groothuis

  Wij (Zorggroep Apeldoorn en omstreken) hebben samen met de thuiszorgorganisatie Verian al weer ruim drie jaar een Consultatiebureau voor Ouderen waarin een uitgebreide fysieke, sociale en mentale check plaatsvindt volgens de standaarden van de LHV (dus geen supermarkttestjes) en een fysiotherapeut een fysiofittest afneemt. Ouderen die het CBO bezoeken zijn zeer tevreden en door middel van vroegsignalering kunnen mogelijk ernstiger aandoeningen voorkomen worden. De groep ouderen die bij ons komt vindt de drempel naar de huisarts vaak te hoog en de huisarts steeds minder makkelijk bereikbaar. Naast het fysieke deel wordt er ook aandacht besteed aan het sociale en mentale deel en de oudere regelmatig verwezen naar voorzieningen of mogelijkheden om eenzaamheid of verveling te verdrijven. Ik zou zeggen: misschien leuk wanneer TVV eens aandacht aan ons CBO besteedt!

 • no-profile-image

  Frans

  Ik ben het helemaal eens met Lisette.

  Ik heb bij een steunstee gewerkt in Oost Groningen , ik heb daar veel zitten luieren en werk nu weer heerlijk in de wijk. Veel kantoormensen, wat moeten we ermee in de verpleegkunde?

  Hbo verpleegkundige

 • no-profile-image

  Lisette

  Als er voldoende deskundigheid bij de Thuiszorg is dan hoeft een consultatieburo niet. Kost alleen maar geld!

  Ze houden elkaar aan het werk, schuif elkaar het werk maar toe.

  Heel simpel, verzorgenden en verpleegkundigen die kennis hebben van de geriatrie en je hebt het niet nodig.

 • no-profile-image

  Liesbeth

  Prima idee,

  Ik werk in de thuiszorg en onze wijkverpleegkundigen verzorgen het consultatiebureau voor ouderen. Hier is heel veel vraag naar. Nu nog meer naamsbekendheid.  @Nathalie: het zijn niet de lichaamelijke kwaaltjes waar andacht aan word besteed maar ook de geestelijke gezondheid van de client word ind egaten gehouden

 • no-profile-image

  Nathalie

  Maken we nu niet weer een probleem? Ouderen zijn oud en wijs genoeg om zelf naar hun bijvoorbeeld huisarts te stappen voor een check als ze daar behoefte aan voelen. Laten we niet vergeten dat ze dat al die jaren daarvoor ook hebben gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.