Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe collega

Conny heeft een nieuwe collega gekregen. Helaas ontbreekt het soms aan tijd om haar goed in te werken.

Wij hebben een nieuwe collega gekregen. Ze neemt de plaats in van iemand die bij ons vertrokken is vanwege een ander werkplek. De nieuwkomer is een vrouw die al jaren in de zorg heeft gewerkt. Dat is mooi meegenomen want alle ervaringen zijn welkom. Mijn ondervinding is dat je veel kunt leren van elkaar, zeker als je in verschillende organisaties hebt gewerkt. Elke instelling heeft zo zijn eigen invulling van zorg en cultuur.

 

Inwerken collega

Het goed inwerken van een nieuwe collega is enorm belangrijk. Ik ben een voorstander om daar dan ook ruim tijd voor vrij te maken. Deze investering levert uiteindelijk alleen maar winst op. En daarmee een goed ingewerkte collega en kan deze zich snel thuis voelen op de nieuwe werkplek.

 

Te weinig tijd

Helaas gebeurd het ook wel dat er te weinig tijd wordt besteed aan het inwerken van een nieuweling.  Dat kan dan betekenen dat er soms dingen gebeuren die je liever had willen voorkomen. Ik heb zelf ervaren dat wanneer je geen goede informatie krijgt hoe sommige dingen geregeld zijn, je voor onaangename verrassingen kan komen te staan.

 

Stille pieper

Zo was mij bijvoorbeeld niet verteld dat het piepersysteem in de nachtdienst overgeschakeld moest worden. Op die manier zouden namelijk alle oproepen op de nachtpieper verschijnen. Ik had wel de nachtpieper op zak, maar het hele systeem niet omgeschakeld. Dus was het eerste uur van mijn nachtdienst heerlijk rustig zonder oproepen! Tot de achterwacht, die al mijn onbeantwoorde oproepen kreeg, bij mij kwam met de vraag of ik in slaap was gevallen...

Gerelateerde tags

10 reacties

 • no-profile-image

  ???

  ????????????????????????????????????????????????????????????????

 • no-profile-image

  Willy

  Hallo ik ben nu in het tweede jaar IG. Ik loop voor op mijn opdrachten dat neemt de praktijkopleidster mijn altijd kwalijk omdat ik te snel werk. Op mijn werk krijg ik niet vaak de kans om iets te doen het is vaak te druk. Ik moest mijn proeve doen van bekwaam en alles is van tafel afgeschoven, er wordt gezegd dat ze de lat erg hoog leggen bij ons, nou dat mag maar kijk ook is naar de ervaring die iemand heeft. Ik vind dat je heus wel terug kan reflecteren op je eigen maar ze gaan wel erg ver. Intake gesprekken mocht ik met mijn vorige werkbegeleidster niet mee lopen, want zo als ze zegt: je leert niet voor evver, voor de zoveelste keer uit gelegd dat we dat op school krijgen. mijn praktijkopleidster oordeelt over mijn en niet de assessor dit is ook weer zoiets.

  Ik weet niet of ik wel door moet gaan met mijn opleiding of moet stoppen,mijn plezier waarmee ik ben begonnen aan deze opleiding is weg.

 • no-profile-image

  sandra

  Jaha, ik hoop in Juni af te studeren maar tijd voor opdrachten zoals MDO of intake doen ed is er niet, maar ik moet wel alle opdrachten af hebben voor 7 maart en dan de examenfase in , gesprekken voeren over plannen met je praktijkopleidster maar uitvoeren ??? .............. zucht. Ik ben BBL er en wel je werk doen hoor!!! Ik hoop dat ik het ga redden maar ik ben 43 jaar jong en ik denk nog wel eens aan de tijd dat ik 19 was en in opleiding zat, goh wat een verschil en wat een tijd hadden we toen nog voor de mensen.

 • no-profile-image

  Anita

  Bij ons team (thuiszorg) loopt een nieuwe (gediplomeerde) collega elke dienst van ons team mee met een aangewezen maatje. De nieuwe collega doet dit wel voor een groot gedeelte onbetaald. Voor alle zaken om de klantzorg heen hebben we als team zelf het één en ander op papier gezet, hoe gaat de ziektevervang, hoe meld je je aan als bereikbare dienst, waar kun je wat vinden op het kantoor, hoe registreer je je gewerkte uren, wat zijn je taken als e.v.v.-er, hoe wordt er geroosterd etc. De nieuwe collega kan haar maatje altijd bellen voor alle zaken waar ze tegen aanloopt. Er komt best veel op je af als je vanuit een instelling als thuiszorgmedewerkster gaat werken. Begeleiding is dan ook erg belangrijk. Stagiares of Bol-leerlingen worden nog veel meer begeleid. Zij hebben een werkbegeleider en lopen de eerste tijd alleen mee en gaan pas veel later alleen op pad. Collega's die een BBL-opleiding gaan doen als bijv. VIG worden begeleid in wat wenselijk voor degene is. Iedereen moet er wel veel eigen tijd in steken die een opleiding volgt of nieuw in een team komt.

 • no-profile-image

  Suse

  Het is een schandaal, ook hier weer het zelfde verhaal

  Het geld gaat naar de overhead en niet naar inwerken en leerlingen

  Wanneer worden jullie eens wakker met elkaar en gaan hier eindelijk iets aan doen?

  Verpleegkundige met pensioen

 • no-profile-image

  sophie

  Op het moment heb ik een leerling waar ik hard mijn best voor moet doen om haar een beetje te kunnen begeleiden. Constant persooneel tekort. Ik denk er ook aan dat dit mijn laaste leerling is wat mij betreft. Eerst een goede persooneelbezetting.

 • no-profile-image

  Joke

  Join the club!!

  Ik hoop in Juni af te studeren..

  Tijd voor opdrachten, begeleiding...

  Ver te zoekem

 • no-profile-image

  Jannie

  Nee, niet alleen de bewoners, jij ook!!!

  Ik had een fout gemaakt met insuline toedienen. Ik kreeg geen schuld, maar het werd me wel verteld dat ik toch nog wat meer moest verdiepen in diabetes enz. Zodat ik het kon beredeneren. Ik dacht ja dat zal wel, maar hierin ligt ook een deel bij het begeleiden van leerlingen.. Je leert niet alleen op school, maar nog misschien nog wel meer op de werkvloer. En juist die begeleiding schort het bij mij ook soms aan.

 • no-profile-image

  Diekie

  Ik doe de opleiding VIG als BBL-er. Ik heb het gevoel dat ik mezelf opleid..........Er is geen geld om me goed te begeleiden maar bovendien ben ik werknemer en dit feit gaat voor!!!

 • no-profile-image

  sophia

  ja ik ken dat.

  onvoldoende info.geven.

  en uiteindelijk zijn de bewoners de dupe

Of registreer je om te kunnen reageren.