Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tilliften

Conny merkt dat de drempel nemen met een tillift, ten koste gaat van haar rug.
tillift

Het gebouw waar ik werk is een poos geleden gebouwd. Het ziet er na jaren nog best goed uit, dankzij gedegen onderhoud. Het bestaat uit meerdere afdelingen voor verschillende doelgroepen. Mijn afdeling is het woonzorgcentrum en de bewoners hebben een eigen appartement. Deze bestaat uit een zit/slaapkamer met een keukentje en een badkamer met toilet.

 

Tillift 

In de tijd dat het complex gebouwd werd, werd er geen rekening gehouden met het feit dat er cliënten zouden kunnen komen, die van een tillift afhankelijk zijn. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de kleine drempeltjes die bij alle deuropeningen aanwezig zijn. En dat geeft problemen bij het verrijden van een tillift. Vooral als je een bewoner moet verplaatsen bijvoorbeeld van de zitkamer naar de badkamer voor een toiletbezoek.

 

Rug forceren

Een drempel nemen met een bewoner in een tillift, vraagt om spierballen en een sterke rug. En aangezien het met enig regelmaat voor komt om met een lift te werken, is het handig om de transfer dan met twee personen uit te voeren. Maar meestal werk je alleen en daardoor forceer ik vaak mijn rug, met alle gevolgen van dien.

 

Zelfrijdende tillift

Wij werken veel met de actieve lift en wat minder met een passieve lift. Er komt op korte termijn nog een type bij: de zelfrijdende tillift. Dit is een welkome aanwinst, vindt ons team. Wij hebben hem al mogen proberen in een pilot-modus. Het is even wennen geweest want het vergt even oefening om er mee te werken. Maar uiteindelijk zijn wij (en onze ruggen) er zeer tevreden mee!

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Nurse

  letten jullei ookeens op hoe mensen in de lift staan. Meeste bewoners laten zich hangen in die lift en gaan juist slechter staan! En dan de drempels over is vragen om problemen. Wat je ook kan doen: transfer in de kamer maken van rolstoel met stalift en dan op de postoel. en dan de postoel in de badkamer rijden. Korte statijd voor de client en net zo effectief.

 • no-profile-image

  Roos

  t.a.v gebruik vd ""actieve""tillift zou ik je graag willen verwijzen naar een artikel geschreven door Jan van de Rakt,fysiotherapeut.

  Artikel;HET ZOU VERBODEN MOETEN WORDEN.

 • no-profile-image

  Anita

  Het klopt dat je iemand met een actieve of passieve lift niet mag verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Maar in mijn werk bij de thuiszorg is het soms niet anders mogelijk om de klant vanuit de rolstoel op het toilet of een douche- stoel te krijgen. De ruimtes waar iemand dan nog zelfstandig woont, zijn vaak niet ruim genoeg voor en rolstoel en tillift. Dus ja, regelmatig komt het voor in de thuiszorg dat je mensen zo verplaatst. Wel zorgen we ervoor dat de klant en hun naasten ervan op de hoogte is dat dit een zeer onwenselijke situatie is. We zetten het ook op papier en laten het door de klant ondertekenen dat deze het zo wenst en dat de thuiszorg niet aansprakelijk kan worden gesteld als er iets mis zou gaan. De meeste mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en vaak is woningaanpassing niet mogelijk, bouwtechnisch en of financieel.

 • no-profile-image

  Willie

  In het stukje gaat het vooral om de verzorgende, en het klopt inderdaad dat je client niet nmag verplaatsen in de lift, transfer zo kort mogelijk houden. Maar wat denken jullie van de client zelf? Dan je met je (vaak pijnlijke lichaam) in de lift over de drempel, lijkt me geen pretje..... pijnlijke situatie.

 • no-profile-image

  zorg evv

  inderdaad mag je met 'n actieve en passiefe lift niet van de ene naar de andere plek lopen

  Als het goed is krijgt ieder huis hier scholing voor. Is er in dat huis geen tilcommissie.Er moet ook 2 x per jaar 'n arbocheck ingevuld worden. Hier wordt ook in aangegeven hoe zwaar de client met de zorg is

 • no-profile-image

  José

  Ciela, je hebt helemaal gelijk. Een tillift, of het nu gaat om een stalift (de actieve) of de passieve lift zijn om de transfers zo kort mogelijk te houden en niet om van het ene naar het andere vertrek te "rijden". Maar de organisatie waarin ik werk, is het wel onmogelijk om rolstoel EN lift beide op de badkamer van de cliënt te plaatsen. Ook wij moeten de cliënt in hun woonkamer uit de rolstoel tillen om hun vervolgens op eigen toilet te helpen in hun eigen badkamer. En dan moet je vaak wel over een drempel. Ik neem aan dat dit ook met bovenstaand artikel bedoeld wordt.

 • no-profile-image

  Ciela

  Het is al een poos geleden dat ik de opleiding afgesloten heb maar voor zover mij bekend is, is de tillift om te tillen en niet om clienten van het ene vertrek naar het andere vertrek te helpen.

  Bij ons worden er alleen transfers mee uitgevoerd van stoel naar bed of omgekeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.