Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medicatiefouten

Medicatiefouten komen helaas vaak voor, ook in verpleeghuizen. Een belangrijke oorzaak volgens verzorgende Conny: de hoge werkdruk.

Afgelopen zaterdag stond in meerdere kranten te lezen dat de helft van de verpleegkundigen fouten maakt met het toedienen van medicatie. De Consumentenbond heeft een enquête gehouden onder een aantal verpleegkundigen.  Bijna de helft van de ondervraagden zei dit jaar betrokken te zijn geweest bij een misser met verstrekking van medicatie.

 

Werkdruk

Dit zal niet helemaal als een verrassing komen voor de collega's, denk ik. Helaas is het een onderwerp dat alweer een negatieve lading oproept. De toch al zo geplaagde zorgverlener wordt hier niet vrolijk van. Persoonlijk kan ik erover meepraten dat in de praktijk met regelmaat fouten te betreuren zijn. Ik denk dat wij allemaal heel goed weten waardoor de meeste fouten ontstaan. Eén van de belangrijkste oorzaken die dan ook berucht is, is een te hoge werkdruk. Iedereen die onder tijdsdruk moet presteren loopt risico op vergissingen. En hoeveel collega's maken er niet een medicatierondje zonder dat zij gestoord worden door: oproepen van cliënten, telefoontjes van buiten, artsen die visite lopen en jou even tussendoor moeten spreken, medicijnlijsten die niet kloppen en gecheckt moeten worden... etc, etc.?

 

Tijd is geld

Er moet meer aandacht worden besteed aan de gevaren van deze hoge werkdruk. Daaruit ontstaan te veel fouten en niet alleen op het gebied van medicatie. Tijd is geld, een aloude spreuk. Maar, moet de cliënt/patiënt de nadelige gevolgen van fouten die voorkomen hadden worden, met zijn eigen gezondheid betalen? Ik denk van niet.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  VIG

  Met het bovenstaande ben ik het niet helemaal eens. Tuurlijk zal het voorkomen dat er medicatie fouten worden gemaakt door een slecht handschrift, maar niet dat dit de hoofdoorzaak is want dan zou het niet op zo een grote schaal voorkomen. In diverse onderzoeken is gebleken dat de meeste medicatie fouten hun oorsprong vinden bij het afleiden van degene die medicatie deelt. Dus door clienten oproepen, vragen van collega,s / familie, telefoontjes etc etc. Ook door werkdruk => veel werk voor weinig mensen. Dit is een algemeen bekent verschijnsel in de gezondheidszorg, wie kan dat ontkennen ? De werkdruk in de gezondheidszorg is op z\'n zachtst gezegt hoger dan gemiddeld. Wanneer komt onze beroepsgroep een keer op voor zichzelf ?

 • no-profile-image

  Nurse

  Mee eens: ik denk dat er meer fouten gemaakt worden door onduidelijke recepten tgv onleesbare handschriften dan de werkdruk.

 • no-profile-image

  Petra van den Bor

  maar, ik vindt ook dat we de hand in eigen boezem moeten steken. de werkdruk kan je niet altijd als excuus gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.