Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Rouleren

Conny's werkgever heeft besloten dat veel verzorgenden verplicht op een andere afdeling moeten werken. Daar is niet iedereen blij mee...

Bij onze organisatie is het besluit genomen om het personeel na vijf jaar gewerkt te hebben op een bepaalde afdeling, te laten rouleren naar een andere afdeling. Dit is bij de meeste collega's niet met gejuich ontvangen. Sterker nog, het heeft heel veel emoties losgemaakt.

 

Dwingend 

Want het is een roulatie met een verplicht karakter.  Als iets verplicht wordt, betekent het dat iets dwingend opgelegd wordt. Concreet houdt het voor het zorgpersoneel in, dat er geruild moet worden met gelijke functies van de afdelingen onderling. In mijn geval kan dat betekenen dat ik van het woonzorgcentrum word overgeplaatst naar een PG-afdeling of een somatische afdeling.

 

Diverse doelgroepen

Op zich vind ik rouleren een mooie mogelijkheid voor degene onder ons die het fijn vinden om met diverse doelgroepen te werken. Maar de meeste collega's hebben juist voor een specifieke doelgroep gekozen. De één vindt het fijn om demente bewoners te werken, terwijl er evengoed collega's zijn die er niet aan moeten denken!

 

Sterke punten

Ik ken mijzelf en weet waar mijn sterkste punten liggen. En juist op de plek waar ik nu werk, komt dat het beste tot zijn recht. Ik ben helemaal in mijn element als ik coördinerend bezig kan zijn. In een woonzorgcentrum is de juiste mix aanwezig om de competenties te gebruiken waar ik mij het prettigst bij voel.

 

Geen ruimte om te kiezen

De meeste teamleden hebben laten weten moeite te hebben met het verplichte rouleren. Maar helaas, het bestuur houdt zich aan het voorgenomen besluit.  Jammer dat er geen ruimte meer is om zelf te kiezen.

15 reacties

 • no-profile-image

  Nurse

  Je wordt breed opgeleid dus ben je breed inzetbaar. Daarnaast wordt je aangenomen voor eein instelling en niet voor een afdeling. Niets erger als vastgeroeste plegen!

 • no-profile-image

  Paula

  Ik ben voorstander van jobrotation. Maar ipv eens in de 5 jaar, moet dat, naar mijn mening, eens in de 2 jaar zijn Na 5 jaar is de hechting al zo sterk dat iemand er veel moeite mee heeft. Dit lijdt tot frustratie en een negatieve houding, wat vervolgens invloed heeft op de kwaliteit van zorg en de sfeer (let op ziekteverzuim) op de afdeling.Eens in de 2 jaar is te overzien, mensen zijn er sneller aan gewend en daardoor gaan mensen er ook minder tegenop zien als ze van de ene afdeling naar de andere worden overgeplaatst.

 • no-profile-image

  ik

  Als aanvulling op jopie; hospitaliseren kun je ook als je nog met hart en ziel je werk doet. Als je er van overtuig bent dat je het goed doet (je werkt er immers al jaren) kun je ook aan eigen werkgewoontes gaan vast zitten, zodat je niet meer kritisch op jezelf bent. Je handelingen automatiseren zit immers bij ieder mens ingebakken. (anders zou e niet eens kunnen functioneren)

 • no-profile-image

  ik

  Het plan om na een vast aantal jaren te rouleren vind ik niet slecht. Door nieuwe collega's en een andere setting doorbreek je je eigen vaste patronen. Maar dat je verplicht van PG naar somatiek of andersom moet vind ik inderdaad minder. De voordelen van rouleren heb je ook als je van één PGafd naar een andere PGafd gaat en daar met andere collega's komt te werken. Kun je je eigen (goede) ervaringen doorgeven en de ingesleten slechte gewoontes overboord zetten.

 • no-profile-image

  jopie

  Nog even een aanvulling, hospitalisatie zit tussen je oren, we werken met mensen en als je blijft zorgen met je gevoel en je hart, onthou dan, je raakt juist dan niet gehospitaliseerd, dat is alleen als je je gevoelens kwijt raakt en is het zover .... ga dan aub uit de zorg want dan ben je verkeerd bezig !!

 • no-profile-image

  jopie

  Inderdaad wat Karola zegt, doe waar je goed in bent en waar je hart ligt, zo heeft ieder zijn gave de 1 in pg de ander in somatiek en weer een ander in palliatieve zorg en noem zo maar op.

  En zo vullen we elkaar alleen maar aan in de zorg, ik zit veel in particuliere zorg, maar ook daar kiezen ze ervoor zo klein mogelijk team te vormen. Ook in verpleeg en verzorgingshuizen, zijn mensen niet gebaat met het rouleren van personeel, je krijgt teveel verschillen wat zorg betreft. Lekker gewoon ieder zijn ding dat maakt de zorg juist leuk, mensen op kantoor hoeven toch ook niet van financieel afd. naar het magazijn. !!!

 • no-profile-image

  Heleen

  Op zich een heel goed plan dat rouleren dan roest je inderdaad niet vast.

  Maar ik vind wel dat de organisatie goed moet kijken naar het personeel wat op de pg afdeling werkt.

  Want als je hart daar niet ligt denk ik dat het niet werkt als je daar toch wordt neer gezet.

  Dus management let goed op bij de " verplichte overplaatsingen" en doe niet zo maar even wat.

 • no-profile-image

  Karola

  Het is mij overkomen. Ik moest naar een andere afdeling! Van PG naar Somatiek.

  En ik ben juist helemaal geen Somatiekmens.

  Ik vond het verschrikkelijk dat dat moest, had hierin ook geen keuze. Ik moest gewoon gaan.

  Gelukkig heb ik inmiddels al weer een baan op PG! Dit heeft niks met hospitalisatie te maken. Ik zou zeggen: ieder zijn vak hoor! Doe waar je goed in bent!! En waar je hart ligt. Heel belangrijk om je werkplezier te houden!

 • no-profile-image

  Gerry

  op zich is het helemaal niet verkeerd bij een ander in de keuken kijken ,je leert er alleen maar van ,en heb geen last van hospitalisatie

 • no-profile-image

  annemoon

  Laat iemand op de afdeling blijven waar ze het werk met plezier doen en niet op een afdeling zetten waar ze niet thuis horen

 • no-profile-image

  ANW

  Ik ben het met Conny eens, ik moet er niet aan denken bij PG mensen te werken, ik kan dat niet en heb grote bewondering voor de collega's dit dat wel kunnen. Je hebt voor iets gekozen en daar ga je helemaal voor. Ik sta open voor vernieuwingen, maar als je gedwongen wordt werkt dat niet.

 • no-profile-image

  VIG

  mijn inziens heeft dit weinig met hospitalisatie te maken.  Stel dat somatiek helemaal je ding is, weet er alles over en kan daar goed naar handelen en je moet verplicht naar een P.G. afdeling wat totaal jou \'ding\' niet is en je functioneert daar totaal niet....  Hoe word daar mee omgegaan ? Je moet ook kijken naar de kwaliteiten van mensen en waar mensen het best in zijn. Ik denk zelfs dat het de kwaliteit van zorg niet ten goede komt omdat er uiteindelijk niet gemotiveerd gewerkt word.

 • no-profile-image

  mireille

  ik ben in opleiding en heb net een hoofdstuk gehad over hospitalisatie. Dit is wel een mooi voorbeeld om te voorkomen dat je als verzorgende of verpleegkundige vervalt in hospitalisatie. We waren het er als klas wel over eens, dat rouleren een goede oplossing zou zijn.

 • no-profile-image

  Petra

  Ik ben ook voorstander van jobrotation al is het maar om beroepsblindheid te voorkomen. Ik zou zeggen durf die uitdaging aan te gaan en ga ervoor je leert er altijd van als je er maar voor open staat. M.i. worden zo ook fouten voorkomen doordat je niet meer op de automatische piloot kunt werken.

 • no-profile-image

  Vicky

  Toch lijkt het me heel gezond en verfrissend al zou het maar voor 6 maanden zijn.

  Er lopen nl. heel wat geplankte verzorgsters rond.

Of registreer je om te kunnen reageren.