Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Wij doen geen gebitten meer in een glaasje water'

Bij Conny in de instelling wordt mondzorg aangepakt. 'De glaasjes met tabletten zijn uit den boze'.

De meeste mensen gaan jaarlijks naar de tandarts voor mondzorg. Dit is al gauw niet meer het geval als iemand een prothese heeft. Daarnaast is als men bewoner van een instelling wordt, mondzorg vaak een ondergeschoven kindje. Iedereen die ouderen verzorgt weet dat tijd een schaars is en de mondzorg vaak bestaat uit het boven en onder gebit in een bakje water zetten. Uiteraard met de bekende tabletten die in nacht hun werk moeten doen. Heel zelden zijn er bewoners die nog een eigen gebit, of een gedeelte ervan, hebben. Dan komt er wat meer tijd bij kijken. Vaak is het snel even een borsteltje erover en klaar.

Tabletje uit den boze

In onze instelling zijn er behoorlijk veranderingen op komst voor mondzorg. En mijns inziens wordt dat hoog tijd. Mijn collega's en ik hebben klinische lessen gevolgd. En daarin is duidelijk gemaakt dat de huidige mondzorg tekortschiet in veel onderdelen. Want die mooie tabletten waarin menig prothese ‘s nachts staan, is geheel uit den boze. Daarnaast is een goede mondhygiëne zeer wenselijk om te voorkomen dat er wondjes zoals aften ontstaan wat het eten kan bemoeilijken. Dus is het noodzakelijk om het tandvlees, verhemelte en tong goed te reinigen.

Jaarlijks tandartsbezoek

Ook wordt er nu op aangedrongen om elke jaar de mond en eventuele prothese door een tandarts te laten controleren. Nu vindt er een tandartsbezoek alleen plaats wanneer er al problemen zijn. En wij krijgen in de instelling een mondhygiëniste die met raad en daad ondersteuning gaat geven. Al met al een geweldige vooruitgang op de kwaliteit van zorg.

Gerelateerde tags

10 reacties

 • c Hoppe

  Wij hebben net voorlichting gekregen van een verbeterplan van een leerling VIG voor het verbeteren van mondzorg.
  Idd gebit poetsen met vloeibare desinfecterende zeep en droog wegzetten.
  Tandvlees met een zachte borstel poetsen/masseren.
  De klanten moeten er wel aan wennen. Hebben ze jaren 's nachts in een bakje water weggezet.

 • c Hoppe

  Wij hebben net voorlichting gekregen van een verbeterplan van een leerling VIG voor het verbeteren van mondzorg.
  Idd gebit poetsen met vloeibare desinfecterende zeep en droog wegzetten.
  Tandvlees met een zachte borstel poetsen/masseren.
  De klanten moeten er wel aan wennen. Hebben ze jaren 's nachts in een bakje water weggezet.

 • no-profile-image

  Henrike

  Ik ben zelf heel actief met de mond zorg op mijn PG afdeling.

  Ik heb er een werkstuk over geschreven en het resultaat de tandarts komt weekelijks op verzoek lang's en geeft ook controlles.

  We zijn erg blij dat hij met zijn mobiele tandarts joenit op de afdeling komt, om de clienten te helpen. Het is zo belangrijk de clienten generatsie die nu komen, hebben veel meer hun eigen gebit, en die wil je natuurlijk zo lang mogelijk goed houden! succes allemaal!!

 • no-profile-image

  Innovatiekring Dementie

  Mondzorg is zooo belangrijk! Kijk ook eens op www.eengezondemond.nl of tik op de website www.innovatiekringdementie.nl in het zoekvenster eens 'mondzorg' in, voor een aantal informatieve artikelen over dit onderwerp.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Bij ons gaan de beowners twee maal per jaar voor controle naar de tandarts. Bij problemen kunnen ze eerder terecht. Verder wordt er wel gehamerd op de mondzorg maar niet ieedereeen doet er aan mee. Tanden/gebitten poetsen is al heel wat maar de mond poetsen gebeurt niet. Ik laat de bewoners altijd wat water drinken na de warme maaltijd. en als ze naar bed gaan om te spoelen.

 • no-profile-image

  sjan

  ik zou het toe juichen als er een tandarts , die ook nog eens met de doelgroep (dementerende om kan gaan) eens in de zoveel maanden zou kunnen komen kijken, want bewoners een slecht zittend gebit kan voor veel problemen zorgen

 • no-profile-image

  Tina

  Bij ons op de PG-afdeling schrijft de arts Corsodyl-tandspray voor voor de dementerenden die het poetsen niet meer toe laten maar wel nog (deel van) eigen gebit hebben. Maar het blijft een probleem, en vaak gaat het gebit helaas snel achteruit.

  Meer aandacht voor de mondzorg is zeker nodig!

 • no-profile-image

  Diekie4

  Er is geen duidelijke richtlijn, de 1 poets de protheses met tandpasta en de ander met zeep. De 1 stopt het gebit in water en een enkeling droog in een bakje en sommigen zijn dol op de "steradent". Monden poetsen gebeurt niet tenzij er al problemen zichtbaar zijn in de mond. Hier is nog zoveel te winnen!!!. Een duidelijk protocol en bijscholing lijkt mij het eerste wat moet gebeuren maar ik heb het gevoel dat dit een "ondergeschoven kindje"is......

 • no-profile-image

  Els

  Bij ons worden de protheses gepoetst met afwasmiddel en dan laten we ze droog staan voor de nacht, dit om bacterien tegen te gaan.

 • no-profile-image

  Monty5

  Doe maar eens tips voor mondverzorging bij dementerenden die zo gauw de borstel of iets dergelijks in de buurt komt de tanden (lippen) stijf op elkaar houden en je komt er dan ook niet in. Daarnaast komt er steeds minder personeel door de bezuinigingen al wil de minister ons anders doen denken. Ze verzinnen wel waslapjes maar iets goed voor de mond zou meer welkom zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.